Dodaj do ulubionych

Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA

IP: *.cust.poz.supermedia.pl 01.08.01, 13:08
Jeśli masz wolne dwa tygodnie i zaoszczędzone ze 2 tysiące to najlepszym
miejscem na wakacje jest dla Ciebie Korsyka.Jest tam wszystko:pełne uroku
piaszczyste plaże, kamieniste klify,na których stoją całe miasta
(Bonifacio),wspaniałe góry(mityczny GR 20).Wróciliśmy tydzień temu,ale to
napewno nie ostatnia nasza wizyta na tej wyspie.Pytajcie służymy poradą,a jest
o czym opowiadać.
Obserwuj wątek
    • Gość: alex Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 01.08.01, 14:41
      Masz racje moj Drogi Bartku.Moze za rok rowniez sie tam pojawisz, moze ze mna?
      Tak cudownie zareklamowales Korsyke, przemysl moja obecnosc u Twojego boku
      (atrakcyjna,wysoka,o boskich udach, dzika)
    • Gość: bianka Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.01, 15:29
      Witam:)
      No i jak, nie przereklamowałam tej Korsyki prawda? Jest piękna. Mam nadzieje że
      się odezwiecie żeby poopowiadać. Pozdrowienia dla Oli.
    • Gość: alex Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 02.08.01, 10:14
      tylko z Toba
      • Gość: Karla Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 11:23
        Zauważ, że Bartek napisał "wróciliśmy". Być może był tam ze Swoją ukochaną,
        dlatego tak pięknie opisał tą wyspę. Następnym razem, żeby było pięknie, też
        pojedzie z nią.
        • Gość: Bartek Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 02.08.01, 12:35
          Droga Karlo!
          Jestem przekonany, że nawet wdowie spodobałaby się Korsyka.A szczerze mówiąc
          uroda mojej ukochanej tylko przeszkadzała mi w pełnym delektowaniu się tą
          wyspą.Patrząc na najpiękniejszą na świecie kobietę,nie zawsze doceniasz piękno
          klifów,plaż,gór,lazuru wody itd.Jednym słowem nie zmieniam zdania o
          Korsyce.Pozdro
          • Gość: Karla Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 13:05
            Wiem, że Korsyka jest piękna, bo spędziłam tam jakiś czas z moim chłopakiem.
            Nie chodziło mi o to, że jak jedziesz z ładną kobietą, to jest jeszcze ładniej,
            ale z pewnością przyjemniej. Swą wypowiedź skierowałam do alex. Chciałam
            zwrócić jej uwagę, że być może byłeś tam z dziewczyną i jej narzucanie się jest
            nie na miejscu.
            • Gość: Bartek Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 02.08.01, 13:28
              Masz Alex przesadziła,może chce się załapać na fajny wyjazd.A propos napisz coś
              więcej o Twoim pobycie na Korsyce.Ja i moja Oleńka już wiemy,że za rok znów
              odwiedzimy Korsykę by przejść GR 20. Czekam na odpowiedź,Pozdro.
    • Gość: Napo Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: 10.10.41.* 08.08.01, 14:53
      Bartek and ska
      Napiszcie cos wiecej. Jedziemy we wrzesniu i prosimy o swieze info.
      Ceny, cos o GR20, promy - czy mozna bez rezerwacji, dobre kempingi, co trzeba koniecznie zobaczyc itp.
      Pozdrawiamy
      • Gość: Bartek Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 09.08.01, 11:31
        Postaram się być jak najbardziej konkretny.Nasza podróż rozpoczęła się w
        Poznaniu,skąd wyjechaliśmy do Florencji,dojeżdżasz na tyle wcześnie,że masz
        jeszcze czas na zwiedzenie Pizy po drodze(ok. 50 pociągów dziennie z
        Florencji),do Livorno też nie problem się dostać,stąd wypłynęliśmy do
        Bastii.Bilety kosztują 140 FF/os. My kupiliśmy je za pośrednictwem biura
        Interkors już w Polsce,ale myślę,że we wrześniu możecie sobie to darować.DOBRA
        RADA-bądzie conajmniej 2 godziny przed promem w Liuvorno(daleko od dworca -
        terminal i kasa biletowa od promu).Bastia to miejsce miejscami bardzo
        urokliwe,szczególnie Stary Port.Camping Les Sables Rouges,ok. 40
        FF/os.Będziecie w Bastii o 22.30,także nie zastanawiajcie się i bierzcie
        taksówkę na caping( 80 FF).W dzień w okolice campingu jeździ autobus nr 1 i 2
        (Plage de Arinella)W okolicach do zobaczenia koniecznie Erbalunga(autobusy co
        pół godziny z placu San Nicolau) można zobaczyć St.Florent. Później pociąg do
        Calvi 80 FF/os. Calvi jest przepiękne,full campingów przy plaży.Ajaccio-tu
        urodził się Napoleon,caming BArbicaggia,albo 7 km pieszo,albo rzadko jeżdżący
        autobus 5 (Parata-kierunek),stąd koniecznie rejs do Scandoli,cały niezapomniany
        dzień to 280 FF/os.Potem autobus do do niezapomnianego Bonifacio,kepskie
        plaże,ale te klify!!!!.Caming 200 m od centrum,polecamy rejs na wyspy Lavezzi
        100 FF/os-targujcie się!!!.Na koniec Porto Vecchio,bardzo fajny mały kurort,dwa
        campingi w okolicach marketu HYPER U,polecamy czterogwiazdkowy z
        basenem.Codziennie spod tego drugiego,gorszego capingu jeżdżą autobusy na plaże
        Santa Giulia i Palombaggia.Z Porto Vecchio,prom do Livorno 225 FF/os.O GR 20
        nie piszemy, bo jedziemy tam za rok,ale widoki Bavelli,calenzany są
        obłędne.Poza tym szlak ma 200 km,więc trzeba nań conajmniej 12 dni.Przyjemności
        Bartek+Ola.Pytaj dalej
    • Gość: Grecki Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.08.01, 15:15
      myslimy z zona o wyjezdzie na KOrsyke w sierpniu lub poczatku wrzesnia, wlasnym samochodem, jak najlepiej tam dojechac, prom etc. i jak najlepiej zalatwiac zakwaterowanie, na miejscu czy w jakims (jakim?) biuze w Polsce (jestem z Poznania), opowiedzcie cos, bede b. wdzieczny za wszelkie informacje
      • Gość: Bartek Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 10.08.01, 10:14
        Witamy Poznańczyków,my również jechaliśmy z Grodu Przemysława na tą piękną
        wyspę. My,co prawda jechaliśmy autobusem,ale sprawdzałem,że najkrótsza droga
        prowadzi przez Florencję do Livorno,stąd też najbliżej do Bastii.Ceny promów to
        ok. 140 FF/os.Za samochód zapłacicie od 400 FF wzwyż(cena uzależniona od
        długości samochodu).Jeśli chcecie być pewni na 100% kupcie bilety w Polsce
        (Fantur w Pasażu Selgros tym się zajmuje).Zakwaterowanie-my spaliśmy na
        campingach więc jechaliśmy w ciemno,jeśli chodzi o coś lepszego koniecznie
        kupcie Przewodnik Pascala-Francja Południowa-sporo adresów do tańszych i
        droższych hoteli inne sposoby to Internet www.allerencorse.com www.corsica.on-
        line.com, www.corsica.isula.com,najlepiej wpiszcie CORSICA na Hodze i sami
        znajdziecie coś najlepszego dla siebie.Jednak jeśli pojedziecie we wrześniu
        nawet na miejscu nie będzicie mieć problemu ze znalezieniem noclegu.Jeśli
        chcecie objechać Korsykę wzdłuż wybrzeża polecamy trasę Bastia-Calvi-Ajaccio-
        Bonifacio-Porto Vecchio.Po drodze koniecznie Cap Corse,rejs na Scandolę(lepiej
        płynąć z Ajaccio niż z Calvi)Ota,może być Porto i Filitosa(słynne menhiry i
        megality).Wracajcie promem z Porto Vecchio,to połączenie obsługują linie
        państwowe SNCM-brak przedstawicielstwa w Polsce,możliwa rezerwacja w Internecie
        www.forti.it,prom pływa tylko w soboty!Pytajcie dalej.Bartek+Ola
    • Gość: Kinga Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: 195.216.121.* 14.08.01, 12:58
      Jak zorganizowaliście wyjazd. Czy prywatnie?, czy korzystając z usług biura
      podróży ? Napisz proszę jak się do tego zabrać.
      • Gość: Bartek Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 14.08.01, 14:22
        Po pierwsze musisz wiedzieć ile masz kasy,potem ustalasz na co cie stać,co cie
        interesuje i na jak długo chcesz wyjechać.Kiedy wiesz to wszystko kupujesz
        Pascala(w tym przypadku Francja Południowa) i zaczynasz wirtualną podróż.Jest
        sporo stron o Korsyce(corsica,corse, w GOOGLE).W biurze kupiliśmy tylko
        przejazd autobusem do Florencji i prom Livorno-Bastia, kontakt
        www.interkors.com.pl,a potem wszystko zależy od Ciebie i to jest
        najpiękniejsze.Możesz zwrócić się do Ambasady Francuskiej,po tygodniu otrzymasz
        full broszur o Korsyce po francusku.Pozdro.Bartas
        • Gość: bianka Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.01, 23:42
          Witaj Bartku, właśnie wróciliśmy, niestety tylko z Bawarii. Podróż na Sardynię
          nie doszła w tym roku do skutku. Przeczytałam wszystkie Twoje opisy i muszę
          przyznać że jestem pod wrażeniem. Z jednym się tylko nie zgadzam, z Twoja radą
          dla ludzi z Poznania. My nic nie palnowaliśmy, właściwie do końca nie
          wiedzieliśmy gdzie jedziemy i było cudoooooownie:).
          Pozdrawiam
          Acha, a może napiszesz przewodnik po Korsyce? I tak w ogóle jak tam zdjęcia?
          Pozdrowienia dla Oli
          M
    • Gość: Kinga Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 14.08.01, 14:39
      Tak pięknie opisujesz........
    • Gość: gtr Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 17.08.01, 13:28
    • Gość: xvza Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 28.08.01, 11:53
    • Gość: wacenty Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.fys.ou.dk 19.09.01, 18:17
      Wiesz co, Bartek, ales ty (przepraszam) glupi. Tez bylem, bylo cudownie. po
      cholere o tym chlapac ozorem. Chcesz, zeby za pare lat bylo jak w Chorwacji, ze
      same Polakochamy z komorami i kurwami na ustach. Niech Cie szlag z tym
      chwaleniem Korsyki!
      • Gość: Bartek Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 20.09.01, 10:55
        Cholera Wacenty masz racje,ale wydaje mi sie, ze portal GAZETY nie jest
        odwiedzany przez opisana przez Ciebie grupe naszych nieocenionych
        rodakow.Wracam na Korsyke za rok i sprawdze czy moja niezamierzona reklama
        odniosla nieporzadany efekt,a przy okazji zapraszam Cie do nowego watku na
        forum.Pozdro
        • Gość: wacenty Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: 130.225.149.* 20.09.01, 12:32
          Grzecznie odpowiedziales - dzieki. Wisly kijem nie zawrocisz! To o tym, ze jak
          gdzies jest ladnie to ludzie tam i tak przyjada, ale moze lepiej sie ta Korsyka
          nie chwalic - moze przyjedzie troche mniej. Ja musze powiedziec, ze przez 3
          tygodnie spotakalem tam 2 polskie samochody i bardzo sie z tego cieszylem, ze
          tak malo.
          Pozdrawiam i do zobaczenia gdzies na zachodnim wybrzezu.
          • Gość: Bartek Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 20.09.01, 13:00
            My spotkaliśmy tylko trójkę Polaków w Porticcio,reszta wyspa wolna była od
            Polakochamów.Wydaje mi sie,ze jeszcze długo będzie tam spokój.Ale o tym sza.Za
            rok proponuje GR 20.
            • Gość: wacenty Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: 130.225.149.* 20.09.01, 14:57
              O ile mi wiadomo (nie bylem) w Porticcio zawsze bywaja Polacy, bo camping
              prowadzi Korsykanin i Polka i jest dosc tani.
              Rzeczywiscie poza tym o Polakow - bardzo trudno. Hej.
              • Gość: Bartek Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 20.09.01, 15:07
                O nawet nie wiedzialem.Nie znasz może kogoś,kto przeszedł szlak GR 20.Mam tylko
                francuski przewodnik,a w Polsce informacje są praktycznie nie do zdobycia.Będę
                wdzięczny za każdą pomoc.
                • Gość: wacenty Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: 130.225.149.* 20.09.01, 16:38
                  Tak, znam, ale mam znim kiepski kontakt. Nie obiecuje...
                  • Gość: Bartek Re: Najpiękniejsze miejsce w Europie-KORSYKA IP: *.cust.poz.supermedia.pl 21.09.01, 11:39
                    Byloby super Wacenty, gdybyś skombinował jakiś kontakt do tej osoby. A żeby
                    uniknąć nieproszonych gości w korsykańskich górach,pisz na adres
                    b.mikolajczak@pb.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka