Dodaj do ulubionych

co można zobaczyć w Cairns ??

IP: *.smsnet.pl 04.07.07, 11:52
poproszę o propozycje wraz z cenami, ewentualnie sprawdzone noclegi
Obserwuj wątek
    • Gość: Bogna Re: co można zobaczyć w Cairns ?? IP: *.smsnet.pl 04.07.07, 12:24
      poproszę o wszystkie informacje
    • Gość: frequentflyer Re: co można zobaczyć w Cairns ?? IP: *.acn.waw.pl 04.07.07, 12:39
      Hordy Chińczyków i Japończyków. cairns nie służy IMO do oglądania w nim
      czegokolwiek, choć czyste i schludne, tylko do tego żeby wypożyczyć samochód i z
      niego wyjechać tam gdzie rzeczywiście warto.
    • starypierdola Serwus Julia! Zmienilas 'nick' na ladniejszy?? 04.07.07, 12:46
      A w jakims biurze podrozy bylas? A jakis przewodnik przegladnelas? A na
      Internecie poszukalas czegos o Cairns? A masz jakies konkretne pytania?

Tak, czeka Cie duzo roboty. Podroze to czesto ciezka praca.

Powodzenia
      Zyczliwy SP
      • julia30bb Re: Serwus Julia! 04.07.07, 13:16
        Pudło starypierdoła !!!!

do Bogny
        do mnie poczta julia30bb@gazeta.pl
        w Cairns będę około 10 wrzesnia

pozdrawiam
        Julia
        • starypierdola No popatrz.... 04.07.07, 14:27
          ... jak to sie mozna w zyciu pomylic!

A ja w tym czasie bede w Port Douglas :)

Trzymam kciuki zeby Cie nie zezarly rekiny.

Zyczliwy SP
          • amadeusz80 Re: co można zobaczyć w Cairns ?? 04.07.07, 14:35
            proponuję pisać jak w tytule
            nie jednej osobie może się przydać np mi
            • starypierdola No przeciez pisales ... 04.07.07, 15:12
              ... ze tam juz wiele razy byles. Wiec podziel sie swoimi obserwacjami :)

Ze bierzesz roze statki to juz wiemy. A w raiforest byles? A krokodle widziales
              (tez zra ludzi)?

No ale nie chce byc uszczypliwy / upierdliwy. Wiec daje pole do popisu innym.

Nie-uszczypliwy SP
              • Gość: DP Re: No przeciez pisales ... IP: 195.117.118.* 04.07.07, 17:27
                Jutro wylatuje do Cairns i po powrocie (za ok. 2 tyg.)postaram podzielic sie
                doswiadczeniami.
                • julia30bb Re: DP 04.07.07, 17:57
                  Super, będę czekała na wieści.
                  pozdrawiam
                  • Gość: Bogna Re: DP IP: *.smsnet.pl 19.07.07, 15:16
                    Ja też czekam na wieści.
                    • Gość: DP Re: DP IP: 195.117.118.* 19.07.07, 17:54
                      Zgodnie z obietnica dziele sie moimi doswiadczeniami z pobytu w Cairns. Samo
                      miasto nie wywarlo na mnie wiekszego wrazenia. Jest ono niewielkie, bardzo duza
                      liczba turystow japonskich, masa sklepow z pamiatkami i 1 centrum handlowe.
                      Podstawowe atrakcje to oczywiscie rafa i tropikalny las deszczowy.

W przypadku rafy wybralem sie na nia statkiem Compass - jak sie okazalo byla to
                      chyba najtansza oferta cenowa (60$ platne w biurze + 15$ oplaty paliwoej i
                      portowej platne na statku), ale nie mialem innego wyboru. W tym czasie
                      wszystkie rejsy na innych statkach byly zarezerwowane i czas oczekiwania na
                      najblizszy wolny termin wynosil ok. 3 dni co burzylo moje plany. W ramach rejsu
                      sa 2 nurkowania po ok. 1 godz. W cene jest wliczony sprzet, tzn. pletwy, maska
                      i fajka - dodatkowo zaplacilem 5$ za pianke bo woda troche zimna (22 stopnie)
                      oraz lunch, cieple napoje, lampka wina i "podwieczorek".
                      Druga wycieczka to Kuranda - w jedna strone pociagiem, a powrot kolejka linowa.
                      Koszt tego (lacznie z transferami z i do hotelu) wynosil 99$. Widoki po drodze
                      fantastyczne. Sama Kuranda nie zrobila wrazenia - sklepiki z pamiatkami i
                      knajpki (b. dlugie czekanie). W Kurandzie zaliczylem dodatkowo (pakiet 3
                      biletow za ok. chyba 40$) "rezerwat" motyli, ptaszarnie i zoo, lecz sa to b.
                      male obiekty. Jadac kolejka linowa wysiadajac na stacjach posrednich mozna
                      zrobic krotkie spacery po lesie.
                      Ponadto zaliczylem wycieczke do rainforest obejmujaca podroz amfibiami, wystepy
                      Aborygenow, rzucanie bumerangiem itp oraz wizyte w zoo (nie wiem ile to
                      kosztowalo, bo mialem to zafundowane).
                      Co do noclegow, to mieszkalem w hotelu Queens Court - warunki skromne (103$ ze
                      sniadaniem).
                      Podroz do Cairns jest uciazliwa (moja trasa W-wa - Londyn - Singapur - Sidney -
                      Cairns - Sydney - Bangkok - Londyn - W-wa), powiem wiecej jest jeszcze gorsza
                      niz mialem 10 lat temu na ten kontynent ze wzgledu na wielokrotne kontrole pod
                      katem bezpieczenstwa na kazdym lotnisku. Rada: nie nalezy kupowac plynow na
                      lotniskach - stracilem je w Sydney, gdyz australijczycy nie honoruja toreb
                      foliowych z innych krajow (dotyczy to tez kosmetykow - dopuszczaja 100 ml).
                      W razie pytan, postaram sie na nie odpowiedziec.
                      Pozdrawiam,
                      DP
                      • julia30bb Re: DP 19.07.07, 22:27
                        Czyli z PL nie mogę zabrać większego szamponu do włosów niż 100 ml ? Już nie
                        mówiąc o innych kosmetykach ?
                        • julia30bb Re: DP 19.07.07, 22:57
                          Na Kurandę jechałeś sam czy z wycieczką ?
                          • Gość: DP Re: DP IP: 195.117.118.* 20.07.07, 10:11
                            Na Kurande wyjazd mialem jako wycieczka i polega o na tym, ze jest sie
                            dowiezionym z hotelu do dworca kolejowego, wreczaja bilety na pociag i kolejke
                            oraz podaja godziny, o ktorych bedzie czekal autokar na dolnej stacji kolejki
                            linowej aby zabrac z powrotem do hotelu. Sama Kurande zwiedza się juz
                            indywidualnie. Mozna dotrzec tam samodzielnie kupujac bilety na pociag i
                            kolejke linowa (kazdy bilet po 39$). Dworzec kolejowy jest w centrum Cairns,
                            wiec nie ma problemu z dotarciem do niego (ja mialem ok. 20 min spacerkiem).
                            Bardziej klopotliwy jest powrot do Cairns z dolnej stacji kolejki linowej -
                            jest to kawalek drogi za miastem, za lotniskiem (biorac pod uwage, ze za taxi z
                            lotniska do hotelu zaplacilem 16$, to szacuje, ze taxi z dolnej stacji kosztuje
                            przynajmniej 20$).
                            Natomiast jesli chodzi o kosmetyki, to nie ma ograniczen, jesli sa one w bagazu
                            glownym. Problemem sa plyny w bagazu podrecznym - tzn. Australijczycy (podczas
                            przesiadki w Sydney) nie uznaja kosmetykow i alkoholi zakupionych i
                            zafoliowanych w duty free na terenie Europy czy tez Azji - brutalnie je
                            zabieraja, jesli ich objetosc przekracza 100 ml.
                            Jeszcze jedna rada przy wjezdzie do Australii: jesli bedziesz miala
                            jakiekolwiek slodycze (w dowolnym bagazu) to w deklaracji wjazdowej zaznacz, ze
                            masz "food" - nie zrobilem tego i potem mialem bardzo dluga z nimi dyskusje nt.
                            roznicy miedzy food a sweets.
                            Pozdrawiam i zycze udanego pobytu w Cairns
                            DP
                            • julia30bb Re: DP 21.07.07, 07:14
                              Wstępnie wybrałam nocleg w Cairns
                              www.sunlandcaraparkinn.com.au/flash_index.htm
                              widziałeś to miejsce ?
                              • Gość: DP Re: DP IP: 195.117.118.* 23.07.07, 16:29
                                Hotelu tego nie widzialem. Nie wiem w jakim skladzie liczebnym wybierasz sie,
                                ale wez pod uwage,ze niektore hotele w przypadku pobytow kilkudniowych dla 2
                                osob oferuja pakiety obejmujace wycieczki w cenie. Bylem sam, wiec z tego nie
                                korzystalem, ale "moj" hotel mial taka opcje. Pokazna liste hoteli z ich
                                adresami stron internetowych znajdziesz na stronie www.icsv14.com (wejdz w
                                accommodation, gdzie oprocz listy hoteli w tabelce, nad tabelka jest wejscie w
                                duzy plik pdf. Moze Ci sie to przyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka