Dodaj do ulubionych

Barcelona, Montserrat

03.02.02, 11:15
Jak najdogodniej podróżować po mieście? Czy w Barcelonie są duże odległości?
Jakieś sugestie dot. biletów dziennych, kilkudniowych? Jak najlepiej dojechać z
Bercy do Montserrat (śrdokami komunikacji publicznej!)? Dzięki z góry za
wszelkie sugestie. PS. Może ktos dusponuje aktualnymi informacjami n.t. cen
wstępów do muzeów itp.?
Obserwuj wątek
    • Gość: Seb&Arla Re: Barcelona, Montserrat IP: *.gtech.com / 156.24.228.* 26.05.02, 16:39
      Nie wiem czy jeszcze Cie ta informacja interesuje (sadzac po dacie postu moze
      to byc juz nieaktualne). Ale jesli tak, to daj znac na ponizszy adres
      redakcja@zwiedzaj.com. Mieszkamy w Barcelonie, wiec wiemy o niej wszystko, no
      moze prawie wszystko :-) 1-go czerwca uruchamiamy portal o Barcelonie i tam
      znajdziesz wszystkie odpowiedzi, w miedzyczasie odpiszemy Ci na twoj email
      konkretnie na twoje pytania. Na wiekszosc z nich mozemy odeslac ci linki, wiec
      skontaktuj sie a chetnie odpowiemy, nawiazemy kontakt.
      Pozdrawiam
      • miriam_73 Re: Barcelona, Montserrat 27.05.02, 09:42
        Dzięki za odzew - niestety spóźniony - byłam w Barcelonie na długi weekend.
        Piekne miasto. Zazdroszczę Wam, że tam mieszkacie. Wyjątkowe miejsce.
      • marcyszka Re: Barcelona, Montserrat 28.05.02, 07:51
        Ja wyjeżdżam do Tossy de Mar w drugiej połowie sierpnia.
        Byliśmy już w Barcelonie dwa lata temu i wtedy zwiedzaliśmy ją z przewodnikiem.
        Teraz chcielibyśmy to zrobić na własną rękę. + przewodnik książkowy.
        Czy moglibyście polecić na której stacji najwygodniej wysiąść? Będziemy jechać
        kolejką z Blanes.
        Jakie są ceny BUS Turistic? Czy to jest jedna linia, czy więcej.
        Co w szczególności, tak od siebie, byście polecili?
        Pod jakim adresem będzie działał Wasz portal?
        Jestem bardzo zainteresowana.
        Pozdrawiam
        Marcyszka
        • miriam_73 Re: Barcelona, Montserrat 28.05.02, 09:26
          Jeśli chodzi o wysiadanie to takim centralnym punktem miasta jest chyba
          zdecydowanie Placa Catalunya - blisko i do Ramli i do Passeig Gracia, przystanki
          autobusowe i własnie Bus Turistic. Są dwie linie czerwona i niebieska (lub
          inaczej północna i południowa). Na 1 dzień bilet kosztuje chyba 14 a na dwa dni
          na pewno 18 euro. można wysiadac i wsiadac dowoną ilość razy. Linie mają 3 punkty
          styczne - właśnie na Placa Catalunya (choć tutaj trzeba przejść z przystanku na
          przystanek - jeden jest pod El Corte Ingles - nowym, a drugi po przeciwnej
          stronie placu, prawie na wysokości Rambli), drugi pod La Perdera, a trzeci
          bodajże na Avinguda Diagonal. Dodatkowo bilet daje szereg zniżek, co w przypadku
          biletu 2 dniowego i chęci skorzystania z dużej liczby atrakcji naprawdę szybko
          się zwraca (np. do Sagrady, Muzeum Morskiego, ZOO, Perdery, Poble espanyol,
          Tibidabo i wielu innych - oszczędności rzędu 1,5-2 euro na każdym wejściu - co po
          uwzględnieniu kosztów zwykłego dojazdu czli bez wykorzystania Bus Turistic
          powodowałoby że na wejścia z dojazdem trzeba byłoby wydac przynajmniej tyle samo
          lub więcej).
          Ja polecam bardzo Museu Maritim - wspaniałe, koniecznie trzeba wejść na dach w La
          Perdera Gaudiego, oczywiście Parco Guell i Monjuic (koniecznie kolejką linową). I
          do oporu "błąkac" się po zaułkach Barri Gotic. Nie zapomnijcie koniecznie pójść
          gdzieś na gorącą czekoladę i churros - ja polecam Cafe Opera vis-a-vis Teatru
          Liceu na Ramblas. Pyszota, a czekolada tak gęsta że łyżeczka staje. I pyszna kawa.

marcyszka napisał(a):

> Ja wyjeżdżam do Tossy de Mar w drugiej połowie sierpnia.
          > Byliśmy już w Barcelonie dwa lata temu i wtedy zwiedzaliśmy ją z przewodnikiem.
          > Teraz chcielibyśmy to zrobić na własną rękę. + przewodnik książkowy.
          > Czy moglibyście polecić na której stacji najwygodniej wysiąść? Będziemy jechać
          > kolejką z Blanes.
          > Jakie są ceny BUS Turistic? Czy to jest jedna linia, czy więcej.
          > Co w szczególności, tak od siebie, byście polecili?
          > Pod jakim adresem będzie działał Wasz portal?
          > Jestem bardzo zainteresowana.
          > Pozdrawiam
          > Marcyszka

• Gość: Seb&Arla Re: Barcelona, Montserrat IP: *.gtech.com / 156.24.228.* 11.06.02, 17:27
          W odpowiedzi podesle Ci adres naszego serwisu ktory uruchomilismy, jest wlasnie
          o Barcelonie. Zajrzyj tam, mysle ze na wiekszosc pytan znajdziesz odpowiedz, a
          jak nie, to sie z nami skontaktuj, na pewno sie odezwiemy.
          www.zwiedzaj.com
          Zapraszam i pozdrawiam
    • iza33 Re: Barcelona, Montserrat 01.06.02, 10:49
      Hej! Mieszkałam 3 lata temu w Barcelonie przez 3 miesiące. całą zwiedziła z
      przewodnikiem Pascala w dłoni. Polecam. Okresowo zwiedzałam miasto z Francuzką,
      która miała farncuską edycję przewodnika- może był trochę obszerniejszy, ale
      generalnie nasza edycja była porównywalna). Dokładnie tam opisano gdzie i kiedy
      warto pójść (zobaczcie kiedy poszczególne muzea mają tzw. bezpłatne dni, można
      nieźle zaoszczędzić na biletach). Zwiedzanie Barcelony w 1 dzień to
      barbarzyństwo. Ja po 3 miesiącach nie zdołałam jej poznać całkowicie.
      Komuniakcja miejska jest bardzo dobrze rozwinięta. Warto kupić bilet na 10
      przejazdów. Wychodzi taniej niż pojedyncze. Główna stacja, gdzie mija się kolej
      podmiejska i metro to stacja Placa de Catalunia (tam już blisko na Ramblę, do
      portu, a jak się pójdzie w drugą strone, to na piechotę można dojść do kamienic
      Gaudiego. Warto w informacji turystycznej zabrać mapki (centrum jest
      uwidocznione bardzo dołkadnie), mają też mapki komunikacji. Na Sagradę
      najlepiej poświęcić kilka godzin (obejście jej z zewnątrz nie oddaje
      całego,piękna i majestatyczności). Tam można dosłownie wszędzie wejść (na każdą
      z wież) i jest to niezapomniane przeżycie. Jeżeli będziecie chcieli coś jeszcze
      wiedzieć, to pytajcie, chętnie odpowien, Jeżeli chodzi o nocleg, to nie pomogę,
      bo ja na 3 miesiące to po prostu wynajęłam mieszkanie. Pozdrwaiam. Jedźcie do
      Brcelony. na na prawdę piękne miasto- miszanka kilku stylów i epok. Pa.
    • sebmagda Re: Barcelona, Montserrat 11.03.03, 22:07
      Hejki,
      sprawdźcie najświeższe informacje o mieście, ceny oraz inne informacje.
      Kontaktujcie się z nami, służymy informacją.
      www.zwiedzaj.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka