ladyrom 07.11.07, 19:04 Gdzie na wczasy w Brazyli, które okolice są lepsze i wygodniejszym punktem wypadowym. Pomocy proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s.wawelski Re: Forteleza czy salvador 07.11.07, 22:34 Zalezy, co chcesz zobaczyc. Jezeli Amazonie, to blizej Ci bedzie z Fortalezy, jezeli historie Brazylii z bliska to Salvador. S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: Forteleza czy salvador 08.11.07, 15:07 Salvador jest sam w sobie znacznie (bez porownania) ciekawszy od Fortalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Forteleza czy salvador 14.11.07, 20:19 W Fortalezie nie byłam i jedyne, co mogłoby mnie skusić, to tanie czartery z Polski i punkt wypadowy w miejsca Nordeste, których jeszcze nie widziałam. Salvador wspaniały, mogłabym tam zamieszkać. No i ta świadomość, że tu powstawała historia Brazylii. Niesamowite przeżycie oglądać te wszystkie miejsca, które się zna z książek. Zawsze będę tam wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Forteleza czy salvador 14.11.07, 20:25 Zapomniałam dodać, że jeśli chodzi o wycieczki po okolicy, to w Salvadorze można wypożyczyć samochód i pojechać na południe, do bajkowego Itacare, wstąpić po drodze do Ilheus, napić się soku z kakao w barze Vesuvio, a potem można w jeden dzień dostać się z Itacare do Lencois, miasteczka na Chapada Diamantina, odwiedzić Poco Encantado, poznać legendę Morro de Pai Inacio i wspiąć się na wodospad Cachoeira da Fumaca, najwyższy w Brazylii. Bliżej Salvadoru jest bardzo ładne miejsce Morro de Sao Paulo, a promem można się przeprawić na wyspę Itaparica. Kilkadziesiąt kilometrów od Salvadoru jest też rezerwat żółwi morskich w Praia do Forte. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyrom Re: Forteleza czy salvador 15.11.07, 19:23 Dzięki za podpowiedzi.Napisałaś o wielu miejscach , o których nigdzie nie wyczytałam. Jeszcze mało ludzi podróżuje do Brazyli i ciężko zdobyć ważne informacje. Biura głównie organizują wczasy do Fortelezy a tam moim zdaniem jest dość nudno. Czy mozesz mi przybliżyć gdzie warto jechać i co warto tam zobaczyć.Ja dokładanie będę w Praia do Forte. Planuję wyjazd też do Rio, a co jestciekawego w miejscach o których pisałaś? Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Forteleza czy salvador IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 20:23 Ja byłem Fortalezie w Oasis atlantiko Praia jest ok 60 km od Fortalezy.Bilet do RIO kosztuje 360 usd ich liniami ale samoloty dezelka i stają na kazdym przystanku.odległość 3600 km.Ma copakabana jest ku.. i złodziej i można zaliczyć kose w biały dzień.Ludzie po operacjach plastycznych pięknie wyglądają lecz oszukują-to w Rio.Fortaleza to w pierwszej linii brzegowej Manhatan a potem szlamsy.Podstawowy mankament to taki że ja jako świetny pływak narzekałem na morze bo to niestety ocean-i fale ogromne i odpływy.Nikt się nie odważy wejść dalej jak grunt pod nogami.Fale zabierają czapki i okulary.Wypłynąłem dalej ale z miejscowymi ale też mieli strach w oczach.Odpowiem na każde pytanie dotyczące Fortalezy.Jest też wycieczka do najwiękśzego w Am Płn parku wodnego .Fajnie.Mogę wysłać fotki.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nona Re: Forteleza czy salvador IP: *.aster.pl 29.11.07, 21:17 Byłam kilka lat temu w Fortalezie(moja wyprawa życia).Niestety nie ma wielu atrakcji do samodzielnego zwiedzania.Bezpieczniej w grupie (grupowo wynajmowaliśmy busa z lokalnym kierowcą)do Morro Branco,Cumbuccu,Praia des Fontes .Niestety reszta grupy wolala calymi dniami lezec na plazy ,a ja sama balam sie wypuszczac.Aqua Park -pierwszy raz w życiu bylam,super przeżycie.Caly dzien lał deszcz a my pluskalismy sie bez przerwy na wszystkich mozliwych zjeżdzalniach.Ekstra targ rybny ,z restauracyjkami na powietrzu.Pokazujesz jaką ryba ma Ci pani przyrzadzic ,dostajesz numerek i za 20 minut wolaja Twoj numer. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Forteleza czy salvador 30.11.07, 14:35 Salvador - pełno ciekawych miejsc, związanych z historią Brazylii, w końcu był pierwszą stolicą. Warto zobaczyć Pelourinho, wpisane na listę dziedzictwa UNESCO - to taka salvadorska starówka, w pobliżu są zabytki i muzea, np. Muzeum Afrobrazylijskie. Z Pelo można zjechać windą Lacerda na poziom dolnego miasta (winda sama w sobie jest zabytkiem) i zrobić zakupy w Mercado Modelo (największy w Salvadorze targ z pamiątkami). Stąd już tylko krok do portu, skąd regularnie wypływają statki do Morro de Sao Paulo, urokliwej małej miejscowości oddalonej o kilka godzin. W windzie jest informacja turystyczna. Nie jestem pewna, ale powinni być w stanie porozumieć się po angielsku. W pobliżu jest przystań promowa, skąd można dostać się na wyspę Itaparica. Ja byłam tam tylko przejazdem, w drodze na południe Bahia. Na poziomie dolnego miasta z ciekawszych rzeczy jest Solar do Uniao, dawna posiadłość ziemska, gdzie teraz mieści się Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Podobno okolice tego miejsca są dość niebezpieczne i lepiej tam pojechać taksówką, ale mnie nikt tam nie napadł, jak zresztą w Salvadorze w ogóle. Jadąc w przeciwnym kierunku do Solar do Uniao, znajduje się kościół Nosso Senhor do Bonfim. Jak będziesz tam w styczniu, to warto zobaczyć uroczystość Lavagem do Bonfim, mycie Bonfim. Przy tym kościele, jak również w całym mieście sprzedawane są tzw. fitas do Bonfim, czyli kolorowe wstążeczki, które trzeba sobie zawiązać na nadgarstku na 3 supełki, symbolizujące 3 życzenia. Nie wolno zdejmować fity, aż sama się przetrze i spadnie, wtedy życzenia się spełnią. W kościele jest żelazna krata, gdzie ludzie zawiązują te fity w różnych intencjach. Generalnie fita do Bonfim to jeden z symboli Salvadoru i fajny prezent czy pamiątka. Innym ciekawym miejscem jest dzielnica Barra, to tutaj mieszkali pierwsi osadnicy portugalscy po przybyciu do Brazylii, tu jest obecnie wiele hoteli i pensjonatów. Na samym cyplu, na styku zatoki i oceanu jest Farol da Barra, czyli latarnia morska, charakterystyczny punkt miasta. Przy latarni jest bardzo popularna plaża i fort. Mieszkałam w tej dzielnicy podczas pobytu w Salvadorze. Warto jeszcze wspomnieć o plaży Itapuan - znanej głównie z piosenki "Tarde em Itapuan", która jest tak popularna, że chyba już wszyscy brazylijscy piosenkarze ją śpiewali. Fajnie "spędzać wieczór w Itapuan", jak w piosence. Dzień też można mile spędzić, w jednej z licznych knajp, gdzie podają pyszne świeżo złowione jedzenie, a do tego prosto z kokosa "agua de coco". Do Itapuan jest trochę daleko z Barra, a tym bardziej z Centrum Historycznego, ale prawie cały czas się jedzie nadmorską avenidą, więc dla samych widoków warto się wybrać na tę przejażdżkę. Zapomniałam wspomnieć, że przy plaży swoje stoisko z acaraje ma słynna Cira. Acaraje to taki afrobrazylijski wegetariański kotlet :) Bardzo blisko od Itapuan jest Lagua do Abaete, jezioro z ciemną wodą (jakieś żyjątka albo minerały tak ją zabarwiają). Można tu pospacerować i wykąpać się. Ostatnim miejscem, jakie trzeba wymienić jest Dique de Tororo - jeziorko, na którym stoją figury orixas - afrobrazylijskich bóstw. Sczególnie wieczorem, jak są podświetlone, fajnie to wygląda. Pewnie nie wszystko warte wzmianki znalazło się powyżej, generalnie Salvador jest cudowny, magiczny, można się na ulicy czy na plaży natknąć na grupy capoeiristas, a np. w Mercado Modelo za marny grosik zrobić sobie z nimi zdjęcie. Ja byłam zachwycona kolonialną atmosferą, baianami, sprzedającymi acaraje na ulicy, życzliwością ludzi, uśmiechniętych, pięknych, kolorowych, wspaniałą kuchnią. Natomiast to, co może się nie spodobać to nachalne sprzedawanie pamiątek na ulicy, na plaży, wszędzie, wyciąganie ręki po pieniądze, choć na drodze pokojowej (może miałam szczęście). Bieda, której nie da się nie zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Forteleza czy salvador IP: *.such.nat.hnet.pl 02.12.07, 23:39 Szukam osoby do pokoju na wyjazd do Brazylii z powodu jak wiadomo....ceny. 2 tygodnie w opcji all inclusive w pieknej oazie Praia das Fontes to teraz 3000.... Takze jest okazja za stosunkowo niewielkie pieniadze poznac chociaz troche ameryke poludniowa. Nie bede tu pisal swojej charakterystyki, poza tym, ze nie jestem maniakalnym zabojca ani innym swirem Po prostu chce odpoczac, a ze jedynka jest cholernie droga to uciekam sie do takich metod Płeć nie gra roli i wszystko bez zadnych podtekstow. Jak wspomnialem wylot z wawy w ten piatek. Wszelkie inne informacje yogi7377@wp.pl 504-623-477 pozdr awiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś