Dodaj do ulubionych

test owulacyjny

14.04.04, 22:10
hej,
czy to możliwe, że mając objawy owulacji (ból w podbrzuszu oraz odpowiedni
śluz) test owulacyjny zrobiony w 12(godz. 19:30) i 13 dniu cyklu pokazuje
tylko jedną kreskę (mam 28 dniowy cykl).
W tym m-cu minie piąty m-c jak staramy się o dzidziusia i nic. Byłam u
ginekologa w Medicover, który doradził zastosowanie testu owulacyjnego i
zrobił mi cytologię i stwierdził, że dopiero po roku można mówić o
niepłodności. Czy nie powinien mi zlecić innych badań?
Czy możecie polecić jakiegoś dobrego ginekologa, do którego można się zwrócić
po poradę?
Ania
Obserwuj wątek
    • ewa.analityk1 Re: test owulacyjny 15.04.04, 09:00
      to jest częsty problem. Często osoby myślą, że owulacja jest dopiero monitoring
      albo testy owulacyjne pokazują smutną prawdę. Aczkolwiek nie martwiłabym się
      pierwszym niepowodzeniem, jeżeli wynik się powtórzy w następnym cyklu czas
      szukać przyczyny braku owulacji. Jeszcze testowałąbym jednak z 2 dni dla
      potwierdzenia.
      Brak drugiej kreski może oznaczać, że pik LH jest za niski i jajeczko nie
      dojrzewa prawidłowo. Ja miałam taką sytuację, nawet wykres pięknie skoczył o 3
      krechy, ale testy ujemne a na monitoringu jajeczko 9 mm. U mnie przyczyną była
      hiperprolaktynemia i niedoczynność tarczycy.
      • maretina Re: test owulacyjny 15.04.04, 09:14
        po pierwswze dobry lekarz, nie zwykly gin, tylko taki, ktory zajmje sie
        problemami zwiazanymi z zaciazeniem.
        po drugie powinnas miec zrobione usg w polowie cyklu, aby zobaczyc czy jest
        pecherzyk. jesli to nie wystarczy to wtedy monitoring usg calego cyklu.
        maz niech zbada nasionka. Ty oznacz hormony
        3dc: testosteron, estradiol, prolaktyna, prolaktyna z MTC ( przed pobraniem
        lykasz tabletke mataclopramidu, po 60 minutach pobranie krwi), fsh, lh, tsh, t3
        i t4- na 3 ostatnie badania popros skierowanie od lekarza rodzinnego.
        poza tym po owulacji oznacz progesteron.
        kiedykolwiek przeciwciala na rozyczke, toksoplazmoza w obu klasach, cytomegalia.
        • dwa_wiatry Re: test owulacyjny 15.04.04, 10:42
          Czesc
          no i jak tak maialam - cykl 28 dni jak w morde strzelil, a kreska jedna. ale wczoraj tzn 1 dzien przed owu były dwie, z tym ze jedna blada! może jeszcze się wzmocni
          ta kreska? a moze nie? najpierw tez mialam 1 kreske. ale mam tylko jeszcze jeden test wiec zrobie dzis i koniec. jak nie wyjdzie to ide sie badac.
          pozdrawiam i zycze owocnego testowania smile)))
          ania
          • ewa.analityk1 Re: test owulacyjny 15.04.04, 17:43
            spokojnie, może wyjdzie jeszcze smile a badać się dopiero po 2 pod rząd cyklacah z
            problemami
      • ania_l7 Re: test owulacyjny 15.04.04, 20:33
        cześć,
        już bez nadziei ale zrobiłam test i wyszły 2 wyraźne kreski. W tym momencie już
        nic nie rozumiem. Skoro mam bardzo regularne 28-dniowe cykle to jak to możliwe,
        że dopiero pod koniec 14 dc następuje pik LH. Wszystkie naturalne objawy
        wydawałoby się 100%-towe zawiodły.
        Ale i tak bardzo się cieszę bo to przynajmniej oznacza, że mam owulację. Co
        prawda nie wiem czy coś wyjdzie z tego dzidziusia w tym m-cu bo dzisiaj rano z
        mężem stwierdziliśmy, że skoro nie ma dzidziusia to niech przynajmniej będzie
        przyjemność i trochę się poprzytulaliśmy, więc skoro owulacja nastąpi za 24 do
        36 h to niekoniecznie jego plemniki się zregenerują.
        Dzięki za porady.
        Ania
        • ewa.analityk1 Re: test owulacyjny 15.04.04, 22:14
          wcale tak nie jest, że faza lutealna czyli po owulacji trwa 14 dni u każdego,
          twoja może trwać 12 na przykład, prawdopodobnie owulacja będzie 15 wieczorem
          lub 16 rano. Starałabym się jeszcze jutro smile cieszę się, że test wyszedł to
          znaczy, że wszystko ok i nie ma co się stresować
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka