Gość: ania&maciek IP: *.29.198.71.coditel.net 04.08.08, 21:25 Wyspa Kho Phangan i Kho Samui oraz nasza wyprawa do Indochin: www.ania-maciek.com Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: www.davidsciora.co Ko znaczy wyspa IP: *.ucd.ie 08.08.08, 12:03 A nie Koh znaczy wyspa? ZAPRASZAM - foty z Bangkoku, Koh Phi Phi i wielu innych miejsc w Tajlandii i Kambodzy - www.fotomatik.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
cougar13 Re: Ko znaczy wyspa 24.11.08, 23:38 Gość portalu: www.davidsciora.co napisał(a): > A nie Koh znaczy wyspa? เกาะ znaczy wyspa. czyta się to 'go', ale nie zapisuje się tego w transliteracji w ten sposób, bo anglojęzyczni przeczytaliby jako 'gou' i wyszłoby zupełnie dziwnie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: Ko znaczy wyspa 08.11.08, 18:08 Te pseudotrekingi z Chiang Mai i Chiang Rai to żenada i wielka odwaga, że autor przyznał sie do takiej wpadki. Ale jeśli dobrze się wybierze mozna odkryć fantastyczne rejony! Ja w hostelu Chiang Mai poznałam małżeństwo nowozelandzkie, dołaczyła jeszcze czwórka innych ludzi, załatwiliśmy swoimi kanałami przewodnika (niegdyś zarządzał wyrębem drzew w dżunglii)- mieliśmy 2-tygodniowy prawdziwy, cudowny treking, o jakim globtroterzy moga tylko marzyć!A kobiety długoszyje w skansenach to jakaś groteska. Aha, to tylko mit na uztek turystów o tych połamanych szyjach jeśli zdejmie się obręcze. Byłam na ortopedii w Chiang Mai, tam pokazano mi zdjęcia rg tychże "żyrafich szyi" i dokładnie wytłumaczono jak to działa i jak się ma do rozwoju całego organizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
cougar13 Re: Ko znaczy wyspa 24.11.08, 23:35 wyrąb drzew w dżungli to w Tajlandii problem. dobrze, że ten pan przerzucił się na organizację wypraw trekkingowych ;) kobiety z plemienia Karen wcale nie mają dłuższych szyj - to klatka piersiowa się obniża, deformują ramiona i obojczyki; wszystko na skutek ucisku obręczy na elastyczne jeszcze kości (pierwsze 3 obręcze zakłada się już niedużym dziewczynkom, ale to ich wybór). pozostaje brzydka blizna od otarć, ale obręcze można zdjąć bez utraty życia ;) Odpowiedz Link Zgłoś