abelha 25.10.06, 20:19 No wlasnie jak jest prawidlowo? Czyli 100 reali czy 200 realow. Ja zawsze uzywalam pierwszej opcji, na forum poznalam druga i stad moja watpliwosc. pozdrawiam Abelha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamoio Re: Reali czy realow? 25.10.06, 21:10 Chyba tez mam z tym problem... Na 100% bedzie reais lub BRL Beijos. Odpowiedz Link Zgłoś
s.wawelski Re: Reali czy realow? 25.10.06, 22:46 Rzeczowniki niemeskoosobowe przybieraja w dopelniaczu z reguly forme -ali, np.: pal - pali, hotel - hoteli. Odmiana realow sugerowalaby, ze mowisz o mezczyznach. Pozdrowienia S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
abelha Re: Reali czy realow? 26.10.06, 00:41 s.wawelski napisał: > Rzeczowniki niemeskoosobowe przybieraja w dopelniaczu z reguly forme -ali, np.: > > pal - pali, hotel - hoteli. Odmiana realow sugerowalaby, ze mowisz o > mezczyznach. > > Pozdrowienia > > S.W. Dziekuje za wyjasnienie. Tak naprawde najbardziej sie obawialam, ze odmiana "realow" jest tak powszechna, ze juz akceptowana. Dobrze, ze tak nie jest, bo az oczy bola:))) A. Odpowiedz Link Zgłoś