03.09.03, 18:17
Jak oceniacie Tahiti w stosunku do Cook Island, Fiji czy Hawaii (Maui,
Kauai)? Czy wysokie koszty pobytu sa tego warte? Ktora wyspa jest
nejlepsza? Dzieki,

lp
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: Tahiti? IP: *.client.attbi.com 04.09.03, 00:26
    • Gość: maciej Re: Tahiti? IP: *.client.attbi.com 04.09.03, 00:26
      a co wolisz lepiej Wolin czy Uznam ?
    • Gość: pablo Re: Tahiti? IP: 195.117.77.* 04.09.03, 10:53
      Witaj,
      Tahiti to najmniej ciekawa z wysp Polinezji Fr. Na odpoczynek polecam Rangiroa
      w archipelagu Tuamotu, ew. słynne Bora - Bora. Jesli chodzi o tzw. "przygodę" -
      najlepsze są Markizy (zwłaszcza Hiva Oa z grobami P. Gauguina i J. Brela) - nie
      ma turystów, asfaltowych dróg, infrastruktury komunikacyjnej. Rewelacja !!!
      Niestety Polinezja to chyba najdroższe miejsce na Ziemi. Za 5 przelotów po
      wyspach zapłaciłem ok. 800 USD, wynajem samochodu osobowego - min. 50 USD
      dziennie, landrovera (niezbędny na Markizach) - ponad 100. Ceny hoteli też "z
      innej bajki": pok 2-os za 100 USD to standard... Ale: to chyba najpiekniejsze
      miejsce na Ziemi (mam porównanie, bo ponad 100 krajów poza mną). Jeśli masz
      kasę - jedź. Z Polinezji warto też wybrac się na W.Wielkanocną, jest duzo
      taniej niż z Ameryki Pd (pakiet: przelot + 3 dni na wyspie ze zwiedzaniem
      kosztował ok. 400 USD)....
      Porównując z innymi wyspami Pacyfiku: na Hawajach sa najciekawsze krajobrazy
      (Maui i Kauai, ale także Grand Hawaii). Miejscowej kultury zaś ani w ząb.
      Amerykanska komercja w najgorszym wydaniu. Od strony kulturowo - poznawczej
      najbardziej interesujące było dla mnie Fidżi, potem Tonga i Samoa. Wyspy Cooka
      zaś to chyba największy "bajer" - mam satysfakcję, iż tam dotarłem. Gł. wyspa -
      Rarotonga jest niezwykle sympatyczna, ale zupełny "odlot" to wysepka
      Aitutaki....
      Pozdrawiam
      Pablo
      • d260 Re: Tahiti? 05.09.03, 01:38
        Dzieki Pablo. Wspomnialem w moim poscie Kauai, Maui i Cook Islands bo tam
        bylem i chcialem to uzyc na skali porownawczej. Czy dobrze zrozumialem ze
        Cook Islands najbardziej Ci sie podobaly ("najlepszy "bajer"")? Ja tam
        uwielbialem (poza tym jak malo co zycia nie stracilem w gorach) , chociaz zona
        w 3-cim tygodniu zaczela nadawac na nude. Aitutaki robi wrazenie z powietrza.
        Tak chyba jest w raju.

O Tahiti (tu mysle o grupie wysp nie tylko gdzie jest Papetee) czaje sie od
        dluzszego czasu, ale poniewaz obliczylem ze wyjazd bedzie kosztowal co
        najmniej $15,000 chce miec pewnosc ze sa one na tyle szczegolne ze sa warte
        tych pieniedzy.

Jeszcze raz dziekuje za opinie. Sugestia o Wyspie Wielkanocnej jest super.

lp
        • Gość: des Re: Tahiti? IP: 213.76.135.* 05.09.03, 09:15
          d260 napisał:

> Dzieki Pablo. Wspomnialem w moim poscie Kauai, Maui i Cook Islands bo tam
          > bylem i chcialem to uzyc na skali porownawczej. Czy dobrze zrozumialem ze
          > Cook Islands najbardziej Ci sie podobaly ("najlepszy "bajer"")? Ja tam
          > uwielbialem (poza tym jak malo co zycia nie stracilem w gorach) , chociaz
          zona
          > w 3-cim tygodniu zaczela nadawac na nude. Aitutaki robi wrazenie z
          powietrza.
          > Tak chyba jest w raju.
          >
          > O Tahiti (tu mysle o grupie wysp nie tylko gdzie jest Papetee) czaje sie od
          > dluzszego czasu, ale poniewaz obliczylem ze wyjazd bedzie kosztowal co
          > najmniej $15,000 chce miec pewnosc ze sa one na tyle szczegolne ze sa warte
          > tych pieniedzy.
          >
          > Jeszcze raz dziekuje za opinie. Sugestia o Wyspie Wielkanocnej jest super.
          >
          > lp

Ja myślę, że trzeba wziąć minimum 35 000 $. Poza tym Cook Islands to po
          polskiemu Wyspy Cooka.
    • Gość: Adam Re: Tahiti? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 21:46
      Wiele przydatnych informacji na www.oceania.stosunki.pl - warto
      sprawdzić.
      Pozdrawiam
      • Gość: d260 Re: Tahiti? IP: *.look.ca 07.09.03, 07:20
        Dzeki Adam.

lp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka