Dodaj do ulubionych

Podróże Marzeń: RPA

IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.11.05, 10:31
To miejsce jest cudne,moj chlopak pochodzi z rpa z jjohannesburga w przyszlym
roku chcielismy sie tam przeprowadzic bo obecnie mieszkamy w anglii,ale musze
uzyskac wize zeby tam pojechac czy ktos majakikolwiek pojecie jak to
zrobic?????????????
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Podróże Marzeń: RPA IP: 83.141.73.* 06.12.05, 14:53
      Wyjdz za maz.Dostaniesz afrykanski paszport.Ale to chyba bardziej twojemu
      chlopakowi powinno zalezec na otrzymaniu europejskiego paszportu, nieprawdaz?
      Sytuacja co najmniej groteskowa.Z regoly to biali mieszkancy RPA oddaja
      wszystko zeby sie z tamtad wyniesc, a tu prosze....A co z bieda, przemoca,
      bezrobociem i epidemia HIV (40%populacji).Spytaj ukochanego, czy tak bardzo
      teskni za swoimi Kaffir's?
    • Gość: JOANNA G. Re: Podróże Marzeń: RPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:28
      bARDZO BYM CHCIAłA TAM POJECHAć, ALE SłYSZAłAM , żE DLA" BIAłYCH" JEST BARDZO
      NIEBEZPIECZNIE, CZY TO PRAWDA?
      • Gość: L Re: Podróże Marzeń: RPA IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 18.12.05, 01:47
        Hej,
        Ja właśnie wybieram się tam 3 raz, jadąc po raz pierwszy byłem pełen obaw. Za
        drugim razem było lepiej bo poznałem reguły i się ich trzymałem. Myślę, że
        jeżeli chciałabyś się wybrać na zorganizowaną wycieczkę to większego ryzyka nie
        ma. Codziennie do Johannesburga odlatuje kilka samolotów pełnych turystów. Co do
        samodzielnego podróżowania byłbym ostrożniejszy. Już pierwsze wrażenie szokuje,
        zwłaszcza w Johannesburgu, Pretorii. Wszystkie posesje, domy ogrodzone drutem
        kolczastym z informacją o uzbrojonej ochronie. Podróż do RPA może być bezpieczna
        ale trzeba pamiętać, że nie jest się w Europie. Osobiście gdyby moja dziewczyna
        chciała wybrać się sama do RPA mocno byłbym wystraszony.

Pozdrawiam

L
        • Gość: vaju Re: Podróże Marzeń: RPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 07:53
          hej
          chciałbym wybrać się do RPA w tym roku w lipcu lub sierpniu. Gdzie można
          znaleźć tani przelot ? Słyszałem że można znaleść bilet nawet za 500 $? No i co
          z profilaktyką malaryczną i szczepieniami ? Proszę o pomoc.
          pozdrawiam
        • lena575 Re: Podróże Marzeń: RPA 15.03.06, 08:36
          Od kilku lat marzy mi się RPA. Próbowaliśmy z mężem skrzyknąć jakąś grupę na
          samodzielny wyjazd ale chętnych nie znaleźliśmy. Na forach turystycznych gdy
          tylko napiszę,że szukam grupy na ten wyjazd od razu znajdują się odradzający i
          włąściwie tylko oni. Już obawiam się,że zostanie mi tylko objazdówka z ADAC.
          • Gość: Gościówa Re: Podróże Marzeń: RPA IP: 195.94.206.* 16.03.06, 17:00
            Odpowiedź dla Ciebie i kolegi powyżej. Jesli jest was juz dwoje, nie widze
            powodow, dla ktorych szukacie jeszcze jakiegos towarzystwa. Ja po RPA podrozuje
            sama. Fakt, pierwszy raz byl straszny. Naopowiadali mi tu w Polsce
            niestworzonych historii i po prostu balam sie na miejscu wlasnego cienia. Po
            tygodniu mi przeszlo i zaczelam naprawde korzystac z urokow tego kraju. W ciagu
            ostatniego roku bylam tam kilka razy, zjezdzilam kraj wzdluz i wszerz, czasem
            sama, czasem z przyjaciolmi. Na tym tez polega piekno RPA - juz po pierwszym
            dniu masz cala grupe znajomych, ktorzy chetnie wybiora sie z toba tu czy tam.
            A tracic okazje zobaczenia tak pieknego kraju tylko dlatego, ze nie mozesz
            znalezc nikogo kto sie dolaczy do ciebie, to moim zdaniem glupota.

Szczepienia tradycyjne - zoltaczka, febra, tyfus. Co do malarii, tylko jesli
            sie wybierasz do parku krugera. Ja bralam lariam, chociaz nie byl mi potrzebny.
            Pewnie dlatego, ze w parku bylam w porze wybitnie suchej.

Bilet za 500$ oferuje czasami Iberia. Najtanszy lot znalazlam kiedys w swissie -
            1800 PLN w obie strony z oplatami. Ale trzeba sie bylo zdecydowac w ciagu
            dwoch dni na wylot. Jak dla mnie to superoferta - wystarczajaco czasu na
            decyzje o wyjezdzie ;-)
    • vanlort Re: Podróże Marzeń: RPA 15.03.06, 21:43
      Witam

Jest kilka mozliwosci na zalegalizowanie pobytu w RPA.

1. General Work Permit - szukasz pracodawcy, ktory da Ci prace i wystapi o
      pozwolenie na prace. Proces dlugi i skomplikowany bo trzeba udowodnic ze nie ma
      w RPA nikogo innego kto moze ta prace wykonac oprocz Ciebie. Poza tym mnostwo
      zalatwiania dokumentow, trzeba ewaluowac kwlifikacje w SAQA, miec ogloszenie z
      gazety o danych wymiarach i nie starsze niz 3 miesiaca, police clearance z
      kazdych panstw gdzie mieszkalas powyzej 1 roku, raport z Labour Department,
      etc... jak pojdziez na strone www.home-affairs.gov.za to sobie mozesz poczytac.
      2. Quota Work Permit - jest juz opublikowana lista 'poszukiwanych' zawodow i
      specjalistow, sprawdz czy sie kwalifikujesz. Procedura troche latwiejsza ale
      trzeba miec bardzo dobre kwalifikacje
      3. Marriage/Spousal Visa, wiadomo slub da Ci prawo pobytu i a potem wystepujesz
      o pozwolenie na prace. Jezeli nie jestcie malzenstwem to mozesz sie starac o
      spousal visa. Tylko musisz udowodnic, ze jestescie w zwiazku i dokladnie to co
      pisze: 'you share financial responsibilities'.. proponuje sie dowiedziec w
      ambasadzie RPA w Londynie. Home Affairs w RPA jest 'useless'.

Ja wjechalam na 90 dniowej vizie, ale potem i tak musialam przedluzyc swoj pobyt
      na 6 miesiecy bo w ciagu miesiaca nie moglam pracy znalesc... a pracy tam dla
      bialych jak na lekarstwo. Niestety pierwszenstwo maja czarni, kolorowi i
      hindusi, chyba ze masz nadzwyczajne umiejetnosci i kwalifikacje. Wiekszosc
      pracodawcow zastrzega, ze dana pozycje to AA (Afirmative Action) i generalnie
      nie sa chetni zeby ubiegac sie o pozwolenia na prace dla cudzoziemcow.

Kraj jest ladny, ale w porownaniu z Anglia zarobki sa marne. Jak chcesz wiecej
      info to daj adres to napisze do Ciebie. Moja przygoda z RPA trwa juz 4 lata ;)

Pozdrawiam

• Gość: NEMO Re: Podróże Marzeń: RPA IP: 5.6.2R1D* / *.saix.net 16.03.06, 18:53
        Kraj milych i przyjaznych ludzi. Warto zboczyc z utartych szlakow. W miare duze
        przestrzenie, latwo o samotnosc. Problemy jak problemy - I swiat obok III
        swiata.
        Szczepienia tak naprawde nie sa wymagane. Malaria na polnocy i to w lecie.
        Z uprzywilejowaniem "czarnych" i ciezkim losem "bialych" - lipa i bujda z
        chrzanem.

Pozdrawiam

• kikkera RPA 2002 17.03.06, 15:49
      W 2002 spędziliśmy w RPA prawie miesiąc (okolice Johannesburga, St. Lucia,
      Umdloti, Smocze Góry, Park Krugera)
      Podróżowaliśmy w czwórkę - nasza przyjaciółka z 9-letnią córką i my dwoje,
      malutkim, starym golfem. Omijaliśmy szerokim łukiem miasta, gdyż bardziej
      ciągnęło nas na bezdroża aby móc podziwiać wspaniałą faunę i florę.
      W czasie całej naszej podróży, ani razu nie czuliśmy się zagrożeni. Inna
      sprawa, że tak jak wspomniałam miasta nie były naszym celem, nie prowokowaliśmy
      ani swoim ubiorem, ani zachowaniem. Spotkani przez nas tubylcy (obdarzeni
      wprost niesamowitym poczuciem humoru), zarówno czarni jak i biali, byli mili i
      uczynni. Chętnie udzieli nam różnych informacji.
      Wybieramy się tam ponownie. Może uda się w przyszłym roku. Tym razem mamy w
      planach pustynię Kalaharii, Kapsztad i Sodwana Bay (nurkowanie).

Zapraszam serdecznie do naszego albumu z podróży (sygnaturka)
    • Gość: gosia Re: Podróże Marzeń: RPA IP: *.aster.pl 21.04.06, 21:11
      Mamy bilety lotnicze, więc chcemy polecieć z siostrą indywidualnie. Koniecznie
      musimy zobaczyć przyrodę: krajobrazy, wodospady... i bezwzględnie safari.
      Chętnie Sun City i plaże Durbanu. Czy możecie polecić jakieś rzetelne i
      niedrogie biura podróży oferujące wycieczkiz Johanesburga? Jak jest z kategorią
      hoteli - 3*: standard europejski czy z karaluchami? Jakieś orientacyjne koszty
      (hotel, wycieczki, jedzenie) I jak jest z bezpeczeństwem w miastach? I czy
      wrzesień to dobra pora na zwiedzanie tego kraju?
      • iza42 Re: Podróże Marzeń: RPA 21.04.06, 21:49
        Gość portalu: gosia napisał(a):

> Mamy bilety lotnicze, więc chcemy polecieć z siostrą indywidualnie. Koniecznie
        > musimy zobaczyć przyrodę: krajobrazy, wodospady... i bezwzględnie safari.
        > Chętnie Sun City i plaże Durbanu. Czy możecie polecić jakieś rzetelne i
        > niedrogie biura podróży oferujące wycieczkiz Johanesburga? Jak jest z kategorią
        >
        > hoteli - 3*: standard europejski czy z karaluchami? Jakieś orientacyjne koszty
        > (hotel, wycieczki, jedzenie) I jak jest z bezpeczeństwem w miastach? I czy
        > wrzesień to dobra pora na zwiedzanie tego kraju?

Zajrzyj tutaj

www.kriscotravel.co.za/english.html
        Najlepiej zadzwon tam i porozmawiaj z Halina lub jej mezem . To bardzo zyczliwi
        ludzie, beda mogli Ci cos w tej kwestii doradzic i zaplanowac wycieczki.
        Wrzesien w RPA potrafi byc rozny . Ja preferowalabym raczej pazdziernik- kwitna
        jakarandy i jest z reguly cieplo.
        pozdrowienia
        • seniorita15 Re: Podróże Marzeń: RPA 28.04.06, 17:41
          Swietna strone polecilas.Do wyboru do koloru.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka