Dodaj do ulubionych

wiza do Tajlandii

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.06, 03:15
Mam problem. W niedzielę wylatuję na ponad 20 dni z Londynu do Tajlandii i w
ostatniej chwili dowiedziałem się że wymagana jest wiza. Wiem że mogę kupić
ją na miejscowych lotniskach ale taka obowiązuje tylko przez 15 dni. Może
ktoś wie jak załatwić szybko podobny dokument na dłuższy okres?
Obserwuj wątek
    • Gość: lula Re: wiza do Tajlandii IP: *.chello.pl 15.04.06, 08:35
      za kazdy dzien zaplacisz 200 Bath
      • Gość: robert Re: wiza do Tajlandii IP: *.dsl.pipex.com 15.04.06, 12:26
        czyli mozna spokojnie leciec mimo,ze wiza bedzie na 15 dni a potem jest szansa na przedluzenie...????nie
        robia z tego problemow?????thx za wszelka pomoc....
    • Gość: janusz Re: wiza do Tajlandii IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.06, 13:36
      robert, nie wiem jak to jest z polakami bo mam niemiecki paszport, ale
      generalnie jest tak:
      BARDZO WAZNE - pilnuj terminu ukonczenia wizy !. "Overstay" jest karany wwg.
      uznania urzednika (znam osobiscie przypadki kary 5000 Bath/dzien). Poza tym
      dostaniesz sie na "black list" co ci uniemozliwi ponowny wjazd do tajlandii w
      nastepnych latach.
      Pezedluzenie nie jest problemem-jezeli jestes stosunkowo blisko innej granicy
      to:
      1."visa run" - opuscic tajlandie na 20 min. i przy ponownym przekroczeniu
      granicy otrzymujesz nowa wize.. - wada: utrata najczesciej calego dnia.
      2. Immigration office - w kazdym wiekszym miescie - dostaniesz przedluzenie
      wizy bez zadnych problememow. Wazne, aby sie zglosic 2-3 dni przed uplywem
      waznosci !!
      Co do kosztow to ci nie moge podac konkretow bo zalezy to od posiadanego
      paszportu, ale nie kosztuje specjalnie duzo -w kazdym razie moja tajlandzka 90-
      dniowa wiza otrzymana w niemczech kosztowala mnie wiecej niz ponowne
      przedluzenie w bangkoku o dalsze 90 dni.
      pozdrawiam
      janusz
      • Gość: robert Re: wiza do Tajlandii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.06, 19:29
        dziękuję za informacje
        czytając poprzednie fora na temat Tajladnii po cichu liczyłem na Twoją
        dzisiejszą wypowiedź. Bardzo pomogłeś.
        Pozdrawiam
        • krzysztof.cukier Re: wiza do Tajlandii 16.04.06, 02:05
          Robert, wszystkie informacje nt wiz znajdziesz na www.thaivisa.com
          dla polaków są dostępne 2 typy wiz turystycznych:
          - wydawane w ambasadzie - i te wizy wolno przedłużać
          - wydawane na granicy 15 dniowe - przedłużać ich nie wolno

oczywiście tak jak poprzednicy pisali możesz sobie nielegalnie przedłużyć
          pobyt i przy wylocie zapłacisz karę po 200 bath za każdy dzień ale
          uważaj na policjantów bo jak Cię złapią na takim nielegalu to czeka cię
          dodatkowo wizyta na komendzie by się wytłumaczyć i dodatkowa kara 1500 bath.
          Znam przypadek gdy na północy przy zwykłej kontroli w autobusie
          które są częste przy granicy z Birmą policja wyprosiła w autobusu Czecha
          któremu skończyła się wiza i musiał dodatkowo płacić.
        • Gość: przejrzysty Re: wiza do Tajlandii IP: *.asianet.co.th 17.04.06, 07:22
          Od marca "overstay" kosztuje 500 THB (13 USD) za każdy dzień bez wizy. Więc za
          5 dni bez wizy zapłacisz 2500 THB (ok. 66 USD). Lepiej więc udaj się do
          Immigration Office (jest w każdym większym mieście) w dniu kiedy kończy ci się
          wiza, albo w ostatnim roboczym dniu przed końcem ważności wizy. Przynieś ze
          sobą zdjęcie, kopię paszportu, kopię Immigration Card, kopię wizy oraz kopię
          biletu powrotnego. Dostaniesz przedłużenie wizy do dnia odlotu. Koszt: 1900 THB
          (ok. 50 USD). Cała sprawa zajmie ze 30 minut.
      • lantak Re: wiza do Tajlandii 18.04.06, 13:20
        Informacja opoprzednia jest niescisla, masz niemiecki paszport i mozesz wykonac
        procedure VISA RUN , z polskim paszportem tak sie nie da , nie chodzi tylko o
        stempel na nowy pobyt ale o uzyskanie nowej wizy o ktora trzeba sie starac w
        ambasadach Tajlandii w sasiednich krajach lub mozna kupic tka wize na przejsciu
        granicznym z Laosem m.in.na moscie przyjazni.Poniewaz wiza na 15 dni nie
        podlega przedluzeniu najlepiej bedzie wjechac na chwile do Laosu ( wizy na
        granicy ) i kupic wize do TajlandiiMozna tez poleciec jakims tanim lotem Asia
        Air do Kambodzy lub Malezji alb Bangkok Airways do Birmy i nowa wize na 15 dni
        otrzymna sie na lotnisku w Tajlandii. Nie probowalem przedluzac wiz 15 dniowych-
        lotniskowych w Immigration -mozna sprobowac jak to pisze klolejny
        korespondent.Kiedys opuszczalem Tajlandie bez waznej wizy-kary nie dostalem,
        dostalem gratis nowa wize przed odlotem-spoznienie bylo ponizej dwoch dni.
    • Gość: jeff Re: wiza do Tajlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 01:14
      jesli tylko na 20..kilka dni to mysle iz wszelkie zabawy z przekraczaniem
      granicy sa zbedne.Dwa miesiace temu przedluzylem o cztery dni,zaplacilem 800Bht
      przy wylocie i bylo po sprawie,co wiecej z uprzednich informacji wynikalo iz
      jest to standartowa stawka.Ale oczywiscie przedluzenie waznosci tez nie zajmie
      Ci zbyt wiele czasu...Bon voyage...
      • Gość: lili Re: wiza do Tajlandii IP: *.eranet.pl 16.04.06, 23:22
        od 15 marca zmienily sie stawki wiza kosztuje 1000b ,a dzien kary za dluzszy
        pobyt 500 ,,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka