Dodaj do ulubionych

śmiech i sen

17.03.11, 01:03
Chciałabym poczytać coś przystępnego o psychologii śmiechu, jak się ta zdolność rozwija u dzieci, podstawy ewolucyjne, takie sprawy. I jeszcze mam ochotę na coś o snach pod kątem fizjologicznym, psychologicznym, ewolucyjnym. Bardzo bym chciała, żeby lektura była przyjemna i przystępna, nie szukam więc prac stricte akademickich, tylko czegoś popularnonaukowego. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi :-)
Obserwuj wątek
    • reptar Re: śmiech i sen 28.11.11, 09:13
      "Wiedza i życie" nr 6/1990.
      Możesz zajrzeć na allegro.pl/okazja-wiedza-i-zycie-1989-1990-15-egz-i1865677515.html (to jakaś stara oferta, ale jest tam m.in. spis treści tego numeru, a w nim 9 artykułów poświęconych snowi).
    • cynamoon6 Re: śmiech i sen 28.11.11, 19:32
      Przychodzą mi do głowy dwie książki o śnie, pod kątem psychologicznym:

1. Scieżki snów- Mary Louise von Frantz. Autorka była uczennica C.G. Junga i zajmowała się interpretacją snów wedle jego szkoły. Pierwszy raz ta ksiazka wpadla mi w rece z 10 lat temu. Wypozyczałam ja wciąż w bibliotece i przetrzymywałam notorycznie. Czytalam w kolko i wydawałą mi sie objawieniem w tym temacie. Pare lat temu ją wznowili (chociaz teraz zdaje sie ze naklad znow sie wyczerpał) i kupiłam ją uradowana. Dzis wydaje mi sie strasznie nuda i ciezka do przebrniecia, chociaz trzeba przyznnc, ze jak sie ma samozaparcie sporo ciekawych rzeczy mozna sie z niej dowiedziec. Ja w każdym razie sporo z niej skorzystałam.

2. Sny, ktore budza- Eichelbergera i Jastruna. Bardzo gładko i lekko omowione interpretacje snów, na przykładach z zycia pacjentów Eichelbergara. Można jako tako załapac klucz, jak to jest z kodowaniem symboli w snach.

Niewiele jest jakiejkolwiek literatury na ten temat. Za to rozmaitych sennikow cale mnostwo :/
      Szkoda, bo ze snow mozna sie dowiedziec bardzo ciekawych rzeczy o sobie samym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka