d260 03.09.03, 18:17 Jak oceniacie Tahiti w stosunku do Cook Island, Fiji czy Hawaii (Maui, Kauai)? Czy wysokie koszty pobytu sa tego warte? Ktora wyspa jest nejlepsza? Dzieki, lp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciej Re: Tahiti? IP: *.client.attbi.com 04.09.03, 00:26 a co wolisz lepiej Wolin czy Uznam ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Tahiti? IP: 195.117.77.* 04.09.03, 10:53 Witaj, Tahiti to najmniej ciekawa z wysp Polinezji Fr. Na odpoczynek polecam Rangiroa w archipelagu Tuamotu, ew. słynne Bora - Bora. Jesli chodzi o tzw. "przygodę" - najlepsze są Markizy (zwłaszcza Hiva Oa z grobami P. Gauguina i J. Brela) - nie ma turystów, asfaltowych dróg, infrastruktury komunikacyjnej. Rewelacja !!! Niestety Polinezja to chyba najdroższe miejsce na Ziemi. Za 5 przelotów po wyspach zapłaciłem ok. 800 USD, wynajem samochodu osobowego - min. 50 USD dziennie, landrovera (niezbędny na Markizach) - ponad 100. Ceny hoteli też "z innej bajki": pok 2-os za 100 USD to standard... Ale: to chyba najpiekniejsze miejsce na Ziemi (mam porównanie, bo ponad 100 krajów poza mną). Jeśli masz kasę - jedź. Z Polinezji warto też wybrac się na W.Wielkanocną, jest duzo taniej niż z Ameryki Pd (pakiet: przelot + 3 dni na wyspie ze zwiedzaniem kosztował ok. 400 USD).... Porównując z innymi wyspami Pacyfiku: na Hawajach sa najciekawsze krajobrazy (Maui i Kauai, ale także Grand Hawaii). Miejscowej kultury zaś ani w ząb. Amerykanska komercja w najgorszym wydaniu. Od strony kulturowo - poznawczej najbardziej interesujące było dla mnie Fidżi, potem Tonga i Samoa. Wyspy Cooka zaś to chyba największy "bajer" - mam satysfakcję, iż tam dotarłem. Gł. wyspa - Rarotonga jest niezwykle sympatyczna, ale zupełny "odlot" to wysepka Aitutaki.... Pozdrawiam Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
d260 Re: Tahiti? 05.09.03, 01:38 Dzieki Pablo. Wspomnialem w moim poscie Kauai, Maui i Cook Islands bo tam bylem i chcialem to uzyc na skali porownawczej. Czy dobrze zrozumialem ze Cook Islands najbardziej Ci sie podobaly ("najlepszy "bajer"")? Ja tam uwielbialem (poza tym jak malo co zycia nie stracilem w gorach) , chociaz zona w 3-cim tygodniu zaczela nadawac na nude. Aitutaki robi wrazenie z powietrza. Tak chyba jest w raju. O Tahiti (tu mysle o grupie wysp nie tylko gdzie jest Papetee) czaje sie od dluzszego czasu, ale poniewaz obliczylem ze wyjazd bedzie kosztowal co najmniej $15,000 chce miec pewnosc ze sa one na tyle szczegolne ze sa warte tych pieniedzy. Jeszcze raz dziekuje za opinie. Sugestia o Wyspie Wielkanocnej jest super. lp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: des Re: Tahiti? IP: 213.76.135.* 05.09.03, 09:15 d260 napisał: > Dzieki Pablo. Wspomnialem w moim poscie Kauai, Maui i Cook Islands bo tam > bylem i chcialem to uzyc na skali porownawczej. Czy dobrze zrozumialem ze > Cook Islands najbardziej Ci sie podobaly ("najlepszy "bajer"")? Ja tam > uwielbialem (poza tym jak malo co zycia nie stracilem w gorach) , chociaz zona > w 3-cim tygodniu zaczela nadawac na nude. Aitutaki robi wrazenie z powietrza. > Tak chyba jest w raju. > > O Tahiti (tu mysle o grupie wysp nie tylko gdzie jest Papetee) czaje sie od > dluzszego czasu, ale poniewaz obliczylem ze wyjazd bedzie kosztowal co > najmniej $15,000 chce miec pewnosc ze sa one na tyle szczegolne ze sa warte > tych pieniedzy. > > Jeszcze raz dziekuje za opinie. Sugestia o Wyspie Wielkanocnej jest super. > > lp Ja myślę, że trzeba wziąć minimum 35 000 $. Poza tym Cook Islands to po polskiemu Wyspy Cooka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Tahiti? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 21:46 Wiele przydatnych informacji na www.oceania.stosunki.pl - warto sprawdzić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś