Gość: Mario IP: 157.25.161.* 16.01.02, 23:37 Wybieram sie do Japonii na dwa tygodnie, czy ktos byl? Jakie sa ceny hoteli (tych smiesznych plastrow miodu dla ludzi na przyklad)? Jak tam jest z angielskim, da sie dogadac? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rose2 Re: Japonia 25.01.02, 15:51 Gość portalu: Mario napisał(a): > Wybieram sie do Japonii na dwa tygodnie, czy ktos byl? Jakie sa ceny hoteli > (tych smiesznych plastrow miodu dla ludzi na przyklad)? Jak tam jest z > angielskim, da sie dogadac? > Pozdrawiam Bylam w Japonii ponad dwa tygodnie i jestem zachwycona. Na pewno jeszcze tam wroce. Ceny hoteli sa rozne (niestety nie znam cen tych smiesznych i prawdopodobnie sie tam nie dostaniesz, tylko dla tubylcow). Mieszkalam w typowo japonskim hotelu w Tokyo za jedyne 10000 - 8000 yen za noc za osobe. Hotel czysty i przytulny, prowadzony przez rodzine. Zazwyczaj sniadania nie sa wliczone w cene pokoju. Ceny w centrum (np Ginza czy Shinjuku) sa kolosalne. Moj hotel byl dosc daleko od centrum (dosc blisko Ueno), nie przeszkadza to jednak w niczym, poniewaz komunikacja miejska jest niezawodna. Nie radze planowac samotnych wypraw, szczegolnie do malych miejscowosci. Polecam biuro turystyczne oferujace bogaty program (najlepiej sie z nimi skontaktowac bezposrednio www.jtb.co.jp/sunrisetour). Z jezykiem angielskim raczej kiepsko, dlatego nie polecam samotnych wypraw. Na kazde pytanie japonczycy odpowiadaja "YES" :-)). Nie angielski, a zdolnosci aktorskie beda bardziej pomocne (szczegolnie gestykulacja i mimika). Z tego co wiem to nie ukazal sie przewodnik po Japonii w jezyku polskim, polecam National Geographic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACiek Re: Japonia IP: *.idzik.pl 29.01.02, 00:52 Cześć! Właśnie na mojej grupie poświęconej kontaktom polsko-japońskim toczy się dyskusja na ten temat. Zapraszam: wyślij pustego maila na adres <subscribe-Polska_Japonia@yahoogroups.com> Nie sposób cokolwiek Ci doradzić, nie znając Twoich wymagań, zainteresowań no i zasobności portfela - Japonia jest horendalnie droga. Spędziłem tam rok na stypendium, a wcześniej byłem na dwutygodniowej wycieczce. Piękny kraj! Zakochasz się w nim :-) MACiek Odpowiedz Link Zgłoś