Dodaj do ulubionych

Polecam Turcje ze Scan Holiday!

IP: 156.17.253.* 30.07.03, 11:42
Wlasnie wrocilam z Alanyi i jestem zachwycona. Mieszkalam w hotelu Princess
Kleopatra odzdzielonym od plazy tylko ulica, do centrum bylo jakies 2,5 km.
Wszystkim zaintetresowanym udziele dodatkowych informacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: jjjk Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.03, 11:57
      Hej,
      mam ochote na Turcje,ale we wrzesniu i tez ze Scanem.Napisz coś o hotelu,biurze
      rezydencie,wycieczkach,czy jest gdzie sie zabawić :)
      Dzieki serdeczne.
      pozdrawiam
      • Gość: Viola Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: 156.17.253.* 30.07.03, 12:29
        Hotel jest bardzo ladny, ma ok. 60 pokoi, 4 lub 5 pieter (sa windy), w kazdym
        pokoju jest klimatyzacja (sterowana nie centralnie!), wiec kiedy chcesz ja
        wlaczasz, z tym ze musisz byc wtedy w pokoju, bo do klucza przymocowany jest
        tzw. wlacznik pradu w pokoju. Mielismy telewizor (z polskich kanalow TV
        Polonia), lodowke, lazienke z kabina prysznicowa i balkon z widokiem na morze.
        Wyzywienie jest w godzinach od 7.30 do 9.30 sniadania, a obiadokolacje od 19.30
        do 21.30. Rozpietosc czasowa jest spora, ale z tego co sie dowiadywalismy tak
        ma wiekszosc hoteli w Alanyi. W ciagu dnia mozna zawsze kupic sobie owoce,
        ktore sa tam bardzo tanie (szczegolnie arbuzy i winogrona). Niedaleko hotelu
        jest duzy market MIGROS gdzie oplaca sie kupowac napoje i inne artykuly
        spozywcze, ceny sa duzo nizsze niz w sklepikach przy drodze. Sniadania wszedzie
        sa podobne i codziennie takie same: jajka, ser zolty i bialy, martadela (brak
        wedlin), pomidory i ogorki, dziem, miod, platki, mleko, kawa i herbata. Na
        obiadokolacje byly rozne smaczne dania, ktore naklada kelner a poza tym
        szwedzki stol z salatkami, owocami i deserami. Naprawde nie da sie nie
        najesc:))) Napoje oczywiscie do kolacji platne.
        Przy basenie jest fajny basen, nie za duzy, ale mozna spokojnie poplywac.
        Lezaki przy basenie za darmo. Na plazy placi sie za lezaki i parasole po 2 mln
        lir tur.
        Obok hotelu jest fajna knajpka gdzie piwo kosztuje 90 centow (u nich mozna
        placic zarowno w walucie tureckiej, jak tez w lirach i dolarach). Na wieksza
        zabawe trzeba wybrac sie do portu (ok.20-30 minut spacerkiem). Tam jest super
        zabawa! Wszystko tetni zyciem. Mnostwo dyskotek, restauracji i knajpek.
        Jesli chodzi o biuro nie mam im nic do zarzucenia, wszystko co mielismy
        obiecane, dostalismy. Z rezydentka mielismy malo do czynienia, bo tylko
        odebrala nas z lotniska i potem bylismy z nia na jednym zebraniu. Nie
        korzystalismy jednak z oferty Scana jesli chodzi o wycieczki, bo ze wzgledu na
        wysokie ceny nie warto. Wykupilismy w tureckim biurze Pacho Tours 3 wycieczki:
        do Kapadocji na 3 dni, do Pamukkale na 2 dni, rafting i jeszcze dostalismy
        jedna gratis 1 dniowa. Za to wszystko za osobe zaplacilismy 78$, a ze Scana 1
        wycieczka 2 dniowa kosztuje ponad 100$. Biuro warte jest polecania. Mielismy
        przewodnika Turka mowiacego po polsku Oktaya. Bardzo fajnie opowiadal o
        wszystkim, ma duze poczucie humoru. Koniecznuie musisz cos zwiedzic, byc w
        Turcji i lezec na plazy 2 tygodnie to bez sensu. Kapadocja robi niesmowite
        wrazenie, szkoda tylko ze jest tak daleko i duzo czasu traci sie na dojazd, ale
        naprawde warto. Takich krajobrazow nigdzie wiecej nie zobaczysz.
        Czekam na dalsze pytania:)
        • Gość: jjjk Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.03, 12:35
          Dzieki serdeczne za info:)
          naczytałam sie opinii i miałam watpliwosci co do biura,ale mnie uspokoiłaś.
          Powiedz mi co warto kupic w Turcji,jakie ceny,czy jest bezpiecznie tzn,czy
          Turcy zaczepiaja tak jak w Tunezji?
          • Gość: Viola Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: 156.17.253.* 30.07.03, 12:47
            Warto kupic skory i zloto, ale podobno w Alanyi nie jest tak tanio jak w
            Stambule, gdzie naprawde za grosze mozna kupic super kurtke. W butikach mozna
            sie targowac ale i tak na kurtke czy plaszcz trzeba miec 180-200$. Tanie sa
            perfumy, ale nas przestrzegano przed kupnem, bo podobno to podroby ktorych nie
            czuc po 5 minutach. Maja pyszna herbate jablkowa. Na pewno nie raz bedziesz
            miec okazje jej skosztowac, bo czestuja nia czesto w sklepach. Poza tym bardzo
            trzeba uwazac, bo jest ogromna inflacja, ceny sa codziennie inne, a czasem w
            odleglosci kilku metrow roznia sie bardzo. Jesli juz sobie cos upatrzysz
            sprawdz czy nie ma tego gdzie indziej w nizszej cenie, a potem sie targuj
            oczywiscie.
            Ja bylam w Turcji i w Tunezji z chlopakiem i nie odczulam zbytnio zaczepek
            tamtejszych mieszkancow. Idac ulica oni zapraszaja do odwiedzenia sklepow czy
            barow, ale nie jest to bardzo nachalne.
            Ceny napojow i zywnosci sa porownywalne jak w Polsce. Najlepiej robic zakupy
            spozywcze w markecie, w Alanyi jest MIGROS. Tam mozna sporo zaoszczedzic w
            porownaniu z kupowaniem na glownym deptaku. Piwo w knajpce kosztowalo niecalego
            dolara, wiec spoko:) Pamiatki sa bardzo rozne i zroznicowane cenowo, nie wiem
            co cie interesuje. Jest duzy wybor srebra i zlota.
            P.S. Moze zabierzesz mnie ze soba?;) Wciaz nie moge uwierzyc, ze ja juz
            wrocilam i z checia wybralabym sie tam raz jeszcze:))))
            Pozdrowienia!
        • Gość: AntyOktanka! Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: 80.68.224.* 30.07.03, 12:50
          Wykupilismy w tureckim biurze Pacho Tours 3 wycieczki:
          do Kapadocji na 3 dni, do Pamukkale na 2 dni, rafting i jeszcze
          dostalismy
          jedna gratis 1 dniowa. Za to wszystko za osobe zaplacilismy 78$, a ze
          Scana 1
          wycieczka 2 dniowa kosztuje ponad 100$. Biuro warte jest polecania.
          Mielismy
          przewodnika Turka mowiacego po polsku Oktaya. Bardzo fajnie opowiadal
          o
          wszystkim, ma duze poczucie humoru.

Przykro mi ale zdecydowanie nie mogę sie zgodzić!
          Niestety, w ubiegłym roku również wykupiłam wycieczkę w w/w biurze! Obsługiwała
          tam Rosjanka. Wysłała nas z owym mówiącym po polsku przewodnikiem do Pammukale.
          FACET BYŁ STRASZNY!!!!!! Przez całą drogę prowadził agitację wielką agitację
          politycznie poprawna w Turcji. Przekonywał o cudownych matodach wojskowych..
          Mówił między innymi o północnow- wschodniej Turcji gdzie
          mieszkają "dziecioroby" których musi pilnowac wojsko, żeby sie nie rozmnażali i
          któży są "przypadkiem " w turcji!! Mowa oczywiście o Kurdach! Jeśli cos jest
          nie po myśli Oktaja to facet robił się arresywny!!! W drodze na Pammukale
          zawióżł nas do "przypadkowego " baru na obiad gdzie ceny były KOSMICZNE! Jeden
          z turystów zwrócił mu na to uwagę to Oktaj tak się wściekł, że chciał go
          zostawic na pustyni!Wybuchła afera! Nie wspomne już o OBOWIĄZKOWYCH wizytach w
          fabrykach dywanów i tekstyliów ( gdzie usiłowano nam wcisnąć tureckie ręczniki
          z zielonym ferrari i metką made in china!!!!).
          jakakolwiek dyskusja z Oktajem była bezsensowna! Przykład:
          - O!!!!! Fabryka!! chcecie ją zobaczyć???
          Autokar:
          - NIEEE!!!!!
          Oktaj:
          - DOBRZE!!!!!!! JAK CHCECIE TO ZOBACZYMY!!!!!
          Dwa dni z wariatem, popularystą cudownej armii tureckiej!! Stare emerytki były
          zachwycone, bo zrobił im na koniec kwiaty z papieru toaletowego polane ich
          tradycyjną woda brzozową!!!
          NIGDY WIĘCEJ!!!!!!!!!!
          Niestety mieliśmy jeszcze wycieczkę do Kapadocji z w/w biurem!! Po powrocie
          polecieliśmy z niej zrezwgnować , bo jak się okazało w/w osobnik również ją
          pilotował!!
          zaliczki nie odzyskaliśmy! Ale w zamian za to dostaliśmy rejs statkiem
          (polecam) i wycieczkę po Alanyi (polecam tylko ze względu na BARDZOOO
          przystojnego przewodnika- nawiasem całkiem miły do czasu aż nie zacznie się
          wypytywaś o model rodziny w Turcji!)
          A! I wcześniej byliśmy na raftingu ( z anglojęzycznym przewodnikiem)
          POLECAM!!!!!!!!! NAPRAWDĘ FANTASTYCZNE PRZEŻYCIE!!!
          UWAŻAJCIE TYLKO NA OKTAYA!!!!Bo wyjazd z nim to jedyna plama na honorze pięknej
          Turcji!
          Pozdrawiam serdecznie! Miłych wakacji!
          • Gość: Viola Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: 156.17.253.* 30.07.03, 13:10
            Nie wiem czemu mamy tak odmienne odczucia po wycieczkach z Oktayem. Widocznie u
            nas nie bylo nic po jego mysli i nie wywolalismy jego agresji. Caly czas bylo
            milo i sympatycznie. Lunche o ktorych wspomnialas sa zelaznym punktem
            programowym kazdej wycieczki i zawsze cena za nie wynosi 5 euro. Trzeba sie z
            tym pogodzic, ze czas na wycieczce zawsze bedzie skrocony o przerwe na lunch.
            Nikt przeciez nie zmusza do wykupywania ich i w tym czasie mozna zjesc cos
            swojego lub zwiedzic okolice. Nam podczas jednego lunchu podczas Pamukkale
            udalo sie znalezc cudna biala plaze nalezaca do wulkanicznego jeziora. Jeszcze
            nigdy nic tak pieknego nie widzialam. Podczas gdy inni sie objadali, my
            porobilismy sobie super fotki i zachwycalismy sie pieknymi widokami. Jesli
            chodzi o fabryki to nie rozumiem czemu nie interesowalo nikogo jak sie u nich
            tka dywany. Dla mnie to bylo bardzo fajne. Duzo sie dowiedzialam, a przeciez
            tez nikt nie zmusza do kupna dywanow.
            Oktay zna dobrze Polske i dzieki temu wiele rzeczy mozna bylo porownac jak jest
            u nich a jak u nas. Nie poruszalismy politycznyc tematow, wiec nie mam tak
            negatywnych odczuc jak Ty.
            Tez strasznie podobal mi sie rafting. Szkoda tylko, ze po drodze sa te przerwy
            na zdjecia i ze potem wykupienie fotki czy filmu na kamerze jest tak drogie.
            Pozdrowienia!
            • Gość: AntyOktanka Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: 80.68.224.* 30.07.03, 13:28
              Witaj,

obiad- ok. cena była z gory wiadoma. Ale ten człowiek, któty zrobił aferę
              wkurzył się tym, że.. Chciał popić ten obiad! I za małe piwo facet zaśpiewał
              TEŻ 5 EURO!! Że niby to pustynia i napoje sa drogie!Oktay przez cały czas go
              popierał, aż w końcu powiedział, że jak nie zapłaci to go tu zostawi!
              Co do fabryki dywanow to teatrzyk 10!! babuszki siedzą..Przędą... potem tkają...
              Konczy się cały cyrk! Wychodzisz i wszystkie babuszki piją wódę i pala
              fajki.Niezbyt miłe było również zarzucanie nas tymi dywanami! Zupełnie nie wiem
              kiedy znalazłam się sama, odcięta od grupy z kiloma sprzedawcami i z dywanem na
              głowie! Na moje nie mam pieniędzy- sliczna tłumaczka powiedziała mi:
              - Nie szkodzi! Dzisiaj zapłacisz zaliczkę!!!podasz adres a my przyślemy ci
              dywan do domu i zapłacisz przy odbiorze!!
              Haaaa!!!Haaaaa!!!
              No... nie da sie ukryć, że do Paho turs wróciliśmy w wojowniczym nastroju!
              I masz rację! taki jest program wycieczki!Rosjanka powiedziała nam w końcu, że
              wszystkie biura mają taki program! Bo się dogadali z różnymi fabrykami i
              sklepami po drodze!I tak mieliśmy fuksa, że naza wycieczka trwała dwa dni- bo
              sa jeszcze takie które trwaja trzy dni!!Niby... "tak to juz u nas jest"-
              powiedziała rosjanka!
              Wiesz... chyba wolałabym, żeby ten przwodnik mowił po Turecku- nic bym nie
              rozumiała co plecie i... może byłby miło!
              Ale cieszę się, że Ciebie takie rozczarowanie nie spotkało! Chociaż może
              pewnego dnia ktoś nie wytrzymał i dał panu w dziub- co spowodowało totalną
              zmianę w jego zachowaniu!! Daj mu Chryste czy Allahu...

Pozdrawiam

P.S W tym roku wycieczke po Alanyi też pilotował przystojniak??
              • Gość: Viola Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: 156.17.253.* 30.07.03, 13:35
                Ciesze sie, ze nie mialam takich przygod jak Ty i moge zachowac w pamieci
                milsze wspomnienia. Mam nadzieje, ze Tobie Oktay nie popsul wakacji i mimo
                wszystko wrocilas zadowolona!
                Niestety nie mielismy juz czasu juz zwiedzanie Alanyi z przewodnikiem ani na
                boat tour, czego bardzo zaluje. Spedzilismy 3 dni w Kapadocji, 2 w Pamukkale
                oraz 1 na raftingu. Alanye zwiedzalismy sami na wlasna reke.
                Widze, ze bardzo Ci zapadl w pamiec ten Turek, chyba cos stracilam;)
                Pozdrowienia!:)
                • Gość: AntyOktanka Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: 80.68.224.* 30.07.03, 13:45
                  Fakt!Doskonale go pamiętam!Zresztą w tej chwili to wydaje się dosc zabawne!Na
                  przykład:Gdy zasypiałam w autokarze to Turek włączał mikrofoni darł się na całe
                  gardło:
                  -pAbudka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  Minał juz rok... Mój chłop wstaje rano pierwszy.. Potem idzie do łazienki i
                  budzi mnie słowami:
                  - pAbudka!!! Chcecie wstawać?? NIE?? TO WSTAWAJCIE!!!

Haaaa...Haa...

W tym roku jestem jeszcze przed wakacjami. Nie wiem jeszcze gdzie i z jakim
                  biurem pojadę ( a w tym roku to duże ryzyko).Tym sposobem wszystkie miłe i...
                  Może te nie miłe historie urlopowe przede mną!

Pozdrawiam Cię serdecznie
                  Trzymaj kciukui za moje tegoroczne wakacje!

P.S. Nawiasem... Miła z Ciebie osoba- tak trzymaj!
                  • Gość: Viola Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: 156.17.253.* 30.07.03, 14:04
                    Dzieki za mile slowa! Zazdroszcze Ci, ze wszystko jeszcze przed Toba! Ja
                    niestety probuje wrocic do szarej rzeczywistosci, a chyba nie musze Ci
                    tlumaczyc jakie to trudne po wakacjach w Turcji:)
                    Bede trzymac kciuki i mam nadzieje, ze zdasz mi relacje jak sie udaly Twoje
                    wakacje:)
                    P.S. Z jakim biurem bylas i w jakim hotelu?
                    • Gość: AntyOktanka Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: 80.68.224.* 30.07.03, 14:21
                      Ta cała historia wyda się coraz bardziej czarnośmieszna!Bo byłam w hotelu
                      Holyday Beach - miescił się na początku Alanyi od strony Konkly. A zawiozło
                      mnie tamu sławne w tym roku biuro Aladin z Warszawy. Sprawili się tak
                      fantastycznie, że myslelismy, żeby w tym roku również z nimi jechac! A
                      tymczasem biuro upadło... Zresztą kłopoty ich zaczęły się już w ubiegłym roku i
                      wygląda na to że mieliśmy sporo szczęścia, że udało nam się wrócić do kochanej
                      ojczyzny!
                      Nie mam pojęcia gdzie i z kim w tym roku wyruszę?
                      Urlop rozpoczynam 1 września więc może Ci co mają upaść upadną a podniosą się
                      ci co maja stać... I uda mi się spędzić w miarę miłe wakacje.

:))

• Gość: jjjk Re: Polecam Turcje ze Scan Holiday! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.03, 15:14
                        widze,ze atrakcji wiele w Turcji?;)
                        ciekawe jakie ja bede miala wspomnienia :)
                        dzieki za wasze wrazenia z wakacji :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka