Gość: mexicana IP: 200.77.88.* 21.06.03, 19:31 ja sie dostac z chiapas do gwatemali, czy jest bezposredni autobus i dokad. gdzie sie zatrzymac w gwate i co zwiedzic??? jakie sa ceny?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sylwia Re: Gwatemala IP: *.visp.energis.pl 21.06.03, 23:45 Gość portalu: mexicana napisał(a): > ja sie dostac z chiapas do gwatemali, czy jest bezposredni autobus i dokad. Tego niestety nie wiem, jechałam do Gwatemali Oachaki, ale jeśli masz przewodnik Lonely Planet (po Polsku to samo drukuje Pascal ale ostatnio Gwatemali nie było) to z penością znajdziesz wszyskie połączenia. > gdzie sie zatrzymac w gwate i co zwiedzic??? W Gwatemali podobnie jak w Meksyku hoteli nie brakuje (info również w przewodnikacha) Koniecznie trzeba zobaczyć Tikal - przeznacz na to przynajmniej 1 cały dzień, ale zacznij naprawdę wcześnie bo potem jest bardzo upalnie i dużo ludzi. Warto zobaczyć indiańskie wioski z targowiskami i jeśli zatrzymasz się w Panajachel to w okolicy jest kilka uroczych wioseczek. Bardzo prawdziwe, nie cepelia !!! Samo Panajachel jest miłym miasteczkiem na wypoczynek, leży nad jeziorem u podnóży wuklanów. Uważaj na miejscowych - jeśli zapytasz o drogę jest duże prawdopodobieństwo że skierują cię w niewłaściwą stronę. Podróż pdbywa się "chikenbusami" - powoli ale za to jaka radocha. Antigua Gwatemala mnie osobiście troszkę rozczarowała ale wiele osób lubi to miejsce - jeśli masz czas to warto. Pamietaj, że do Gwatemali potrzebujemy wizę. Możesz ją dostać w Mexico City albo w Chetumal. Z Chetumal są regularne autobusy do Gwatemali - większość osób wyjeżdża właśnie z Chetumal (a propos - jedno z najbrzydszych miast jakie widziałam w Meksyku - nie daj się też namówić na Lagunę Bakalar - po prostu duże jezioro) Za wizę trzeba zapłacić ale nie pamiętam dokładnie ile, po za tym pobierają jeszcze opłaty na granicy (przy wjeździe i przy wyjeździe) > jakie sa ceny?? Ceny w Gwartemali są troszkę niższe niż w Meksyku, ale w bardziej popularnych miejscach, np. Flores - mogą być wyższe, szczególnie jeśli jest dużo turystów. Zaskoczyły nas ceny samochodów do wynajęcia - wysokie! I uwaga, nawet jeśli znasz hiszpański, nie z każdym się dogadasz. Niektórzy dowcipnisie przy turystach mówią w swoim narzeczu, który ni jak nie przypomina innych języków. W wielu miejscach nie sposób znaleźć osobę mówiącą po angielsku. Polecam szybki kurs (hiszpański nie jest trudny) lub przynajmniej rozmówki. Zazdroszczę ci, chętnie pojechałabym jeszcze raz. Jak masz dużo czasu to polecam wypoczynek na wyspach w Belize (wiza i opłaty jak do Gwatemali) Miłej podróży :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mexicana Re: Gwatemala IP: 148.228.174.* 23.06.03, 17:35 nie mam zadnego przewodnika, teraz jestem w meksyku. bede startowac z san cristobal de las casas i to polaczenie mnie najbardziej interesuje. czy jest w gwate. bezpiecznie, bo chyba bede jechac sama. slyszalam, ze jest tam strasznie brudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Gwatemala - c.d. IP: *.visp.energis.pl 21.06.03, 23:47 Zapomniałam o istotnej rzeczy - do wiz potrzebujesz zdjęcia - wystarczy zwykłe z Polaroida. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mexicana Re: Gwatemala - c.d. IP: 148.228.174.* 23.06.03, 17:33 Gość portalu: Sylwia napisał(a): > Zapomniałam o istotnej rzeczy - do wiz potrzebujesz zdjęcia - wystarczy zwykłe > z Polaroida. > :-) czy tez musza byc takie jak w mex. bez makijazu, profil itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Gwatemala IP: *.cust.telepacific.net 23.06.03, 19:03 Z San Christobal przejdz sie na stacje autobusowe przy glownej drodze. Co najmniej jeden autobus jechal stamtad do Gwatemali. Mozesz przeskoczyc do Tuxtla-Guttierez i stamtad do Tapachula - powinno byc wiecej polaczen w kierunku Antigua Albo pojedz do Palenque, stamtad jest autobus prosto do Tikal - omijasz ludne miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mexicana Re: Gwatemala IP: 148.228.174.* 23.06.03, 19:41 a jak z przekroczeniem granicy-czy meksykanski autobus wjezdza do gwate, czy trzeba sie przesiasc?? ile kosztuje wiza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Gwatemala IP: *.visp.energis.pl 25.06.03, 23:08 Niestety z autobusu trzeba wysiasc, zabrac swoj bagaz i z nim przkroczyc granice pieszo. Sprawdzaja bagaze. Bedziesz narazona na nagabywania wymieniaczy pieniedzy, ale nie wymieniaj u nich, na granicy jest bank tam bedziesz bezpieczna i nie oszukaja cie. Co do zdjec to nam nie robili zadnych problemow, bylo zwykle z polaroida. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mexicana Re: Gwatemala IP: 148.228.174.* 24.06.03, 21:17 czy do flores najlepiej jechac z palenque? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mexicana Re: Gwatemala IP: 148.228.11.* 25.06.03, 23:22 Gość portalu: mexicana napisał(a): > ja sie dostac z chiapas do gwatemali, czy jest bezposredni autobus i dokad. > gdzie sie zatrzymac w gwate i co zwiedzic??? > jakie sa ceny?? chyba sie jednak nie wybiore, bo przeczytalam, ze jest duzo gwaltow:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Gwatemala IP: *.tele2.pl 26.06.03, 16:52 niestety nie wiem jak z "gwałtami" w gwatemali. my podróżowaliśmy w 4 osoby, 3 dziewczyny i facet. ale jak się domyślasz każdy europejczyk jest okolo pol metra wyzszy od indian wiec nie mielismy problemow. a moze znajdziesz kogos chetnego do wspolnej podrozy. popytaj innych turystow. Odpowiedz Link Zgłoś