Dodaj do ulubionych

Dookola Azji.

04.11.04, 15:37
Planuje wyjazd w okolicy marca. Czy macie moze jakies doswiadczenia?
Chce odwiedzic Indie, Hong Kong, Singapur, Malezje, Tajlandie. Co warto
zobaczyc? Moze jakies inne kraje?

Z gory dziekuje za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adela Re: Dookola Azji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 16:00
      pojedz do Laosu
      • greentea2 Re: Dookola Azji. 04.11.04, 18:26
        Myslalam o tym. Musze poczytac o Laosie, bo zupelnie nic nie wiem.
    • madziabisqp Re: Dookola Azji. 05.11.04, 09:13
      koniecznie zobacz Kambodże

magda
    • Gość: Indiana Jones Re: Dookola Azji. IP: 219.95.70.* 09.11.04, 04:37
      witam,

No dales/as taka liste ze wydaje sie ze twoj wyjazd bedzie trwal jakos 5 lat
      czy cos w tym stylu:)...mieszkalem w Indiach 4,5 roku i powiem szczerze ze jest
      jeszcze wiele miejsc ktorych nie odwiedzilem:).
      Hong Kong zajmie ci pare dni...Singapur nawet w ciagu dwoch dni mozesz
      obejrzec. Malezja...jakos 2 tygodnie a Tajlandia ze wzgledu na rozmiary tego
      kraju...przynajmniej 3 miesiace...Oczywiscie jesli chcesz mozesz pojechac do
      Wietnamu, Kambodzy, Laosu, Japonii itd....to oczywiscie nastepne 3 lata...takze
      8 lat w podrozy:)...

Narka...moja rada...zastanow sie dobrze co chcesz zobaczyc i odwiedzaj ten
      region swiata systematycznie...dwa kraje za kazdym razem ...w innym wypadku
      bedziesz jak grupa osob ktore kiedys spotkalem w Twin Towers w Kuala
      Lumpur...otoz byla to grupa turystow z Polski ktorzy powiedzieli ze wlasnie
      leca dookola swiata...i ze kosztowala to ich wiele pieniedzy ale sa dumni bo
      byli w Meksyku, Brazyli, Stanach itd...problem w tym ze generalnie pamietaja
      tylko hotele i supermarkety bo na inne rzeczy np. zwiedzanie itd nie bylo
      czasu...wyobrazasz to sobie?

moje podejscie do podrozowania jest inne...chodzi mo o odkrywanie danego kraju
      na wlasna reke...przebywanie z lokalnymi ludzmi, doswiadczanie ich kultury itd.
      w ten sposob mozesz naprawde poczuc ze odwiedziles inny zakatek swiata a nie
      tylko rozne shooping malls w kilku miastach na globie...

no nic pozdrawiam z kuala lumpur

Indi
    • greentea2 Re: Dookola Azji. 09.11.04, 23:25
      Tak jak napisalam, chce te kraje odwiedzic, zobaczyc glowne atrakacje. Wiem, ze
      to niewiele czasu, ok. 3 tyg. , ale nie mam wiecej czasu, moze kiedys.
      To bedzie raczej wycieczka rozpoznawcza, moze bede chciala wrocic w pewne
      miejsca, moze nie. No i moj miesiac miodowy.
      Kilka dni Indie, nie wiem, ktore miasto, musze to przemyslec. Kilka dni Hong
      Kong, Singapore i Bangkong. Tydzien plaza w Tajlandii.

Dzieki za fakty.
      Pozdrawiam z Londynu.
      • hki Re: Dookola Azji. 09.11.04, 23:31
        Witaj
        Plan bardzo ambitny, lecz jezeli moge cos dorzucic od siebie.Naprawde nie ma
        większego sensu rozbijac tych 3 tyg na tyle miejsc.Byłem we wszystkich
        wymienionych przez Ciebie i to rzeczywiscie warte jest rozłozenia sił.Może
        zamiast Hongkongu i Indii sama Tajlandia z Malezja i singapurem?Druga opcja-
        Indie-jezeli podóz poslubna to yśle ze Radzastan może zachwycic i uwmiesci Was
        w pieknej,nierzeczywistej krainie.
        pzdr
        • greentea2 Re: Dookola Azji. 09.11.04, 23:41
          Sama nie wiem. Indie na tak dlugo odpadaja, nie znosze ichniego jedzenia.
          Wydaje mi sie, ze cena biletu jest bardzo podobna, bez wzgledu na ilosc miejsc
          3-5.
          Musze poczytac o Radzastanie. Co masz na mysli, nierzeczywista kraina?
          • hki Re: Dookola Azji. 09.11.04, 23:48
            Kolory zachodu słonca zalewające człowieka gdy siedzi na blankach fortu w
            Dzajsalmerze spogladając na pustynie Thar, step podczas przemierzania tego
            stanu z bogato przystrojonym jezdzcem niczym z basni wycietym.Pomaranczowa
            barwa Jaipuru z jeggo pałacem Wiatrów.Jezioro z białym hotelem wynurzającym sie
            z wody w Udaipurze.Nasycenie wrażen odbieranych zmysłami jest tam
            nieprawdopodobne.Ludzie najsympatyczniejsi z poznanych podczas całej-dosc
            długiej-indyjskiej trasy.Gdy byłem mały czytałem bajki ze wschodu i tak to
            sobie wyobrazałem.Rzeczywistośc mnie nie zawiodła.
            chociaz pozostąłe rejony i kraje w których byłem sa równie urzekajace.
            • greentea2 Re: Dookola Azji. 10.11.04, 00:05
              Jak to sie nazywa po angielsku, latwiej bedzie mi znalezc:)
              • hki Re: Dookola Azji. 10.11.04, 00:34
                nazwa stanu Rajasthan. Miast Jaisalmer,Jaipur,Udaipur.
    • Gość: domin Re: Dookola Azji. IP: *.jedwab.net.pl 10.11.04, 03:14
      Zdecyduj się na konkretne miejsce, albo nic nie zobaczysz. Radżastan to akurat
      na 3 tygodnie + możesz dorzucić Agrę. Jeśli wymieniasz takie miejsca jak HK,
      Indie, Singapur jednym tchem, to radzę najpierw cokolwiek poczytać i zastanowić
      się co Cię tak naprawdę interesuje, jeśli nie tylko zaliczanie. W innym wypadku
      faktycznie można pomyśleć o podróży dookoła świata w tydzień. Zaliczysz
      wszystkie kontynenty i będziesz mogła opowiadać jaka to Tonia Halik nie jesteś.
      Radżastan jest akurat dla początkujących. Osobiście poleciłbym Wietnam, Laos i
      Kambodżę, ale w 3 tygodnie dasz radę najwyżej 2 z tej trójki. Myanmar (Birma)
      jest super. Azja jest dość spora i troszkę nadużyłaś słowa "dookoła". Pozdrawiam
      i życzę mądrego wyboru.
      • Gość: domin Re: Dookola Azji. IP: *.jedwab.net.pl 10.11.04, 03:16
        Aha, możesz zważyć stronkę. Jest tam trochę zdjęć m.in. z Indii, w tym
        Radżastanu (Keoladeo, Jaipur, Puszkar). www.padalis.blox.pl
    • Gość: Indiana Jones Re: Dookola Azji. IP: 219.95.70.* 10.11.04, 03:57
      witam,

no wiec jesli jest to podroz poslubna czyli tzn miesiac miodowy to naprawde
      radzilbym na skoncentrowaniu sie na jednym badz dwoch krajach...w innym wypadku
      mozesz poczuc sie naprawde zmeczony i po prostu nie bedziesz mial milych
      wspomnien z podrozy.
      Singapur,Malezja,Tajlandia...brzmi dosyc rozsadnie...mozesz jeszcze dorzucic
      wizyte w Angkor Wat w Kambodzy...
      Indie to jest zupelny inny rozdzial i jest tam tak wiele do zobaczenia ze
      naprawde warto poswiecic temu mistycznemu krajowi wiecej czasu i odwiedzic w
      innym czasie.
      pozdrawiam z kuala lumpur
      Indi
      • greentea2 Re: Dookola Azji. 10.11.04, 22:25
        Nie moge podjac decyzji. Moze Hong Kong, Bangkong i jakas plaza w Tajlandii.
        Jutro zadzwonie do agencji i zapytam o te opcje.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka