Dodaj do ulubionych

Sao Paulo -> Curitiba

04.12.06, 03:30
witam serdecznie

zarezerwowałem na 26 dec. lot Warszawa - Londyn - Sao Paulo
o 21:10 czasu miejscowego ląduje na Guarulhos
niestety nie było już żadnych wolnych miejsc
na wieczorne loty do Kurytyby
dlatego będę się tam musiał udać busem

stąd moja prośba

czy moglibycie mi pomóc w logistyce ? :)

skąd odjeżdżają takie busy ?
jak się tam dostać z Guarulhos ?
ile kosztuje przejazd ?
nie ma problemu z kupnem na miejscu czy trzeba rezerwować ?

z góry bardzo bardzo dziękuję za wszelkie informacje
może jakieś linki ?

pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • arpa1 Re: Sao Paulo -> Curitiba 04.12.06, 04:53
      Wszystkie kierunki z SP (ocyzwiscie Curitiba rowniez) sa dostepne z dworca
      autobusowego Tiete:
      www.virtualtourist.com/travel/South_America/Brazil/Estado_do_Sao_Paulo/Sao_Paulo-1500790/Transportation-Sao_Paulo-Bus_station_Rodoviaria_Tiete-BR-1.html
      (nie znam zadnego "oficjalnego" linka)

Natomiast nie zakladalbym z gory, ze w pozno-wieczornej godzinie znajdziesz
      lepsze polaczenia busem niz samolotem (trzeba sprawdzic, rowniez lokalne linie
      GOL, itp). Jesli sie spieszysz, to wez tez pod uwage, ze SP-Curitiba to dobre
      6h busem.
      Normalnie nie jest to konieczne, ale jesli chodzi o 26/27 grudnia, plus
      okreslona godzina
      • luc2000 Re: Sao Paulo -> Curitiba 04.12.06, 09:44
        rzeczywiście - może byc problem
        nie śpieszy mi się jakoś specjalnie
        tak czy owak
        wolałbym uniknąć nocowania z bagażami (po całym dniu podróży)
        na dworcu autobusowym ...

dzięki za linka ! oto co tam znalazłem:

From Guarulhos Airport to the city of Sao Paulo travelers can either take a
        taxi or a bus. Prepaid taxi fares are available with Taxi Guarucoop (tel.
        011/6440-7070), to all of São Paulo, as well as to the suburbs and surrounding
        communities. Sample fares: Congonhas Airport R$61 (US$30.50), São Paulo Centro
        and Tietê R$46 (US$23), Cerqueira Cesar and Jardins R$54 (US$27), Avenida
        Paulista R$54 (US$27), and Liberdade R$53 (US$26.50). One can also take a
        regular metered taxi, flag fall starts at R$3.20 (US$1.60) and goes up R$0.80
        (US40¢) per km. If traffic is good, these taxis end up being a little cheaper,
        but some days traffic is so congested that the prepaid ride turns out to be a
        much better deal. In my opinion the best, safest and also cheapest method to
        get from the airport to the city-centre or to the domestic airport Congonhas is
        the Airport Service Bus. They operate four different shuttle bus routes: to
        Congonhas Airport, to Praca da Republica, to Avenida Paulista (stopping at
        major hotels along the street), and to the Rodoviario Tietê (bus station). Cost
        is R$21 per person (US$7), and each route takes approximately 50 minutes. Buses
        depart daily about every 30 minutes from 6am to 11pm, and then hourly
        overnight. Timetables can be found under: www.airportbusservice.com.br
        When travelling from Guarulhos Airport to Gongonhas Airport, please remember
        that in general after leaving the aircraft you have to go trough customs and
        passport control (which always does take a loooong looong time there) and that
        you still has to get the luggage, etc. and probably will get stuck some time in
        a traffic jam (depends on the time)... so count on around 2-3 hours to get to
        Gongonhas airport from Guarulhos!
        • chris-joe Re: Sao Paulo -> Curitiba 04.12.06, 19:25
          Albo rozwaz co nastepuje:
          zamiast pozna noca tluc sie taksowkami z GRU do Tiete (kilkadziesiat reais) w
          poszukiwaniu nocnego autobusu do Curitiby (przynajmniej drugie tyle), moze
          lepiej by bylo dla ciebie zadekowac sie na noc w jakims niedrogim hotelu obok
          lotniska i nastepnego dnia (27.XII) wyleciec Gol'em prosto do CWB.
          27.XII masz drogi lot (354 reais) o 10am, ale juz o 17:30 masz lot z GRU do CWB
          za 156 reais (total).
          Musialbys sie jednak spieszyc z rezerwacja:
          voegol.com.br/INT/
          • abelha Re: Sao Paulo -> Curitiba 05.12.06, 00:40
            chris-joe napisał:

> Albo rozwaz co nastepuje:
            > zamiast pozna noca tluc sie taksowkami z GRU do Tiete (kilkadziesiat reais) w
            > poszukiwaniu nocnego autobusu do Curitiby (przynajmniej drugie tyle), moze
            > lepiej by bylo dla ciebie zadekowac sie na noc w jakims niedrogim hotelu obok
            > lotniska i nastepnego dnia (27.XII) wyleciec Gol'em prosto do CWB.
            > 27.XII masz drogi lot (354 reais) o 10am, ale juz o 17:30 masz lot z GRU do
            CWB
            > za 156 reais (total).
            > Musialbys sie jednak spieszyc z rezerwacja:
            > voegol.com.br/INT/
            >

Super oferta. Nawet nie ma co sie zastanawiac.
            • chris-joe Re: Sao Paulo -> Curitiba 05.12.06, 02:39
              Chmm, po namysle jednak i rzuceniu okiem na realia, moze jednak pomysl pierwszy
              byl lepszy...

Po wyladowaniu na GRU, lap autobus Gru- Terminal Rodoviário Tietê o 22:15,
              23:10, 00:05, 01:30, 03:00 www.airportbusservice.com.br/ ; na Tiete lap
              Comete www.viacaocometa.com.br/ , autobusy do Curitiby:
              23:50- w Curitibie: 06:00 cena: 92,00 LEITO lozko
              23:59- 06:09 67,00 C.EXE pol-lozko
              23:59- 06:09 92,00 L.ESP lozko super
              00:20- 06:30 49,50 CONV. fotel, ale lepszy niz w samolocie

(wez cieple ciuchy, bo autobusy chlodza jak kostnice i ich kocyk ci nie wystarczy :)

Rezerwacje z Cometa mozesz zrobic na ich portalu- wszystko po portugalsku, ale
              jesli sie zdecydujesz, to mozemy pomoc (zakladajac, ze nie znasz jezyka :)

Wyjdzie taniej, niz z Gol'em. Zwlaszcza, ze GRU jest na zadupiu i hotele w
              okolicy tylko drogie i de luxe.
              • luc2000 Sao Paulo -> Curitiba 05.12.06, 13:17
                Wiedziałem że mogę na was liczyć ! :)

tak czy owak - problem okazał się nieaktualny ...

po urządzeniu małego hot line'u i całym dniu cierpliwości,
                znalazło się wolne miejsce w airbusie TAM'u,
                22:15 GRU -> 23:10 CWB

wszystkim jeszcze raz bardzo dziękuję
                + szczególne pozdrowienia dla chris-joe

mam nadzieję że wszystkie informacje przydadzą się
                jeśli nie mnie to komu innemu :)

pzdr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka