Dodaj do ulubionych

Condomblé, orixas, religie w Braylii - pomozcie!

19.02.07, 21:58
Witam,
pt.wikipedia.org/wiki/Candomblé
pl.wikipedia.org/wiki/Candomblé
Bedac w Brazylii namowino mnie na obycie rytulau condomblé prze osobe tzw. sensitiva, majace
teraz dyplomy panstwowe do praktykowania takich ceremonii. Powodem bylo, ze cierpie na
chroniczna, ale niegrozna chorobe.
Ta strasza pani, ktora prowadzila ceremonial wogole nie wspomniala mi o mojej chorobie, natomiast
duzo opowiadala mi o moim zyciu uczociowym/malzenskim, jak to robia wrozki czesto kobietom.
Zrobila ofiary z golebi, kury, kwiatow itp.

Opowiedziala mi tez jakie orixas czuwaja nade mna i na koniec wreczyla mi korale zwiazane z tymi
bostwami, ktore zostaly poswiecone. Powiedziala mi, ze nikt oprrocz mnie nie moze dotykac tych
korali. Niestety nie bardzo przywiazywalam do tego wage, ale teraz chcialabym pozbyc sie tych
korali.
Ona powiedziala mi, ze w przypadku, gdyby ktos inny niz ja doktnal te korale, nalzey je wyplukac w
rzece albo morzu, ale nigdy w zadnej stojacej wodzie typu staw czy kanal. Mam dostep do rzeki, ale
jak mowilam chcialabym sie pozbyc tych korali.

Czy ktos z Was wie czy wolno to zrobic i jak nalezy to zrobic. Czy wlasnie mozna je wyrzucic do
rzeki lub morza? Albo tyko do morza, bo czesc ceremonii odbywala sie na morzem?

Wiem, ze Brazylijczy przywaizuja duza wage do tych wrozb, nawet perezydent Brazylii, przywiazuje
do nich wage.
Wiec nie wiem.
Szczerze mowiac jestem troche przestraszona miec cos takiego w domu.
Moja obawa wynika stad, ze kiedys znajomy, ktory ma galerie sztuki z unikalnymi, starymi maskami
afrykanskimi, jak sie dowiedzial, ze wyszlam za maz i mam nowe mieszkanie, to podarowal mi taka
maske.
Moj maz uwazl, ze przynosci nam pecha(mielismy troche dysput na poczatku malzenstwa, ale nic
groznego), ale maz jakos jej nie czul, i mimo, iz mila duzo wartosc komercyjna,
pozbyl sie jej.
Troche mam takie uprzedzenie wobec tych korali.

Co zrobic? Czy ktos z Was wie, czy warto je zatrzymac, oczyszczajc je woda morska czy z rzeki, czy
ich sie pozbyc?
Obserwuj wątek
    • hodos Re: Condomblé, orixas, religie w Braylii - pomozc 22.02.07, 15:15
      według mnie, najlepsze byłoby dokładne spalenie tych korali ale też zależy z
      czego są zrobione.. zaraz podpytam męża.. choć sama uważam że ogień jest dobry
      na takie rzeczy..
      • hodos Re: Condomblé, orixas, religie w Braylii - pomozc 22.02.07, 15:29
        tak.. mąż podziela moje zdanie, najlepiej wrzucić w ogień i przypilnować aby
        się spaliło.. najlepiej nie wchodzić a takie kręgi i brać udziału w obrzędach o
        których nic nie wiemy, choć najlepiej słuchać wewnętrznego głosu i jeśli do
        czegoś nie jesteśmy przekonani nie robić tego.. myślę jeszcze, że nie masz co
        się bać tych korali jako, że sami nadajemy ważność przedmiotom. Jeśli bedziesz
        wierzyła, że coś ci się przez nie stanie to może tak się stać ale nie łącz
        przykrych sytuacji z ich zniszczeniem.

pozdrawiam!
    • nowaewa Re: Condomblé, orixas, religie w Braylii - pomozc 23.02.07, 22:06
      dzieki za odpowiedzi, ale ja chcialabym byc pewna co do sposobu jak takiego talizmanu sie pozbyc. Co
      spalenia korali, to troche trudnosci by bylo. Sa to typowe dlugie az do nog korale z plastiku, jest ich az
      3
      sztuki, musialabym podpalic benzyna i smierdzialo by bardzo.
      Ale wpadlam na pomysl, zeby skontaktowac sie z Instytutem Brazylijskim, napewno beda cos wiedziec,
      bo
      condomblé, moga uprawiac tylko osoby majace dyplomy panstwowe.

Ciekawe, ze nic nie slyszeliscie o condomble czy orixas(orishas), bo to bardzo wazne rzeczy w zyciu
      Brazyliczykow. To jest kult chrzescijanski pomieszany z Bogami z krajow, z ktorych pochodzali czarni
      niewolnicy.
    • tamoio Re: Condomblé, orixas, religie w Braylii - pomozc 01.03.07, 01:22
      Nie CONDOMBLE, tylko CANDOMBLE
      CONDOMBLE to w Paryzu preserwatywa wypelniona przenica.
      Z Candomble lepiej uwazac.
      • apaixonada pszenica 01.03.07, 14:01
        tamoio napisał:

> CONDOMBLE to w Paryzu preserwatywa wypelniona przenica.

przepraszam, nie moglam sie powstrzymac:)
        beijos
        • baiano1 Re: pszenica 06.03.07, 20:46
          To od Ciebie zalezy, czy wierzysz w takie rzeczy, w moc orixas candomblé.:-) Ja
          nie wierze, ale mam znajomych, którzy wierza. W moim blogu
          (bahia.bloog.pl )znajdziesz nawet kilka linków do candomblé i obiecuje,
          ze w najblizszym czasie napisze tam cos wiecej na temat tej religii.
          Nie wierz jednak w to, ze candomblé jest praktykowane jedynie przez oosby z
          dyplomem uniwersyteckim. To klamstwo i bzdura. Jak kazda religia, równiez i ta
          ma swój proces inicjacyjny, a pomiedzy wyznawcami tej religii istnieja osoby
          powazne, bardzo przywizane do swojej wiary, jak równiez rózni naciagacze i
          uzywajacy religii dla swoich jedynie prywatnych celów. Swoja droga, to
          candomblé i umbanda oddzialywuja tutaj dosyc mocna na zachowanie i psychike
          wielu, którzy nawet nie wyznaja tej religii.:-)
          Ostatni prezydenci, Cardoso e Lula, nie wierza w candomblé. Ten pierwszy jest
          agnostykiem, a ten drugi dosyc pragmatycznym katolikiem.:-)
          Co do korali, to, jak juz wspomnialem, zalezy wylacznie od Ciebie, od Twojej
          wiary. Jesli rzeczywiscie bedziesz wierzyla w ich moc i sie ich obawiala, to
          sama doprowadzisz siebie do paranoji. Ja radze, abys je komus dala w prezencie
          lub nawet zniszczyla, wrzucajac np. w nurt glebokiej rzeki, gdzie beda sie
          obmywaly na dnie dniem i noca:-) Bogini (orixá) wód, Iemanjá, nie powinna sie
          raczej na Ciebie obrazic, chociaz mówia, ze zachowuje sie kaprysnie, jak...
          wiekszosc kobiet.:-)))
          Pozdrawiam z ziemi candomblé, z Bahia,
          Mirek
          • tamoio Re: pszenica 08.03.07, 20:49
            Stare dobre latynoskie przyslowie:
            Yo no creo en las brujas, pero que las hay, las hay.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka