Dodaj do ulubionych

Bułgaria czy warto?

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 13:29
Coraz częściej jestem myślą o wyjeździe na wakacje do Bułgarii, ale
kompletnie nie mam pojęcia jak teraz wygląda pobyt w tym kraju. Na pewno to
piękny kraj tylko czy warto tam jechać w tym roku czy jeszcze za wcześnie.
Jeśli ktoś był teraz lub w zeszłym roku proszę o chociażby krótkie porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: "arni" Re: Bułgaria czy warto? IP: router:* / 10.0.27.* 13.06.03, 16:01
      Pewnie , że warto ... To zupełnie inny kraj i wciąż tani , jak dla nas Polaków !
      Pooglądaj moje wypowiedzi na tym forum :Turystyka - Swiat , Europa ,
      Kontakty ... Znajdziesz tam równiwż inne ciekawe wypowiedzi... Jeśli w dalszym
      ciągu będziesz zainteresowany wyjazdem , służę kolejnymi aktualnymi
      informacjami , kontaktami itp. Pozdrawiam - "arni"
    • Gość: HaagenDazs Re: Bułgaria czy warto? IP: 61.95.54.* 16.06.03, 06:16
      Pytasz czy warto? Odpowiedz: warto! Musisz wiedziec jednak ze, jesli wybierasz
      sie tam swoim autem nie bedzie to podroz na wypoczynek i mozesz liczyc na
      szereg nieprzyjemnych sytuacji po drodze (pisze z autopsji z przed 2 lat).
      Jesli masz auto "zachodnie", a nie daj Boze ze starymi polskimi
      czarnymi "blachami" to wyrozniasz sie w tlumie. Drogi maja fatalne, dziura na
      dziurze tak ze specjalistow od naprawy stalowych jak i aluminiowych felg nie
      brakuje (zwlaszcza okolice Sofii). Poza tym zlodziei pelno. Bez skrupulow
      potrafia w nocy wybic szybe w aucie jesli jest cos w srodku i do tego ktos tam
      jeszcze spi (my bylismy zmuszeni bo czekalismy do rana na zmiane 2 felg!!!)
      Jak sie rano okazalo takze potrzebowalismy tylnej szyby!!! Do tego wszystkiego
      wczesniejsza podroz przez Rumunie!!! Ale to calkiem inna historia (bandy
      cyganow czyhajacych na kazdego obcokrajowca w samochodzie. Milicja bulgarska
      nastawiona na lapowki od turystow. Przepisy dziwne i nie zrozumiale ale nie
      podyskutujesz bo nie ma z kim. Wyjazd poza granice Bulgarii bez tylnej szyby
      niedopuszczalny. Spedzilem jeden dzien w tamtejszym komisariacie zglosic
      kradziez plecaka. Sytuacja beznadziejna, starta czasu. Ruszylismy w kierunku
      granicy Greckiej, udalo nam sie ja przekroczyc, celnik tak zaabsorbowal swoja
      uwage na tym co w bagazniku ze z daleka wymachiwal rekami w naszym kierunku
      kiedy szybciutko podjezdzalismy do strony greckiej.
      Reasumujac, kraj to na pewno piekny, (pamietam wybrzeze z dziecinstwa),
      roznorodnosc form krajobrazu wewnatrz, piekne widoki...zgadzam sie na wyjazd
      pod warunkiem ze nie swoim srodkiem transportu i ze zgrana paczka!
      POzdrawiam
      • Gość: aska Re: Bułgaria czy warto? IP: 212.14.48.* 01.07.03, 19:30
        Jezdze do Bulgarii od kilku lat. to wspanialy kraj!! Spotkalam tam samych
        milych i zyczliwych ludzi. Bulgarzy sa bardzo mili i goscinni. Wspaniala
        kuchnia i do tego pyszne winko oraz rakija( jak ktos woli cos mocniejszego). W
        zeszlym roku skorzystalam z promocji LOT i bilet w obie srtony kosztowal jakies
        800 zl.
        a jesli chodzi o porade praktyczna to pamietaj ze w Bulgarii inaczej kreci sie
        glowa na "tak" i na "nie". Kiedy mowia tak-da kiwaja nie, a kiede mowianie-ne
        kiwaja na tak:). Trzeba o tym pamietac bo czesto dochodzi w zwiazku z tym do
        nieporozumien i smiesznych sytuacji:)
        Jesli masz jeszcze jakies konkretne pytania to bardzo prosze.Słuze rada. wiem
        troche o tym kraju i jego mieszkancach.
        Pozdrawiam
        • Gość: Paweł Re: Bułgaria czy warto? IP: *.tele2.pl 02.07.03, 21:08
          A moze ktos jechal pociagiem do Bulgarii? Ile kosztuje taki bilet?
          • Gość: Aska Re: Bułgaria czy warto? IP: 212.14.48.* 02.07.03, 21:17
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> A moze ktos jechal pociagiem do Bulgarii? Ile kosztuje taki bilet?

Najkorzystniej bedzie pojechac pociagiem korzystajac z oferty PKP Euro Domino.
            Nie jestem pewna czy dotyczy ona tylko osob uczacych sie czy osob do 25 roku
            zycia( czy cos w tym rodzaju). Nie chce wprowadzac Cie w blad, wiec najlepiej
            dowiedz sie w informacji PKP.
            POzdrawiam
            Aska
    • Gość: kana Re: Bułgaria czy warto? IP: 212.14.38.* 03.07.03, 09:13
      Gość portalu: Jimi napisał(a):

> Coraz częściej jestem myślą o wyjeździe na wakacje do Bułgarii, ale
      > kompletnie nie mam pojęcia jak teraz wygląda pobyt w tym kraju. Na pewno to
      > piękny kraj tylko czy warto tam jechać w tym roku czy jeszcze za wcześnie.
      > Jeśli ktoś był teraz lub w zeszłym roku proszę o chociażby krótkie porady.

mnie z kolei ciekawia ceny
      jak przedstawiaja sie w stosunku do polskich? ktos pisal tu, ze dla nas jest
      tanio, ale prosze o jakies szczegoly i z gory dzieki

• Gość: Aska Re: Bułgaria czy warto? IP: 212.14.48.* 03.07.03, 09:50
        Gość portalu: kana napisał(a):

> Gość portalu: Jimi napisał(a):
        >
        > > Coraz częściej jestem myślą o wyjeździe na wakacje do Bułgarii, ale
        > > kompletnie nie mam pojęcia jak teraz wygląda pobyt w tym kraju. Na pewno t
        > o
        > > piękny kraj tylko czy warto tam jechać w tym roku czy jeszcze za wcześnie.
        >
        > > Jeśli ktoś był teraz lub w zeszłym roku proszę o chociażby krótkie porady.
        >
        > mnie z kolei ciekawia ceny
        > jak przedstawiaja sie w stosunku do polskich? ktos pisal tu, ze dla nas jest
        > tanio, ale prosze o jakies szczegoly i z gory dzieki

W porownaniu z naszymi cenami jest taniej. Choc zalezy to oczywiscie od tego
        czy sie jest w stolicy czy w jakiejs malej, uroczej wioseczce.
        Bardzo tani jest alkohol!! Przylkadowo piwo w knajpie( dobrej jakosci piwo)
        kosztuje leva czyli ok 2 zl. Pozatym stac jest nas na to aby zjesc sobie obiad
        (taki dosc porzadny)w lokalu na dobrym poziomie.
        Tania jest komunikacja.
        Ogolnie wiec jest taniej choc jak mowie zalezy t takze od miejscowosci(w Sofii
        ceny sa porownywalne).
        Pozdarwiam
        aska
        >
        • Gość: Kana Re: Bułgaria czy warto? IP: 212.14.38.* 03.07.03, 12:10
          Gość portalu: Aska napisał(a):

> Ogolnie wiec jest taniej choc jak mowie zalezy t takze od miejscowosci(w
          Sofii ceny sa porownywalne).

A jakie miasta polecalabys? Gdzie najbardziej ci sie podobalo?
          I jeszcze jedno: jakie temperatury panuja w bulgarii w okresie wrzesniowym?
          pozd.
          • Gość: Aska Re: Bułgaria czy warto? IP: 212.14.48.* 03.07.03, 19:01
            Gość portalu: Kana napisał(a):

> Gość portalu: Aska napisał(a):
            >
            > > Ogolnie wiec jest taniej choc jak mowie zalezy t takze od miejscowosci(w
            > Sofii ceny sa porownywalne).
            >
            > A jakie miasta polecalabys? Gdzie najbardziej ci sie podobalo?
            > I jeszcze jedno: jakie temperatury panuja w bulgarii w okresie wrzesniowym?
            > pozd.

Witam ponownie. We wrzesniu jest jeszcze cieplutko!Tak spokojnie na letnie
            rzeczy. Chociaz bylam w tym czasie w tamtym roku to troszke padalo. Ale
            generalnie mozna sie nastawic na ladna pogode.Ja przywiozlam calkiem niezla
            czarnomorska, wrzesniowa opalenizne:)
            A zwiedzilam bardzo duzo.
            Polecam bardzo:Plowdiv, Veliko Tyrnovo,Nesebyr(to nad morzem i jest cudny-
            zakochalam sie w tym miescie). Poza zwiedzaniem wiekszych miast polecam
            oswiedzenie jakis malych wioseczek-maja swoj niepowtarzalny klimati sa naprawde
            urocze.
            Piekne sa też gory w Bulgarii!!
            Jednym slowem jest cudnie-ja jestem zakochana w tym kraju i wracam tam i w tym
            roku
            Pozdrawiam i zycze milej podrózy:)

Aska
    • Gość: Aska Re: Bułgaria czy warto? IP: 212.14.48.* 03.07.03, 19:03
      AAAA! Jeszcze mi sie przypomnialo,ze w ksiegarniach dostepny jest przewodnik po
      bulgarii Pascala. Nie jest on rewelacyjny, ale mozesz sie na nim oprzec i
      wedlug niego oprzec swoj plan zwiedzania Bulgarii.
      Pa
      Aska
      • kaska76 Re: Bułgaria czy warto? 04.07.03, 08:41
        A co powiesz o Sozopolu jako miejscu zatrzymania się na kilka dni??
        • Gość: satia/anmik Sozopol IP: *.solidex.com.pl / 192.168.3.* 04.07.03, 08:54
          W sozopolu jest naprawde fajnie. To zalezy tez, czy lubisz spokoj i cisze, czy
          wolisz miasteczka z wieksza iloscia turystow. Ja wole miasteczka, gdzie cos sie
          dzieje. Strasznie mi sie w sozopolu podobalo :) Jest tam tanio, duza
          piaszczysta plaza, wiele knajpek, pub'ow, dla mnie rewelacja. Bylam tam dwa
          tygodnie. Troszke informacji znajdziesz na republika.pl/aneczkam
          pozdrawiam
          • kaska76 Re: Sozopol 04.07.03, 09:19
            Dzięki za info!
      • Gość: Kana Re: Bułgaria czy warto? IP: 212.14.38.* 04.07.03, 10:14
        Jeszcze takie pytanie do ciebie (lub kogos kto jezdzil do bulgarii): powiedz
        cos o samych mieszkancach tego kraju: jacy sa dla polakow i dla innych
        cudzoziemcow. W jakim jezyku najlepiej sie z nimi porozumiec?
        I moze jeszcze cos od strony kulinarnej: jakie potrawy polecalabys np. w
        restauracji?
        I na koniec: czy bylo cos co nie podobalo ci sie w bulgarii?
        pozdrawiam :)
        • Gość: ASka Re: Bułgaria czy warto? IP: 212.14.48.* 04.07.03, 10:34
          Gość portalu: Kana napisał(a):

> Jeszcze takie pytanie do ciebie (lub kogos kto jezdzil do bulgarii): powiedz
          > cos o samych mieszkancach tego kraju: jacy sa dla polakow i dla innych
          > cudzoziemcow. W jakim jezyku najlepiej sie z nimi porozumiec?
          > I moze jeszcze cos od strony kulinarnej: jakie potrawy polecalabys np. w
          > restauracji?
          > I na koniec: czy bylo cos co nie podobalo ci sie w bulgarii?
          > pozdrawiam :)

Jesli chodzi o Bulgarow to sa naprawde swietni ludzie!!Ja pzry okazji moich
          kilkukrotnych pobytow w tym kraju spotkalam fantastycznych ludzi!Sa bardzo mili
          i serdeczni. Otwarci (znacznie bardziej niz my Polacy), goscinni i szczerzy.
          Bardzo lubia biesiadowac i rozmawiac( gdy pojedziesz do BG to z cala pewnoscia
          zauwazysz tlumy ludzi siedzacych juz od rana w kawiarenkach i popijajacych
          kawke:). Zdaje sobie sprawe ze to sa moje suiektywne odczucia,ale z cala
          pewnoscia sama zobaczysz ze mialam racje.
          Jesli chodzi o jezyk to ja znam bulgarski wiec latwo bylo mi sie z nimi
          porozumiewac. Ale bez tego powinnas dac sobie rade bez problemu-angielski.

A co do kuchni-to bardzo mi smakuje!!
          Maja duzo pysznych salatek-Polecan slynna szopska salate(warzywa-
          ogorki,pomidorki papryczka i to wszystko posypane sirene(to taki slony twarog
          mozna porownac z Feta choc nie jest to to samo)
          Ogolnie jedza duzo warzyw i owocow.Arbuzy kosztuja ok 1 zl za sztuke( a sa
          ogromne i slodkie!!!)
          Poza tym miesko z grilla.
          Pija rakijke(ichniejsza wodeczka).
          Pozdrawiam i zycze smacznego
          Aska
    • Gość: karol Re: Bułgaria czy warto? IP: *.no / 192.168.1.* 04.07.03, 16:59
      Wlasnie siedze w kafejce w SOZOPOLU. Miasteczko calkiem przyjemne. Plaza
      piaszczysta i szeroka, ceny przystepne. W kazdym badz razie taniej niz nad
      polskim morzem.Przejazd przez Serbie nie wymaga juz wiz ani oplat
      tranzytowych.Wracajac z plazy widzialem ogloszenia o wolnych kwaterach.
      • Gość: Kayo Re: Bułgaria czy warto? IP: 195.117.241.* 05.07.03, 05:52
        Karol mam prośbę jeśli możesz to napisz mi jak się dodzwonić do miasta Obzor to
        jest obecnie w województwie Burgaskim mam numer telefonu a automatyczna
        sekretarka bułgarskich linii telefonicznych mi mówi że się numery zmieniły będę
        bardzo wdzięczny jak byś się kogoś zapytał jak się dodzwonić z polski do Obzoru

pozdrawiam z Polski
        • Gość: Wlado Re: Bułgaria czy warto? IP: *.refer.bg 22.07.03, 17:03
          Gość portalu: Kayo napisał(a):
          > Karol mam prośbę jeśli możesz to napisz mi jak się dodzwonić do miasta Obzor
          to jest obecnie w województwie Burgaskim mam numer telefonu a automatyczna
          > sekretarka bułgarskich linii telefonicznych mi mówi że się numery zmieniły
          będę> bardzo wdzięczny jak byś się kogoś zapytał jak się dodzwonić z polski do
          Obzoru> pozdrawiam z Polski

dodzwonić do miasta Obzor z Polski

stary numer +359 5504 2683
          nowy numer +359 554 32683

359 - kod Bulgarii
          5504 - stary kod Obzora
          554 - nowy kod Obzora
          nowe numery sa stary numery + 3 / trzy /
    • Gość: Kayo do Karola... IP: 195.117.241.* 05.07.03, 05:55
      acha jeśli jechałeś przez Serbię napisz jakie opłaty są pobierane na
      autostradach w sumie (łącnzie ile ta droga kosztuje ) do NIsiu, będę bardzo
      wdzięczny, no i ile Bułgarzy skasowali za autostrady chyba że jechałeś
      autobusem
      • Gość: mn81 do Karola... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 22:24
        Czy orientuje sie ktos ile kosztuje kemping w sopzopolu "zlota ryba"

dzieki
        • Gość: aga Re: do Karola... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 09:39
          Proszę o informacje czy w małych miasteczkach bez problemu kupię PAMPERSY ? To
          bardzo ważne jade z małym dzieckiem i nie wiem czy brac ze soba zapas na dwa
          tygodnie, czy bez problemu kupie w pobliskim sklepie ?
          Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
          • Gość: kasia Re: do Karola... IP: 195.117.149.* 21.07.03, 15:41
            Gość portalu: aga napisał(a):

> Proszę o informacje czy w małych miasteczkach bez problemu kupię PAMPERSY ?
            To
            > bardzo ważne jade z małym dzieckiem i nie wiem czy brac ze soba zapas na dwa
            > tygodnie, czy bez problemu kupie w pobliskim sklepie ?
            > Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

Kupisz bez problemu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka