Dodaj do ulubionych

Cejlon - Sri Lanka

18.08.07, 12:10
Chciałbym rozpocząć nowy wątek o tej pięknej wyspie.
Piszcie o niej jeśli ktoś tam był i napiszcie jakie macie "patenty"
na tanie dostanie się samolotem na Cejlon.
Chciałbym, a właściwie to planuję w niedalekiej przyszłości powrócić
tam na wyciecieczkę przez siebie zorganizowaną i zwiedzić ją.
w.adamczyk@wp.pl
Obserwuj wątek
    • tropikey Re: Cejlon - Sri Lanka 18.08.07, 16:03
      witaj,

gdy sprawdzałem różne mozliwości w tamtym kierunku, najkorzystniej
      wypadały linie Emirates. W Polsce reprezentuję ich Aviareps z W-wy.
      Myslę, że ich oferta nadal nalezy do najbardziej atrakcyjnych.
      Pozdrawiam, Bartek
      • bey2000 Re: Cejlon - Sri Lanka 17.07.08, 15:18
        Chcę się wybrać w listopadzie na Sri Lankę, czy może mi ktoś coś
        podpowiedzieć?
        • jolantas1955 Dwa słowa o Wyspie rozkoszy 08.12.08, 14:20
          Poleciałam na tę rajską wyspę całkowicie niespodzianie.
          Zdecydowałam się w ciągu pół godziny!! I nie żałuję )Nie na darmo nazwano tę
          wyspę "Wyspą rozkoszy". Bujna, wspaniała roślinność, dżungla kipiąca gwarem
          milionów stworzeń, dostojnie kroczące słonie i plączące się pod nogami
          małpy...Drogi - pożal się Boże!!240 km z Colombo do Anuradhapury - antycznej
          stolicy Cejlonu zabrało nam 7 godzin autokarem. Ekstremalne przeżycie,
          zważywszy na lewostronny ruch i nagminne nie przestrzeganie podstawowych zasad
          ruchu drogowego. Ale co tam! Widoki za oknem wynagradzały te drobne
          nieprzyjemności. Nawet lejący się z nieba żar i wilgotność dochodząca do 100%
          nie były w stanie zepsuć mi humoru. Wspaniałe, starożytne zabytki, dostojne
          świątynie, majestatyczne stupy kryjące w swych wnętrzach święte relikwie i
          ogromne postaci Buddy, który jakby od niechcenia, spod przymkniętych powiek ,
          patrzy na stojącego - koniecznie przodem - do niego człowieka, napełnia go
          spokojem, skłania do zadumy nad przemijaniem i uczy pokory wobec różnych
          religii i wyznań, które tam współżyją ze sobą w wielkiej harmonii. Nie dziwi
          postać Buddy na tle hinduistycznej świątyni poświęconej całkowicie innemu
          bóstwu, a wołanie Muezina o świcie, przeplata się z dźwiękiem dzwonu
          chrześcijańskiej świątyni. A wszystko to w otoczeniu wspaniałej, wybujałej,
          soczystej zieleni...

Niesamowite wrażenie zrobiła na mnie Sigiriya - przedziwna skalna twierdza,
          wyrastająca nagle na wysokość 200 metrów, na która można wejść pokonując 1300
          schodów. Omijając starannie kilkunastu życzliwych Lankijczyków, którzy służą
          pomocą i parasolką chroniąca przed słońcem, wdrapałam się na szczyt ogromnej
          skały, skąd zapierający dech w piersiach widok, wraz ze mną podziwiały gromady
          małp, skaczących po pionowych skałach, jakby przyciąganie ziemskie dziwnie nie
          miało do nich zastosowania.

Świątynia w skale w Dambulli też robi wrażenie,szczególnie gdy sobie
          uzmysłowić, że wykuto ją w V wieku przed naszą erą.

W ostatniej stolicy królestwa - Kandy, zobaczyłam najświętsze miejsce Buddyzmu
          - Świątynię Zęba - gdzie ukryto najcudowniejszą ich relikwię - ząb samego
          Oświeconego. Trzy razy w ciągu dnia odbywa się tam mistyczne widowisko,
          składanie ofiar, najróżniejszych rzeczy, kwiatów lotosu, pokarmów, pieniędzy.
          Pielgrzymi idą karnie w ogromnej kolejce przy ogłuszającym dźwięku bębnów i z
          daleka kłaniają się zamkniętej w niedostępnym sanktuarium relikwii. To stamtąd
          raz w roku wyrusza nieprawdopodobna parada słoni, ubranych w złote stroje i
          klejnoty, pierwszy z nich niesie na grzbiecie replikę owego cudownego
          sanktuarium, a za nim pochód połykaczy ognia, wojowników w pięknych strojach i
          innych ludzi, a wszystko to błyska światełkami jak w wigilię naszego Bożego
          Narodzenia.

No i oczywiście sierociniec słoni w Pinnawala ) Niesamowity widok, gdy
          kilkadziesiąt tych pięknych zwierząt kąpie się w rzece, pod nosem turystów,
          których tylko czasem pogonią parę metrów ) Jest tam pewna słonica, która
          straciła nogę na minie. Radzi sobie świetnie , a jest przy tym
          nieprawdopodobnie mądra.

O pięknie tej wyspy można byłoby bez końca...O waranach, które łypią okiem
          gdzieś z rowu i o olbrzymich nietoperzach, które wraz ze zmierzchem wylatują
          jak duchy i bezszelestnie śmigają nad głową..To co, że to roślinożerne
          rudawki, skóra i tak cierpnie na karku!!

A te klejnoty!!!! Sri Lanka to przecież zagłębie szlachetnych kamieni!
          Szafiry, rubiny, aleksandryty, cytryny, kamienie księżycowe....wszystko to
          lśni z okien sklepów jubilerskich, mami swym pięknem i pustoszy portfele )
          Ale co tam! Raz się żyje, a pewnie już tam nie przyjadę, więc kolejny
          pierścionek trafił do szkatułki.

Na koniec wizyta w fabryce herbaty i zakupy. Czarna herbata - złoto Cejlonu.

Potem już tylko 14 godzin w samolocie i następny etap mojego zwiedzania świata,
          fascynacji inną kulturą i przyrodą
          zakończony. Gdzie polecę następnym razem?? Może Portugalia z Marokiem, a może
          Wenezuela z deltą Orinoko??
    • amsila Re: Cejlon - Sri Lanka 10.07.13, 00:39
      Byliśmy w tym roku, nie korzystając z żadnego biura. Chętnie odpowiem na pytania.
      • moquitka Re: Cejlon - Sri Lanka 22.07.13, 22:29
        Witajcie

w listopadzie tego roku wybieramy się grupą 6 osobową na Sri Lankę i na Malediwy. Organizujemy wszystko sami bilety już mamy, co byście polecili, przed czym przestrzegli.
        będę wdzieczna za informacjee
        pozdrawiam
        Gosia
        • moquitka Re: Cejlon - Sri Lanka 20.11.13, 11:51
          Witajcie podróżnicy

Dwa dni temu wróciłam z cudownej podróży po Sri Lance i Malediwach.
          My polecieliśmy liniami Emirates polecam bardzo dobra obsługa, samolot komfortowy, dobre jedzonko i dużo. Bilet kosztował 3400 warszawa-dubaj, dubaj-colombo, colombo-male, male-dubaj, dubaj-warszawa. Gorąco i szczerze polecam Sri lankę i wspaniałego opiekuna przewodnika Nishantha Tours z Negombo, mob 0777-656354, e-mail nishanthafdo@hotmail.com. polecam
          Gosia

• magda2222222000 Re: Cejlon - Sri Lanka 29.09.14, 23:08
      jestem tam pieknie jest przyjezdzam jutro juz
      ale nie tylko Wy czekacie ktos jeszcze:-):-):-)
      magda k

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka