Gość: Marysia IP: *.crowley.pl 04.07.03, 12:21 czy zna ktos moze stronke na ktorej bylyby umieszczone takie noclegi w Finlandii??albo ktos tam byl i moglby mi pomoc w znalezieniu dobrej "bazy"? dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: El Nino Re: Finlandia IP: 217.97.129.* 04.07.03, 15:06 GDZie dokladnie? jakie miasta Cie interesuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia Re: Finlandia IP: *.crowley.pl 08.07.03, 00:33 Glownie chodzi mi o Helsinki ale rowniez Tampere,Turku,Kuopio:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monw Re: Finlandia IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 07:25 Hi, spróbuj tu: www.finland.fi/ Pozdr Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monw Re: Finlandia IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 07:31 i tu: www.gofinland.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monw Re: Finlandia-zamów folder IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 07:36 Sorki,że tak na raty ale ten adres znalazłam własnie teraz: 206.20.4.180/FinlandBrochure/Index.htm Zamówisz tu foldery.Prześlą Ci pocztą :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: Finlandia IP: *.dial.kolumbus.fi 08.07.03, 09:48 Cześć! Jadąc do Finlandii czy też gdzie indziej do Skandynawii musisz przygotować się na wysokie ceny. Do Helsinek najtaniej można dojechać autobusem lub pociągiem do estońskiego Tallina, a stamtąd już jakimkolwiek promem przez Zatokę Fińską (najtańsze jest Eckero Line, ale płynie z Tallina tylko raz dziennie o 18.00 - cena ok. 20 euro, następny w kolejce pod względem atrakcyjności cen jest Tallink Line, a póżniej cała reszta). Helsinki to stosunkowo niewielkie miasto i na poznanie go powinny Ci wystarczyć dwa dni. Można spokojnie zwiedzać na pieszo, bo odległości nie są ogromne, ale jeśli z jakichś względów wolisz komunikację miejską, to może warto zainwestować w dzienny bilet - 4,80 euro (nie dość, że możesz jeżdzić metrem, busami i tramwajami, to jeszcze możesz popłynąć promem na wysepkę Suomenlinna - dobre miejsce na piknik). Gdybyś korzystała z komunikacji miejskiej jednorazowo, to pamiętaj, że bilet jednorazowy jest ważny godzinę (najlepiej go kupić w automacie na stacji metra; cena 1,70 euro) i możesz się przesiadać do woli z metra na autobus i odwrotnie. Odradzam natomiast korzystanie z intensywnie reklamowanej Helsinki Card (aż 24 euro w wersji 1-dniowej) - niewarte ceny! Na szczęście w Helsinkach wiele atrakcji jest za darmo: widoczna już z daleka bazylika luterańska na placu semackim, prawosławny kościół z czerwonej cegły (nazwa wyleciała mi z głowy) czy parlament. Muzea moim zdaniem można sobie spokojnie podarować, chyba że akurat gustujesz w miskach i dzbankach. Kiedy już będziesz w Helsinkach, pójdż do Helsinki Tourist Information Office (czynne długo, także w soboty, w niedzielę zamknięte) na głównej ulicy miasta Esplaanadi - mają tam kupę darmowych folderów i służą informacją w bardziej zrozumiałych niż fińska gwarach. Dokładnie po drugiej stronie ulicy jest biuro z informacją turystyczną o całej Finlandii. Możliwości noclegowe to przede wszystkim kemping na Vouosaari (jeździ tam metro) lub schronisko młodzieżowe (są chyba nawet dwa, nie znam adresów, ale wiem, że kosztują coś koło 20 euro za jedynkę). Przykładowe ceny: chleb (0,5 kg) - 1,5 euro; litr mleka - 0,7-1 euro, kilo jabłek - 1,5-2 euro, kilo pomidorów - 1-1,8 euro; piwo w pubie - 3-5 euro, litr benzyny - 0,9-1,1 euro. Pozdrawiam i życzę udanego pobytu w Skandynawii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monw Re: Finlandia IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 09:52 CZeść, skorzystam z tego,że piszesz z Finlandii i zapytam o noclegii we wrześniu. Planujemy jechać samochodem i nocować "gdzie popadnie" w namiotach. Czy nie będzie zbyt zimno??? Czy we wrześniu są już przymrozki??? Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: germanio Re: Finlandia IP: *.da.ru / *.gazeta.pl 08.07.03, 14:31 Hostel w Helsinkach znajduje sie naprzeciwko przystani promowej Silja Line (promy do Niemiec). Pokoje 2-osobowe, lazienki na korytarzu, kuchnia na miejscu, bez sniadania. Cena jakies 20 Euro. Bylam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monw Re: Finlandia-zestaw adresów www IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 08:12 Finnish Tourist Board www.finland-tourism.com www.finland-tourism.com/us www.finland-tourism.com/ca www.finlandkingsroad.com www.finlandforyou.com www.helsinkiforyou.com The Finnish Embassy www.finland.org virtual.finland.fi Weather in Finland www.fmi.fi/weather/index.html Finland Travel Guide www.stn.fi/english/ Travel in Finland www.travel.fi/int/ Other www.goscandinavia.com www.hemkontakt.info Culture Finlandia Hall www.finlandia.hel.fi Helsinki Philharmonics www.hel.fi/filharmonia Finnish National Opera www.operafin.fi Finnish Museums www.museoliitto.fi Finland Festivals www.festivals.fi Finnish Culture www.kulttuuri.net Finnish Design www.finnishdesign.fi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Finlandia IP: *.kopnet.gliwice.pl / 10.0.0.* 08.07.03, 18:44 A może jeszcze ktoś by dorzucił skąd jeżdżą te autobusy i pociągi do Talina i ile to mniej więcej kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
fredt Re: Finlandia 08.07.03, 21:34 Tu znajdziesz strony internetowe wszystkich fińskich miast i miasteczek (wiele ma angielskie wersje). www.netek.fi/surf/mapindex.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: Finlandia IP: *.dial.kolumbus.fi 09.07.03, 12:38 we wrześniu może być już dość chłodno, choć niekoniecznie musi to oznaczać przymrozki no i generalnie im bardziej w górę, tym chłodniej; myślę jednak, że mając na wypoażeniu odpowiednio ciepły śpiwór, może te skandynawskie noce pod namiotem przetrzymać co do autobusu, to wiem, że jeździ jeden z Warszawy (firma bodajże z Olsztyna) z Dworca Zachodniego; startuje w piątek po południu, a w Tallinie jest nazajutrz rano, a w południe rusza z powrotem do Polski (w Warszawie jest nad ranem) co do pociągów, to o ile mi wiadomo, nie ma bezpośrednich połączeń z Polski do Tallina (choć kiedyś były) i podróż wymaga zapewne przesiadki na Litwie irek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monw Re: Finlandia IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 14:14 Hi, chcemy aż na Nordkapp ;-)) Będzie tam śnieg we wrześniu??? (oczywiście nie chodzi mi o przewidywanie ale o realia) Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: Finlandia IP: *.dial.kolumbus.fi 10.07.03, 09:43 nie wiem, nigdy tam nie byłem - sprawdź, co mówią na ten temat przewodniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Finlandia IP: *.crowley.pl 10.07.03, 16:30 dzieki za wszystkie informacje!!pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Finlandia IP: waprx* / 192.168.14.* 11.07.03, 13:57 Myślę że tak daleko na północ to jakiś śnieg jest zawsze. Byłem swego czasu chyba właśnie pod koniec września w okolicach Rovaniemi i było niewiele powyżej zera, padał co i raz drobny snieżek który "polegiwał" tu i ówdzie. Generalnie namiotu bym w takich warunkach nie ryzykował, no ale ja jestem raczej wygodnicki. Ale tak poza tym to w takie miejsca jak Laponia to się jeździ albo w zimę albo w czerwcu. To jest dopiero czad, szczególnie zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grazyna Re: Finlandia IP: *.wolsztyn.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 17:20 Zimą ciemno, a latem czadu dają komary-giganty. Odpowiedz Link Zgłoś