Dodaj do ulubionych

Jeden dzień w Maroku: Rabat czy Casablanca

10.11.05, 21:06
Znawcy Maroka, proszę poratujcie. Będę w przyszłym tygodniu służbowo w Maroku
(Rabat). Wygospodarowałem podczas tego pobytu jeden dzień wolnego. Gdzie go
najlepiej spędzić? Obejrzeć Rabat czy skoczyć do Casablanki? Może jeszcze
inne miejsce w rozsądnej odległości? Z góry dziękuję za opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: cwiet Re: Jeden dzień w Maroku: Rabat czy Casablanca IP: 195.116.89.* 10.11.05, 22:13
      Tylko Rabat :-))) Casablanca to takie Gliwice, Katowice czy inna Warszawa ...
      oprocz meczetu nie ma tam nic ciekawego ... metropolia w Afryce i tyle ...
    • Gość: ania Re: Jeden dzień w Maroku: Rabat czy Casablanca IP: *.chello.pl 11.11.05, 19:14
      Zgadzam sie z poprzednikiem (czką). Szkoda czasu, żeby jechać do Casablanki
      zobaczyć tylko meczet - co prawda imponujący, ale poza tym nie ma tam nic do
      oglądania. A w Rabacie warto zobaczyć: pałac królewski - co prawda nie mozna go
      zwiedzać, ale zobaczysz bardzo malownicze mundury strażników, szellach -
      nekropolia z XVI w., mauzoleum królewskie (przepiękny sufit i poważny immam
      pilnujący grobów trzech ostatnich królów Maroka, a codziennie o 17.00 uroczysta
      zmiana warty połączona ze spuszczaniem flagi marokańskiej - turyści czekają na
      ten moment), niedokończona wieża Hassana, kazba Udaja, przepiękny ogród w stylu
      hiszpańskim i zaraz przy nim urokliwe wąskie uliczki w kolorze biało
      niebieskim, no i oczywiście suk (może uda cię kupić parę pamiątek, np. typowe
      marokańskie czajniczki do parzenia herbaty miętowej - właśnie na suku w Rabacie
      były najlepsze ceny). Życzę niezapomnianych wrażeń, chociaż to tylko jeden
      dzień. Może zechcesz kiedyś zwiedzić inne miejsca w Maroku - naprawdę warto.
      Serdecznie pozdrawiam
    • travel10 Re: Jeden dzień w Maroku: Rabat czy Casablanca 11.11.05, 21:14
      Wyskocz pocągiem do Marakeszu lub Fezu! Tam jest prawdziwe Maroko
      (Ale Ci zazdroszczę)
      • Gość: ania Marakesz IP: *.orange.pl 11.11.05, 22:09
        ja wybrałabym Marakesz - byłam we wszystkich wymienionych miastach i to moja
        rada.
        Jeśli miałabym wybierać pomiędzy Rabatem a Casablanką to Rabat.
        Casablankę lepiej wyobrażać sobie z filmu, a wizyta rozczarowuje :-(
        • rimz Re: Marakesz 12.11.05, 22:46
          Dobry wieczór,

dzięki za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam,
          Robert
          • Gość: domin Re: Marakesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 11:56
            Niech Cię dobre duchy chronią od Casablanki. Strata czasu.
    • Gość: judym Re: Jeden dzień w Maroku: Rabat czy Casablanca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 20:52
      Casablanca. Bezdyskusyjnie.
      • Gość: x Re: Jeden dzień w Maroku: Rabat czy Casablanca IP: *.pro-internet.pl 18.11.05, 20:23
        casablanka mnie rozczarowala-oprocz meczetu nic tam nie ma, rabat fajny,
        aczkolwiek najbardziej mi sie podobal marakesz i fez(medina tam jest jedyna w
        swoim rodzaju z labiryntem uliczek,czujesz sie tak jakbys sie cofnal ze 100 lat
        wczeniej,i warte zobaczenia jest tez garbarnie-aczkolwiek zapach nie do
        wytrzymanie, wie radze ci zostac w rabacie,albo jechac do marakeszu czy
        fezu.milego pobytu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka