Dodaj do ulubionych

samochodem do Hiszpanii

IP: 126.102.21.* 16.06.03, 09:11
Wybieram sie w lipcu samochodem do Hiszpanii i mam takie pytania, na ktore
ktos moze zna odpowiedz:
1. Za ile i gdzie mozna zjesc przyzwoity, tani obiad przy autostradzie w
Niemczech?
2. Gdzie warto nocowac? Tanie hotele Formula 1 (szczegolnie duzo jest we
Francji)? kempingi? a moze jakies inne propozycje...
3. Ile moze kosztowac przejazd autostrada przez cala Francje?

A moze ktos jechal podobna trasa i ma jakies ciekawe spostrzezenia?
Dziekuje za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: malina Re: samochodem do Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 10:06
      Samochodem do Hiszpani? To spore wyzwanie. Na nocleg można zatrzymać się na
      terenie Niemiec i Francji w hotelach Formule1 lub Etap.Różnią się one między
      sobą tym,że w Etapie łazienka mała , bo mała ,ale jest w każdym
      pokoju.Umiejscowienie tych moteli, ceny znajdziesz w internecie
      www.etaphotel.com lub www.hotelformule1.com
      ceny autostrad też widziałam w internecie chyba na stronach Pascala. Hotele
      możesz zarezerwować jeszcze w Polsce.Są dwa rodzaje rezerwacji; zwykła ,która
      przepada gdy nie dojedziesz chyba do 19. Rezerwacja druga, gdy podajesz nr.
      karty kredytowej i wtedy trzymają ją cały czas. Możesz nawet nie przyjechać ,
      ale pieniądze i tak Ci ściągną W hotelach tych, możesz zamówić śniadanie ,lub
      nie.
    • Gość: Abs Re: samochodem do Hiszpanii IP: *.bmj.net.pl 16.06.03, 10:31
      Problem w tym, że jadąc autostradami NIE zobaczysz Francji, a wyprawę do
      Hiszpanii warto połączyć z pobieżnym choćby jej zwiedzeniem. Nie wiem skąd
      jedziesz, ale jeśli z głębi Polski, to warto wyjechać po południu, zanocować
      na granicy w Polsce (np. w Zgorzelcu), a rano ruszyć przez Niemcy (do granicy
      Francji ok. 700 km). Hotele F 1 są OK i tanie (~ok. 26 € za pokój "1,2,3"),
      konieczna rezerwacja (najlepiej przez internet), bo wieczorem są
      przeważnie "complet". Ja na takiej trasie nocuję (po Zgorzelcu) w okolicach
      Clermont -Ferrand i następnego dnia mogę być w Hiszpanii, ale nigdy przez
      Francję i we Francji nie jechałem autustradami, drogi N i D są (prawie)
      równorzędne.
      Szerokiej drogi.
      • Gość: malina Re: samochodem do Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 10:39
        Średnia na tych drogach wynosi 50 km/h.Dlatego czas podróży się wydłuża i co za
        tym idzie koszty ,bo jeść coś trzeba. Nie ma porównania widoku Francji z
        autostrady i z bliska ,ale coś za coś.
    • jita Re: samochodem do Hiszpanii 17.06.03, 13:38
      Hej,

Koszt przejazdu przez Francję zależy od trasy, proponuję zajrzeć na stronę

nasze-podroze.republika.pl/

Na stronie znajdziesz plan naszej zeszłorocznej podróży do Hiszpanii i
      Portugalii, podsumowanie kosztów autostrad, benzyny i noclegów (z podziałem na
      kraje), mapkę podróży, zdjęcia i wiele praktycznych wskazówek dotyczących
      podróży w tamte rejony.

W razie dalszych pytań pisz na adres podany na stronie.

Pozdrawiam,
      Justyna

• Gość: Sandeman Re: samochodem do Hiszpanii IP: 61.95.54.* 18.06.03, 01:47
        Fajna strona, szczegolowe info.
        Ja podziele sie uwagami krotko i sprobuje przyblizyc ceny.
        przejechac autostradami przez Niemcy - darmocha ale i autostrady gorsze niz we
        Francji. Poza tym przed weekendem duzy ruch ciezarowek na drodze, ale ok.
        Jedzie sie do przodu. My wyjechalismy z Krakowa wczesnie rano i dojechalismy na
        wieczor (10.00) gdzies za granice Niemiec, okolice Mullhousen (czy cos
        takiego), spanie w F-1, bez rezerwacji. W sumie mozna ryzykowac i nie
        rezerwowac tych hoteli, nigdy nie wiadomo co sie przytrafi po drodze, nam sie
        nie udalo znalezc miejsca w F-1 ale zaraz obok byla troszke lepsza wersja F-1 z
        kabinami lazienkowymi w pokojach i drozsza raptem o 5 Euro (jak rozkladasz
        koszty na 3 osoby to nie wiele),
        Za wszystkie odcinki autostrad we Francji az do granicy hiszpanskiej trzeba
        zaplacic niewiele ponad 20 Euro - duzo szybciej niz innymi drogami i w
        konsekwencji jesli chodzi Ci tylko o przejechanie przez Francji to nie ma co
        kombinowac tylko brac autostrady.
        W Hiszpanii tez sie placi za odcinki autostrad, tansze niz we Francji.
        Hotele F-1 sa takze, bez rezerwacji znalezlismy bez problemu pokoj.
        Generalnie najdrozsza jest w tranzycie Francja (koszty autostrad i paliwa),
        paliwo drogie takze w Niemczech. W Hiszpanii juz tansze. Oplaca sie wtoczyc pod
        gorke do Andory zeby zatankowac, nie tylko bak paliwem ale i
        bagaznik "napojami" ze stefy bezclowej, no i widoki na Pireneje calkiem
        przyjemne.
        Przyjemnej podrozy i wypoczynku

PZDR
        • Gość: zeo Re: samochodem do Hiszpanii IP: 126.102.21.* 30.06.03, 10:00
          dziekie za wszelkie info, napewno sie przyda w drodze. A czy ktos moze zna
          aktualne ceny paliwa w Andorze? bo pewnie o nia zahacze w drodze...
          • kicur Re: samochodem do Hiszpanii 30.06.03, 10:45
            Gość portalu: zeo napisał(a):

> dziekie za wszelkie info, napewno sie przyda w drodze. A czy ktos moze zna
            > aktualne ceny paliwa w Andorze? bo pewnie o nia zahacze w drodze...

Około 0,50 EUR, nie więcej niż 0,60 EUR - nie byłem w tym roku, ale tak wszyscy
            zeznają, co wydaje mi się - jest prawdą :))
            Pozdrawiam!
    • kicur Re: samochodem do Hiszpanii 18.06.03, 13:12
      Widzę, że ktoś podaje 20 EUR za przejazd autostradami przez Francję: coś to nie
      do końca prawda, chyba że autostrady byly sporadycznie. Już 2 razy byłem autem
      przez Niemcy właśnie w Hiszpanii i nigdy poniżej ok. 100 EUR (w 2 strony) nie
      zszedłem.
      2 lata temu było to ok. 400 zł, a tydzień temu za przejazd od Włoch tylko do
      Frejus (Lazurowe) zapłaciłem prawie 8 EUR (w 1 stronę!), więc Koledze coś się
      pomieszało, z pełnym szacunkiem. :))
      Pozdrawiam!
      GG2823614
      • Gość: Sandeman Re: samochodem do Hiszpanii IP: 61.95.54.* 19.06.03, 05:37
        Przyznaje Kicur ze masz racje. Do tekstu wdarl sie blad i reasumujac to nie 20
        Euro za jednorazowy przejazd przez Francje tylko ok 60!
        PZDR
        • kicur Re: samochodem do Hiszpanii 22.06.03, 21:14
          Gość portalu: Sandeman napisał(a):

> Przyznaje Kicur ze masz racje. Do tekstu wdarl sie blad i reasumujac to nie
          20
          > Euro za jednorazowy przejazd przez Francje tylko ok 60!
          > PZDR

Pozdrawiam!! :))))))))
      • Gość: gosia Re: samochodem do Hiszpanii IP: *.acn.waw.pl 22.06.03, 12:18
        kicur napisał:

> przez Niemcy właśnie w Hiszpanii i nigdy poniżej ok. 100 EUR (w 2 strony) nie
        > zszedłem.
        W maju jechalam Mulhouse, Lyon, Perpignan, Barcelona, Granada.
        We Francji zaplacilam okolo 50 euro w jedna strone, jechalam samymi
        autostradami.
        Podczas kiludniowego pobytu jezdzilam tez zwyklymi drogami i nie wyobrazam
        sobie jazdy taka trasa tranzytem. Co chwila ronda , czesto ze zjazdami do
        nikad. A w Pirenejach to takie drogi , ze mozna sie zatrzelic, czesto ledwo
        70km/h da sie jechac.
        W Hiszpani podobna kwota, W JEDNA STRONE. Autostrada A7 jest platna mniej
        wiecej do Valencji, chyba bo juz nie pamietam dokladnie. Potem juz nie. W
        Andaluzji na trasach Granada - Corodoba, Granada - Sevilla nic nie placilam.

Co do hoteli to zatrzymywalam sie w Etap, wczesniej rezerwowalam przez
        internet. W Norymberdze bylo pusto ale np w Mulhouse i Karlsruhe byl komplet,
        moze dlatego, ze to byl piatek. Mam zamiar nocowac w tej sieci hoteli podczas
        moich nastepnych podrozy.

Gosia.

• cancun Re: samochodem do Hiszpanii 30.06.03, 12:24
      W zeszłym roku cena benzyny w Andorze była o około 10% niższa niż w Polsce. W
      tym roku powinno być tak samo :) Przejazd przez Andorę kosztował nas prawie
      cały dzień, bo drogi dojazdowe są kręte no i kilka ładnych godzin spędziliśmy w
      korkach. W samym mieście człowiek na człowieku :)

Ja w drodze do Hiszpanii postawiłem nie na czas ale na widoki. Dojazd do Andory
      zajął nam 3 dni, a w Hiszpanii byliśmy czwartego. Jechaliśmy przez Szwajcarię i
      to był strzał w dziesiątkę - niezapomniane widoki!!! We Francji czasami
      autostradami a czasami drogami krajowymi, wszystko zależało od tego jak wiele
      miejscowości było na trasie.

Powrót przez północne Włochy też był udany. Zajął nam też 3 dni. W tym
      wariancie zupełnie nie opłaca się korzystać z francuskiej autostrady w kierunku
      Włoch jakieś 200-300 km przed granicą. Równolegle idzie droga krajowa i prawie
      nie ma miejscowości po drodze więc czasami jechaliśmy z tą samą prędkością co
      ci na autostradzie. Potem we Włoszech autostrada jest konieczna bo jadąc
      wybrzeżem traci się mnóstwo czasu, ale po wyjechaniu z gór również opłaca
      się "przesiąść" na drogę krajową aż do alp. Tyle pamiętam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka