Dodaj do ulubionych

Komunikacja w LONDYNIE

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 00:18
Błagam, poradźcie.Spędzę tam najbliższe 5 tygodni, wraz z dzieciem (8
lat).Jakie bilety kupić, aby swobodnie poruszać się po całym mieście? Jak ze
wstępami do ciekawych miejsc? Jakie to kwoty? Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • Gość: irek Re: Komunikacja w LONDYNIE IP: *.dial.kolumbus.fi 15.07.03, 13:56
      witam!

proponuję kupować tygodniowe bilety autobusowe [weekly bus pass](8,20 GBP dla
      dorosłej osoby, dzieci mniej) - można wsiadać do prawie wszystkich autobusów i
      oglądać miasto z górnego pokładu; te bilety nie są ważne na metro
      metro jest mocno zatłoczone, sporo droższe niż autobusy i nic z niego nie
      widać; jedyna zaleta, to to, że pozwala w miarę szybko przemieszczać się na
      duże odległości (np. na lotnisko Heathrow)
      parę atrakcji Londynu jest za darmo (Natural History Museum, Victoria+Albert,
      parlament, Westminster Cathedral - nie mylić z Westminster Abbey!, parki,
      itp.), za wejście do pozostałych się płaci i to na ogół sporo, tj. 4-12 GBP
      nie wiem, co Ci doradzą pozostali, ale ja bym sobie podarował Madame Tussaud -
      straszna szmira i na dodatek piekielnie droga; mnie osobiście najbardziej w
      Londynie urzekają parki i rozliczne małe skwerki, no i cała ta atmosfera
      tętniącego życiem wieloetnicznego miasta!
      pozdrawiam i życzę miłego pobytu w Albionie!

irek
    • Gość: koleżanka Re: Komunikacja w LONDYNIE IP: *.microsoft.com 15.07.03, 14:35
      czesc,
      oczywiście zgadzam się z przedmówcą - najlepiej się wychodzi na kupowaniu
      biletów tygodniowych. TYLKO WEŹ ZE SOBĄ ZDJĘCIA, to są niezbędne do wyrobienia
      takiej legitki.
      Pomyśl też o wyrobieniu LondonPassa (więcej szczegółów pod adresem
      www.londonpass.com). Jest dostępny tylko poza granicami UK, więc trzeba się
      zaoptrzyć odpowiednio wcześnie. Co prawda jest ważny przez krótki okres (do 6
      dni), ale jeśli np skumulujesz kilka atrakcji w ciągu tego czasu, to bedzie
      się naprawdę opłacać.
      Londyn jest ogromnym miastem, dlatego nie zawsze da się w nim osczędzić na
      komunikacji. Ale o ile mozesz, staraj się odbywać piesze spacery z miejsca do
      miejsca. Bo jeżdząc cały czas metrem traci się wiele pięknych widoków.

Generalnie życzę Wam miłego pobytu i wspaniałych wakacji. Chociaż jezdzę do
      tego miasta co roku od kilku lat i wróciłam niecałe dwa miesiące temu, bardzo
      Ci zazdroszczę :)
      pozdrawiam, k
      • Gość: alfa Re: Komunikacja w LONDYNIE IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 23:47
        Bardzo serdecznie Wam dziękuję za kilka cennych dla mnie rad. Napewno z nich
        skorzystam. O zdjęciach napewno bym nie pomyślała. Siedzę już na walizkach,
        wylatuję jutro z Pragi (samolot w cenie autokaru z Polski - polecam).Póki co,
        jestem trochę niespokojna, może dlatego, że jadę z moją Małą. Z drugiej zaś
        strony, cieszę się jak dziecko. Odkąd pamiętam marzyłam o takiej
        podróży.Pozdrawiam Was wakacyjnie i słonecznie! Miłej reszty lata!!! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka