Dodaj do ulubionych

kiedy badanie prl

15.01.12, 15:04
Witam, staramy się z M o drugie dziecko już ponad pół roku. Robiłam badanie , m.in morfologie, toksoplazmozę, tsh, ft4, tf3, tsh, prolaktynę - wyszła 7,78 - to był 2 lub 3 dc). Jestem przed okresem, czuję już psm (nerwa mam strasznego) więc pewno na dniach będzie okres. Teraz chce wysłać M na badanie nasienia, dziewczyny jakie badania zrobić? ogólne czy posiew? I chcę zbadać ta prolaktynę jeszcze raz. Mój gin mówi że jeszcze czas, ale ja czuję inaczej. Pierwsze dziecko mieliśmy za pierwszym podejściem a teraz się nie udaje. Co do tej prolaktyny to najlepiej kiedy zrobić to badanie i czy z tym obciążeniem? Czy potrzebuję jakąś receptę / lek od gin?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: kiedy badanie prl 15.01.12, 15:47
      Ja bym jeszcze progesteron zbadała.
      • wilowka Re: kiedy badanie prl 15.01.12, 20:38
        Prl między 3 a 5 dniem cyklu. najlepiej z obciążeniem.
    • kotkowa Re: kiedy badanie prl 16.01.12, 10:19
      Mi gin mowil, ze prl obojetnie kiedy, byle rano, na czczo, poprzedniego wieczora nie objadac sie i nie wspolzyc. Na prl bez obciazenia nie trzeba skierowania, na to z obciazeniem trzeba, bo musza podac lek. Progesteron tez warto 7 dnia po owulacji (lub 7 dnia wyzszych temp. w warunkach domowych).
      • annika23 Re: kiedy badanie prl 16.01.12, 12:49
        Mój gin kazał badać między 3 a 5 dc. Natomiast progesteron 7 dni po owulacji. PRl koniecznie z obciążeniem, ja musiałam mieć skierowanie. Dla dodania otuchy powiem Ci, że po stwierdzonej hiperprolaktynemii ( u mnie to badanie prl z obciążeniem było strzałem w 10) i podaniu leków bardzo szybko zaszłam w ciążę.
    • gromola Re: kiedy badanie prl 16.01.12, 15:16
      Badałam prolaktynę z obciążeniem prywatnie i kosztuje 50zł. A tą tabletkę mają w laboratorium, nie potrzebowałam żadnej recepty ani nic.
      • mewa000 Re: kiedy badanie prl 17.01.12, 12:45
        Nie każde labo daje tą tabletkę więc moze być potrzebna recepta na ten lek od lekarza, skierowanie niekonieczne.
        Prolaktyny nie powinno się badać podczas okresu bo wtedy moze być naturalnie podwyższona co może zafałszować wynik.
        • paskap Re: kiedy badanie prl 18.01.12, 21:06
          Dzięki za odpowiedzi. W sobotę się okaże czy muszę robić i mąż te badania. Już mam stresa smile
          • paskap Re: kiedy badanie prl 27.01.12, 22:13
            .. Okres dostałam normalnie w sobote.... ech... w środę zrobiłam badanie prolaktyny z obciążeniem (w ogóle ile nerwów to badanie mnie kosztowało, no szok!) i wynik pierwszy: idealny (10,13 ng/ml) a po tabletce 151 ng/ml ! Reszta hormonów w normie. Czy to może być przyczyną niepowodzeń? Mąż będzie się badał w nast. tyg (chory teraz). Okres mam w miarę ok, wcześniej mialam przed @ plamienia - brałam przez 4 m-ce luteinę, od grudnia już nie - nie mam plamień, okres regularnie. Co myślicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka