anka.sobo 27.03.08, 22:14 Cześć,czekam na operację wstawienia endoprotezy biodra w przebiegu RZS.Jeśli ktoś z Was przeszedł taką operację to czekam na listy.Interesuje mnie sposób znieczulenia,ale bardziej czas po zabiegu.Z góry dziękuję.Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka0319 Re: Endo-biodro 28.03.08, 13:26 hej!w maju minie rok jak przeszłam operację wszczepienia endoprotezy biodra!i muszę przyznać że pomimo że bardzo się bałam operacji cieszę się że się zdecydowałam!operacja pozwoliła mi zapomnieć o bólu i cieszyć się znowu przywróconą w dużej mierze sprawnością!jeśli chodzi o samą operację to napiszę ci jak to jest u nas ale nie sugeruj się tym wiem że to zależy wszystko od szpitala.przed operacją leżałam już tydzień w szpitalu miałam w tym czasie robiony szereg badań pamiętaj że w czasie tej operacji następuje duża utrata krwi dlatego jest robiona krzyżówka i podaję się krew po zabiegu (transfuzja)ale to jest uzależnione indywidualnie od pacjenta ja miałam dużą utratę oprócz tego wysoką anemię dlatego podano mi aż dwie jednostki krwi!jeśli chodzi o znieczulenie to ja miałam podany zastrzyk do pleców ,operacja trwała 2,5 godziny w tym że ja mam ostoporoze i musiałam mieć kości ze śrubowane jeśli nie ma komplikacji zabieg trwa do 1,5 godziny!póżniej leżałam 5 dni bez możliwości pójścia do ubikacji ,ale wiem że w innych szpitalach staję się już wcześniej!ja mogłam stanąć dopiero na 6 dobę po zabiegu a wcześniej miałam robiony rentgen potem już pod okiem rehabilitanta uczyłam się chodzić a ze szpitala wyszłam 2 tygodnie po operacji!w domu musiałam jeszcze przez 3 miesiące chodzić z 2 kulami a do pól roku z jedną no i uważać na siebie! mam nadzieję ze ci pomogłam pozdrawiam i głowa do góry po zabiegu będzie tylko lepiej! podaję moje gg jak byś miala jeszcze jakieś pytania944785 Odpowiedz Link