IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 16:17
Witam,

Chcemy zorganizować wyjazd do Tajlandii (chce zaznaczyc ze wsrod nas bedzie 9
letnie dziecko), nie bardzo wiem gdzie szukac pomocnych informacji. Co
zwiedzic? Skad najlepiej leciec do Bankoku? Jaka trase wybrac? Gdzie
poleniuchowac kilka dni? Dziekuje za wszelkie informacje :)
Monika
Obserwuj wątek
    • Gość: janusz Re: Tajlandia IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.06, 18:29
      1. kiedy ?(przedzial czasowy)
      2. na jak dlugo ?
      3. jaki macie budget do dyspozycji ?
      4. co was interesuje/jak typ wypoczynku/urlopu wam odpowiada ?
      4. wasz wiek..
      napisz troche wiecej
      pozdrawiam
      • Gość: Monika Re: Tajlandia IP: 82.160.122.* 18.05.06, 23:49
        Witam,
        Termin jest generalnie do ustalenia, ale najprawdopodobniej bedzie to wiosna
        przyszlego roku :). Wiek uczestników rózny, ale średnio 25-30 lat :) Chcemy jak
        najwiecej zwiedzic, ale rowniez kilka dni poleniuchowac na plazy (4-5 dni).
        Generalnie na podróż chcemy przeznaczyc około 2 tygodni, może troszkę wiecej.
        Kwestia ustalenia. Budżet.. hm... bedzie powstawal w miare tworzenia samego
        programu. Nie chce sie ograniczac do konkretnej kwoty, bo powiem 5 tys. na
        osobe, ale moze wystarczy dodac 1000 zl a wycieczke bedzie mozna zorganizowac
        zupelnie inaczej i ciekawiej. Dlatego budzet bedzie dopiero ustalany :)

Bardzo dziekuje za wszelka pomoc w tworzeniu planu takiej wyprawy :) Bede
        bardzo wdzieczna za kazde info.
        Pozdrawiam
        • krzysztof.cukier Re: Tajlandia 19.05.06, 00:10
          hmm... na tym forum wątków o Tajlandii było już chyba dziesiątki ;)
          ale ok, można jeszcze raz....
          Przelot najtańszy jest oczywiście aerosvitem, aeroflotem lub niektórymi lotami
          czarterowymi np Fisherem. Tanie przeloty to takie pomiędzy około 1900-2500zł,
          loty liniami zachodnimi to ok.3100-3500zł. Generalnie jak zawsze należy szukać
          promocji ;)
          Jeśli przyjmiecie przyzwoity turystyczny standard hotelików to noclegi będą Was
          kosztować około 8-20$/pok.2 os przy czym drożej jest w Bangkoku, uogólniając to
          im dalej tym taniej. Oczywiście można też wydać mniej albo więcej, zależy jaki
          standard akceptujecie.
          Jak sądzę jedziecie pierwszy raz do Tajlandii więc chyba jakaś typowa trasa
          powinna Wam się spodobać.2 tygodnie to trochę mało chociaż wystarczy żeby
          trochę zobaczyć, ja proponuję taką trasę:
          Bangkok (ok.4 dni), w trakcie pobytu w BKK możecie wyskoczyć np na pływający
          targ Damnoen Saduak oraz do Ajutaji-Sukothai (z przejazdem 2 dni)-ChiangMai(z
          przejazdem 2 dni)- Mae Hong Son(z przejazdem 2 lub 3 dni z wycieczką do plemion
          bez trekingu)- a resztę możecie spędzić gdzieś na wybrzeżu zwiedzając wysepki
          lub leniuchując , dobrym miejscem wypadowym jest rejon Krabi, możecie pojechać
          np na Samui ale chyba jednak rejon Krabi jest atrakcyjniejszy.
    • Gość: NERONEK Re: Tajlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 00:15
      witam w tajlandii byłem 2 razy 7 dni temu wruciłem, z Kambodzy laosu Tajlandii

neronekbyd.blog.onet.pl/
      neronek1.blog.onet.pl/
      służę pomocą
      pozdrawiam
      neronek
      • Gość: Monika Re: Tajlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:42
        Dzieki blog super :) Juz do ciebie napislam :)
        Wlasnie dostalam przewodnik Pascala po Tajlandii. Jak juz bede znala mniej
        wiecej trase podrozy, wroce do pytan. Dziekuje za podpowiedzi. Mimo wszystko
        zcekam na dalsze sugestie co do tej podrozy :0
        Pozdrawiam
        Monika

• monia1996 Re: Tajlandia 19.05.06, 12:27
      W zeszłym roku byliśmy w lutym i marcu w Tajlandii właśnie z 9-letnim
      dzieckiem. Nasza wyprawa trwała 3 tygodnie w tym: 8 dni na Krabi (stamtąd można
      wybrać się na przeróżne ciekawe wycieczki), 3 dni na Phuket (wrażenia raczej
      socjologiczne niż estetyczne, jedynie wycieczka do Phang Nga była super), 3 dni
      w Kuala Lumpur i 5 dni w Bangkoku (z wycieczkami do Kwai i Ayutii). Cała podróż
      zamknęła się w kwocie 14 tys, ale na pewno mniej podróżując samolotami i
      wybierając tańsze hotele można sporo zaoszczędzić. Jeżeli nie dysponujecie zbyt
      dużą ilością czasu, to proponuję przynajmniej na zwiedzanie Bangkoku
      zainteresować się ofertą jakiegoś miejscowego biura. My akurat korzystaliśmy z
      usług Siam Miracle (obecnie Siam-InterHoliday), gdzie można się porozumieć z
      bardzo sympatycznym p. Andrzejem Krupowiczem, ale z tego co wiem są również
      inne biura, które w miarę tanio i sensownie pomogą "zmieścić" dużo atrakcji w
      krótkim czasie. Nasza mała była podróżą zachwycona, więc życzę miłych wrażeń.
      Jeśli jeszcze mogę w czymś pomóc - piszcie na forum lub na pocztę. Pozdrawiam.
      • Gość: Monika Re: Tajlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:47
        Hej dzieki za podpowiedz :) 14 tys. za trzy czy dwie osoby? Całkiem niezle.
        Myslalam ze drozej bedzie to kosztowalo :) Czy masz jakies namiary na stronke
        internetowa Siam-Inter-Holiday, o ktorym wspominasz? W jaki sposob zalatwialas
        hotele? Rezerwoalas juz w Polsce czy wszytsko przypadkowo na miesjcu? Pozdrawiam
      • Gość: Beata Re: Tajlandia IP: 62.87.161.* 19.05.06, 13:30
        Mam małe pytanko. Chodzi mi o to czy za dziecko w wieku 11 lat jest jakaś
        dodtkowa opłata za pokój. Tzn. czy płace za pokój czy za 2+1. I jeszcze czy są
        zniżki za przejazdy autobusem i pociągiem dla dzieci?
        Będę wdzięczna za odowiedź.
        • krzysztof.cukier Re: Tajlandia 19.05.06, 15:04
          z pokojami to niestety nie wiem ale zniżek na przejazdy państwowymi środkami
          komunikacji dla obcokrajowców nie ma, są czasami tylko dla tajskich uczniów lub
          studentów ale i to nie zawsze.
      • monia1996 Re: Tajlandia 19.05.06, 15:35
        Strony biura nie pamiętam, ale jeśli wrzucisz nazwę na góglownicę, na pewno
        znajdziesz. Cena jaką podałam jest ceną za 2 osoby + dziecko i to był całkowity
        koszt, łacznie z jedzeniem, wizami (dwukrotnego wjazdu), opłatami lotniskowymi
        na miejscu, transportem itp., itd.
        Hotele rezerwowałam już w Polsce (z tym, że hotel w Bangkoku rezerwowany był
        przez w/w biuro - 3 noce były w pakiecie z wycieczką po Bangkoku i odbiorem z
        lotniska a dwie dokupiliśmy przez biuro - było taniej niż bezpośrednio). Jak
        już pisałam na pewno można było szukać noclegu bezpośrednio na miejscu i w
        mniej kosztownych miejscach, ale jadąc pierwszy raz na własną rękę a do tego z
        dzieckiem woleliśmy mieć jednak komfort tego, że wiemy gdzie i za ile
        wylądujemy. My podróżowaliśmy raczej samolotami - Air Asia to tania linia i za
        dziecko płaci się pełną cenę, ale w innych są zniżki. Na prom pomiędzy Krabi a
        Phuket też była zniżka, ale minimalna. Co do autobusów i pociągów - nie wiem i
        się nie wypowiem. Jeżeli chodzi o hotele to w przypadku dzieci do lat 11-12 z
        reguły jest możliwość nie płacenia za dodatkowe łóżko a np. tylko dopłaty za
        śniadanie ( a czasem i tego nie biorą). Zawsze w przypadku łóżek podwójnych,
        były one tak szerokie, że nie było problemu w spaniu razem z dzieckiem, a gdy
        zdarzyły się dwa łóżka (w Bangkoku - 4 gwiazdki), jedno z nich było w zasadzie
        normalnym łóżkiem "małżeńskim", a drugie zwykłym - czyli bez wykupowania
        dodatkowego miejsca - pełen komfort. Ale epistoła mi się stworzyła :)
        Pozdrawiam i życzę miłego urlopu.
        • Gość: paducha Re: Tajlandia IP: *.tele2.pl 20.05.06, 17:28
          Do Monia 1996

Czy byłaś zadowolona z usług tego biura. Napisałam do nich maila. Czekam na
          ofertę. A gdzie kupowałaś bilty lotnicze, i za ile, czy dużo wcześniej. My z
          mężem chcemy lecieć w sierpniu. Czy już powinnam szukać biletu?. Będę wdziećzna
          za wszelkie info.

Pozdrawiam,
          Aga
          • monia1996 Re: Tajlandia 20.05.06, 22:05
            Co do pana Krupowicza nie mam żadnych zastrzeżeń - miło, profesjonalnie, córka
            dostała nawet drobne upominki - niby niewiele, a jednak miły gest. Bilety
            kupowaliśmy pod koniec stycznia (na wyjazd w lutym) w Aerosvicie - kosztowały
            wtedy ok. 6600 za 2 osoby dorosłe + dziecko z opłatami. Niestety luty i marzec
            to jeszcze sezon, więc na promocje nie ma co liczyć. Wtedy od Aerosvitu tańszy
            (ale niewiele) był Aerofłot, ale my nie bardzo mieliśmy do nich zaufania. Z
            tego co wiem sierpień to w Tajlandii wybitnie nie sezon, więc może znajdziecie
            jakieś fajne promocje (ostatnio np. w Swiss był bilet w obie strony za ok. 1300
            zł z opłatami). Tak naprawdę gro kosztów to dolot z Europy do BKK, więc jak
            znajdziecie jakiś tani lot, wakacje moga być nieprzyzwoicie tanie :) Pozdrawiam
            i zyczę powodzenia.
            • Gość: Monika Re: Tajlandia IP: 82.160.122.* 20.05.06, 22:17
              Witam,

A jak pogoda w tzw. niskim sezonie??? Czy caly dzien pada czy tylko pol
              dnia :)) Caly czas wahamy sie jaki mieisac wybrac :))
              Pozdrawiam
              • Gość: lula Re: Tajlandia IP: *.chello.pl 21.05.06, 08:11
                Pada czasami i cały dzień.
                A bilety WAW-BKK-WAW w biurze aerosvitu na okęciu kosztują 2800zł
                • monia1996 Re: Tajlandia 21.05.06, 10:47
                  Popieram przedmówczynię. Nie byłam co prawda w tym czasie, ale właśnie
                  p.Krupowicz rezydujący tam na stałe uprzedzał nas (na wypadek przyszłych
                  podróży), że od kwitnia do czerwca jeszcze da się znieść - deszcz pada głównie
                  wieczorami. Potem opady niestety nasilają się i ulice BKK przypominają często
                  kanały. Do tego dochodzi wzrastająca wilgotność przy dość wysokich
                  temperaturach - generalnie dla europejczyków trudna do zniesienia. I
                  podejrzewam, ze właśnie to, anie sam w gruncie rzeczy ciepły deszcz, stanowi o
                  nieprzyjemności tej pory roku.
                  • Gość: hubert Re: Tajlandia IP: 212.160.114.* 22.05.06, 11:37
                    My kupiliśmy bilety w SWISS, cena od osoby z wszystkimi opłatami to 2203 zł.
                    Czyli niewiele. Promocja jeszcze trwa - my dzisiaj jedziemy odebrać bilet.

Pozdrawiam
                    Hubert
                    chodofca_qrczakuf@op.pl
                    • Gość: paducha Re: Tajlandia IP: *.netia.pl 23.05.06, 10:03
                      Na jaki termin kupiłeś bilet?

Pozdrawiam, Aga
                      • chenoa1 Re: Tajlandia 27.05.06, 09:06
                        a jaka jest pogoda w tajlandii w pazdzierniku? byl ktos moze?
                        • Gość: wicherek Re: Tajlandia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.05.06, 09:24
                          Może przysłać Ci wykres średnich temperatur ? Kobieto słyszałaś o wyszukiwarce?
                          Czy naprawdę nie możesz wykazać odrobiny własnej inicjatywy ? Podczas wyjazdu
                          tez będziesz taka aktywna ? Wiele razy odpowiadałem na tym forum, dla kilku grup
                          ułożyłem nawet trasę po Tajlandii, podawałem adresy, ceny, atrakcje itd. , ale
                          tacy jak ty zniechęcili mnie do pomagania. Odwiedziłem forum po dłuższej
                          przerwie i widzę, że nic sie nie zmieniło. Pomijając przeglądarki to nawet na
                          tym forum o pogodzie w Tajlandii było 1000 razy. Trochę więcej własnej onicjatywy.
                        • krzysztof.cukier Re: Tajlandia 27.05.06, 22:05
                          Pogoda w październiku jest jak najbardziej ok, chociaż od czasu do czasu może
                          jeszcze popadać. Święto Loy Kratong na zakończenie pory deszczowej jest w
                          listopadzie ale nie bój się i jedź.
                          • chenoa1 Re: Tajlandia 28.05.06, 08:46
                            krzystof , dzieki:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka