Gość: mika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 10:11 Witam! Mam pytanie- jakiej pogody i temperatur mozna spodziewac się w czerwcu na Margaricie?? Czy deszcze są bardzo uciązliwe? Prosze o opinie Pozdrawiam Mika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jarek Re: Wenezuela IP: 217.204.97.* 15.02.05, 12:04 Deszcz nigdy nie jest uciazliwy jesli masz kalosze i dobra parasolke Odpowiedz Link Zgłoś
jogazu Re: Wenezuela 23.02.05, 12:25 Pora deszcowa - zasadniczo. Ale to wcale nie znaczy, ze bedzie lalo non-stop. Raczej tak srednio co drugi dzien przez 2-3 godziny popoludniu. Chociaz moze lac i caly dzien. No tak, chyba Ci nie pomoglam? Za to nie rozumiem, po co na Margarite... W Wenezueli sa duzo, duzo ładniejsze plaze w innym miejscach. I wiele ciekawszych miejsc. Na margaricie są tłumy europejskich turystow i raczej średnie plaże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolfo Re: Wenezuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:15 a co proponujesz zamiast maragrity ? Odpowiedz Link Zgłoś
jogazu Re: Wenezuela 25.02.05, 14:27 plażowo proponuję: 1. los roques (archipelag ok. godziny lotu od Carcas) 2. Parque Nacional Morrocoy (okolice Tucacas) 3. Parque Nacional Mochima - zwłaszcza samo miasteczko Mochima 4. Choroni To są chyba najładniejsze plaże w Wenezueli. Wszędzie tam można się stosunkowo łatwo dostać z caracas (przećwiczyli to odwiedzający mnie znajomi - nie zawsze znający hiszpański). Pierwsze dwa miejsca sa naprawde rajskie - idealnie bialy piasek, turkusowe morze, wszystko do bolu piekne i sloneczne. wrzućcie los roques na wyszukiwarke - moze beda jakies fajne zdjecia... Punkty 3 i 4 to inne plaze - ze zlotym raczej a nie bialym piaskiem, palmami, szerokie... jak na Margaricie, tylko ladniej. Oczywiscie, podane przeze mnie miejsca sa mniej turystyczne (w Mochimie trudno spotkac europejczyka), bo Margarita pelna jest turystow, hoteli, dyskotek itp. Co kto woli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiakasia Re: Wenezuela IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 25.02.05, 15:02 Mam pytanie: zastanawiamy sie czy nie pojechac do Wenezueli na przelomie pazdziernika / listopada. Znalezlismy biuro, ktore organizuje wyprawy, nie jest to tylko lezenie na plazy ale tez wedrowki, gory, podejscie bardziej "przygodowe", jesli mozna to tak okreslic, a ponadto w dosc malych grupach. Generalnie nie lubie jezdzic nigdzie z biurami podrozy, wole wszystko sama zorganizowac i zaplanowac, ale obawiam sie nieco podrozy we dwojke przez tak zupelnie obcy kraj. A moze sie myle? Czy jest to bezpieczne? Czy jednak lepiej pojechac z grupa i przewodnikiem? Pewnie samodzielny wyjazd tez mniej by kosztowal, bo slyszalam ze Wenezuela jest tania, tylko kwestia przelotu. Jesli mozecie doradzic, bede wdzieczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Wenezuela IP: *.devs.futuro.pl 25.02.05, 15:29 bylem z moją panią w listopadzie zeszłego roku, nie znamy hiszpańskiego, Zrobiliśmy sami trasę: Merida, Andy, Los Llanos, Ciudad Bolivar, Salto Angel, Delta Orinoco i Margarita - wszystko organizowane na miejscu. Kup LP i naprzód. Odpowiedz Link Zgłoś
jogazu Re: Wenezuela 25.02.05, 15:35 Potencjalnie niebezpieczne jest tylko caracas. za to ludzie zyczliwi i sympatyczni - chetnie zaprowadzą, pokaża i pomogą. Jeżeli jeszcze znacie hiszpanski - to nie ma sie co zastanawiać! Fajniej jest zwiedzać samemu - wtedy sami zdecydujecie co chcecie zobaczyć i ile czasu gdzie spędzić. Biura podróży chyba standardowo wszystkich upychają na Margaricie, która jest średniociekawa. Lepiej chyba taki wyjazd skomponować samemu w dowonych proporcjach? I taniej to będzie też, z całą pewnością... I bardziej przygodowo. Służe zawsze podpowiedzią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiakasia Re: Wenezuela IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 25.02.05, 15:35 A mozesz sie podzielic info na temat np. cen przelotu? I w ogole ile plus minus taki wyjazd by kosztowal. Planujemy 3 tygodnie. Dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
atamanek Re: Wenezuela 25.02.05, 15:46 Witam :) Wlasnie wrocilam z Wenezueli, moge Ci polecic ten kraj na kilkutygodniowy wypad. :) Jest sporo miejsc do poleniuchowania,a le takze sporo do zoabczenia. Do tego jest stosunkowo tani. Odpowiedz Link Zgłoś
jogazu Re: Wenezuela 25.02.05, 15:50 Co do cen biletów to Ci pewnie za bardzo nie pomogę - kiedyś najlepsze oferty miało KLM, ale ja prawie zawsze kupowałam bilety 'po tamtej stronie', wiec nie wiem jak upolować najlepszą oferę w polsce. Ale może ktoś inny doradzi. Na miejscu jest tanio - taniej niż w Polsce. Ale jeżeli sobie zaplanujecie dużo kosztownych imprez (Salto Angel, helikopterem na Roraime lub kilka dni na Los Roques), to może się z tego zrobić kosztowna wycieczka... jedzenie jest tanie: za arepę lub empanadę (miejscowa przegryzka nadająca się na mały lunch) zpłacisz 50 centów, za talerz świeżych krewetek z frytkami i sałatką w nadmorskim barze - ok. 5-8 USD... ale za to wycieczka dwu-trzydniowa na Salto Angel z przelotem nad wodospadem to juz 200-300 USD... więc trudno te koszty oszacować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Wenezuela IP: *.devs.futuro.pl 25.02.05, 17:14 przelot: Lufthansa bilet dla jednej osoby powrotny do Caracas kosztował 3 tysiące (strasznie duzo niestety), taniej Cie wyjdzie jeśli poszukasz przelotu z Madrytu linią Air Madryt bodajże lub Air Europe (nie jestem pewien nazwy, ale jest jakis low cost latający z madrytu do CCS). Możesz też probować polecieć tanio przez Santo Domingo (Z Santo Domingo bilet do CCS kosztuje około 150 EUR). Cała wycieczka dla dwóch osób w wersji średniobudżetowej (Jedzenie w restauracjach, hotele z klimą, taksówki, po prostu luzik, ale bez jakiejś strasznej przesady) wyniosła około 10 - 12 tysięcy złotych (najdroższe były wycieczki, o ile pamiętam to: Salto Angel (trzy dni) 2x 220 USD, Los Llanos (cztery dni, extra sprawa) 2x100USD, Orinoko (trzy dni, bardzo ok) 2x180 USD). Noclegi to taniocha, max 10 usd za matrymonial room, jedzenie tez (kolacja z winem nie więcej niż 20 usd), przejazdy autobusami nocnymi też tanie jak barszcz. Kup LP tam masz ceny w usd, one są w miarę stałe, będziesz miała orientację. potem sie dowiedz jaki jest aktualny kurs usd na czarnym rynku (tu Kreola może Cie wspomoze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z. Re: Wenezuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 19:12 Sprawdż w www.centrumlotow.pl.W styczniu było Caracas za 1540 zł . Odpowiedz Link Zgłoś