kozica111 30.03.12, 13:21 tylko do owulacji czy cały czas? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzena604 Re: Jak bierzecie bromergon 30.03.12, 21:39 Jak brałam, to cały czas, on ma Ci unormować poziom prolaktyny, a jak odstawiasz, to prolaktyna skacze bardzo (widziałam po wynikach). Rozregulowałabyś się bardzo jakbyś brała i odstawiała. Odpowiedz Link
helloania Re: Jak bierzecie bromergon 30.03.12, 23:14 Ja mam wyniki : 311,0 mIU/l na czczo (norma 40-530) to jeszcze niby ok, ale po obciążeniu już niedobrze : 7703,0 mIU/l ponad 24-krotny wzrost (norma 3-6 krotny wzrost) to chyba dawka jaką mi zalecił 1/2 tabletki 2,5mg na noc czy to nie za mała dawka? Jakie dawki bierzecie do swoich wyników badań prl? Ja o dziwo nie mam żadnych ubocznych objawów, co prawda biorę dopiero drugi tydzień. Odpowiedz Link
marzena604 Re: Jak bierzecie bromergon 31.03.12, 11:35 Halloaniu brałam taką samą dawkę i jak widać poskutkowała. A dodam, że prawdopodobnie miała podobny wynik do Twojego, bo na czczo byłam w normie, a po obciążeniu było "na czczo"x20. I też nie miałam skutków ubocznych Odpowiedz Link
helloania Re: Jak bierzecie bromergon 31.03.12, 19:57 marzena604 a ile czasu brałaś przed tym jak sie udało? czy to szybko reaguje organizm i spada poziom, czy to raczej długotrwały, conajmniej półroczny proces, bo to polega chyba na blokowaniu przysadki mózgowej? Odpowiedz Link
kozica111 Re: Jak bierzecie bromergon 31.03.12, 10:11 Zapytałam bo sie spotkałam właśnie na forach z tym że czasem lekarz każe brać tylko do owulacji, co mnie zdziwiło, bo ja zawsze brałam cały czas. Ja mam nieznacznie powiększona, coś około 25 ng, biorę ćwiartkę na noc i spadło mi do 14 ng, ale w poprzednią ciążę zaszłam dopiero przy poziomie poniżej 10 ng i pol roku brania. Odpowiedz Link
kotkowa Re: Jak bierzecie bromergon 02.04.12, 09:22 Bierze się cały czas! Ja reagowałam bardzo szybko na bromergon, badałam prl co 3 tyg., lekarz dobierał mi dawkę, w 4cs na Bromergonie (i jednocześnie w I z Luteiną) zaszłam w ciążę. Kurcze mam nadzieję, że teraz też dostanę Bromka, moja prl rośnie 16x po obciązeniu, podstawowa jest w normie. Odpowiedz Link
kotki_trzy Re: Jak bierzecie bromergon 02.04.12, 20:17 ja też chciałam zapytać, czy któraś z Was brała bromergon w dawkach wyższych niż 1/2 tabletki. Ja robiłam badania miesiąc temu, prolaktyna wyszła ponad 23, brałam castagnus 2 tabletki, potem bromergon, właśnie pół, w piątek zrobiłam badania (rano, bo wtedy po południu), ił dalej jest powyżej 23, zastanawiam się czy to nie za mało, bo prawdę mówiąc wynik nawet nie drgnął... . Odpowiedz Link
kotkowa Re: Jak bierzecie bromergon 03.04.12, 12:21 Wiesz, castagnus to zioło, u jednego zadziała i obniży trochę prl, u drugiego nie bardzo, a generalnie na efekty czeka się nawet 3 m-ce. Pytanie - jak długo bierzesz Bromergon? Prolaktynę po Bromergonie bada się po ok 3 tyg, wtedy powinna zareagować na lek. O ile pamiętam, to ja brałam właśnie 0,5 tabletki, ale też wiem, że lekarz ustalał mi przez tel. dawkę po każdym badaniu, bo czasem spadała za bardzo, czasem za mało, najlepiej jakbyś tak się umówiła z ginem, że po badaniu zadzwonisz i ustali co dalej. Jeśli wynik ani drgnął, to pewnie trzeba zwiększyć dawkę, pod warunkiem, że brałaś go już ze 3 tyg. Odpowiedz Link
kotki_trzy Re: Jak bierzecie bromergon 03.04.12, 13:37 Dzięki za odpowiedź, powiem szczerze, że jesteś moim natchnieniem, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju badania, liczyłam, że na piszesz i nie zawiodłam się choć pewnie nie miałaś pojęcia , dlatego bardzo kibicuję, żeby Ci się udało, chociaż wiem, że brak Ciebie na tym forum będzie dużą stratą dla niejednej z nas Odpowiedz Link
kotkowa Re: Jak bierzecie bromergon 04.04.12, 09:35 Jeju dzięki po prostu jestem na forach ciążowo-staraniowych od dawna, wszystkie badania, poszukiwania zaliczyłam już przed I ciążą, stąd trochę już wiem. Cieszę się, że mi kibicujesz, ja też za wszystkie tu trzymam kciuki! Jeśli mi się uda, to będę tu zaglądać i tak Odpowiedz Link
kotki_trzy Re: Jak bierzecie bromergon 05.04.12, 10:03 Zastanawiam się, czy prolaktyna może być zbyt niska i z czym ewentualnie mogłoby się to wiązać..., mi konsekwentnie kropelka siary leci po naciśnięciu, niezależnie od fazy cyklu, na początku nie miałam nic takiego, później tylko po owulacji, a od jakiegoś czasu zawsze. Jej, byłam już w ciąży (nawet trzykrotnie), mam dwoje fajnych dzieciaków, przez pierwszą ciążę każda następna obarczona była ogromnym lękiem, stresem i liczeniem dni do końca czy donoszę, ale nigdy nie miałam problemów z zajściem (mimo kiepskich wyników męża), teraz, jak już chciałam stawić świadomie czoła moim lękom, dzieci są na tyle duże, że mogę leżeć 4, 5 miesięcy, to ponad rok się staramy, przeszliśmy 2 inseminacje, mąż serię zastrzyków i leków i nic, i dlatego sama zaczęłam robić badania, bo coś pewnie u mnie szwankuje, no zobaczymy za jakiś czas, co ma być, to będzie... ach nie wiem czemu to piszę, ale trochę mi ulżyło jak napisałam Odpowiedz Link
kotkowa Re: Jak bierzecie bromergon 05.04.12, 14:38 a no widzisz jak to nie ma reguł, niby dzieci już mamy, a tu schody. Też nie bardzo wiem co się dzieje, jak prl jest za niska, ale nie powinna pewnie być poniżej normy. Dlatego nie wiem też co jak tylko ta po obciążeniu jest podwyższona, a ta podst. w normie i na skutek Bromergonu ta podst. obniży się poniżej normy. Ja tylko pamiętam, że na pocz. ciąży jak brałam Bromka, gin kazał zbadać prl i wyszła mi ok 15 ng/ml i to było za mało jak na ciążę, gin kazał zmniejszyć dawkę Bromka. A jeszcze jeden cykl przed ciążowym miałam prl 23 ng/ml i musiałam zbijać. Sama jestem ciekawa opinii gina na temat podwyższonej tylko tej po obciążeniu. Odpowiedz Link
kozica111 Re: Jak bierzecie bromergon 05.04.12, 16:03 Kotki _trzy a badałaś FSH i LH w 3 dniu cyklu? Odpowiedz Link
kotki_trzy Re: Jak bierzecie bromergon 05.04.12, 17:00 Badałam między 4 a 5 dniem, wcześniej nie dałam rady mam nadzieję, że wyniki są miarodajne, a poczytawszy trochę neta, w szczególności kotkową zbadałam: TSH 2,78 mlU/l FSH 5,48 mlU/ml LH 5,87 mlU/ml Estradiol 34,67 pg/ml Prolaktyna 23,23 ng/ml Testosteron 0,233 ng/ml Nie wiem czy coś jeszcze trzeba, niby wyniki w normie, ale coś jednak jest nie tak, na pewno prolaktyna, teraz biorę 1 na noc, zbadam za 2 tygodnie i zobaczymy Odpowiedz Link
kozica111 Re: Jak bierzecie bromergon 05.04.12, 20:38 Prolaktyna za duża, powinna być koło 10 ng- ale to wiesz, TSH za duże, estradiol wydaje mi się że mógłby być ciut wyższy ale ogólnie ok tak na moje oko. Odpowiedz Link
kotkowa Re: Jak bierzecie bromergon 06.04.12, 10:09 Ja przy podobnym TSH dostałam euthyrox, mam dążyć, żeby było w okolicach 1. TSH jest powiązane z prl - jak TSH podwyższone, to najczęściej prl też. Prolaktyna powinna być max. 20 przy staraniach, najlepiej tak do 12 ng/ml, ale ja miałam wyższą i też zaszłam Estradiol nie wiem, ja w 3dc miałam jeszcze niższy - ok 23 i myślę, że to było za mało, potem w 14 dc wzrósł do 251 i też nie wiem czy ok jak na okres okołoowulacyjny, niby na 1 pęcherzyk dojrzewający powinno być min. 200, więc może jako taki jest, zobaczę co gin powie. Za to stosunek LH do FSH masz bardzo dobry i wartości też bardzo dobre, ja mam za niski - 0,56. Odpowiedz Link
kotki_trzy Re: Jak bierzecie bromergon 06.04.12, 10:55 Dzięki Wam dziewczyny za pomoc , lek spisałam,we wtorek wybieramy się do kliniki, w sumie pierwszy raz w życiu, nawet przy inseminacjach nie robili nam żadnych badań, tylko prywatnie pan prof porozmawiał, nawet mnie nie badał, od razu dał skierowanie, sumie trochę nasza wina, bo my się tak na wyniki i problemy męża nastawiliśmy, że o mnie w ogóle nie myśleliśmy, jemu też tak to przedstawiliśmy, zobaczymy, teraz idziemy do zupełnie nowego lekarza, o którym tylko w internecie poczytałam, dam znać co powie Odpowiedz Link
kotki_trzy Re: Jak bierzecie bromergon 10.04.12, 20:40 My dziś byliśmy w klinice, rozczarowałam się jak zwykle, pan stwierdził, że prolaktyna jest ok, tsh warto by zbić, szczerze mówiąc nie powiedział nic więcej niż wiemy i ze względu na słabe wyniki męża od razu zaproponował invitro, mi nic więcej nie doradził, mimo, że kilka razy pytałam czy mogę coś przebadać, eh szkoda gadać , no nic mimo, że 17 dzień cyklu to jest jeszcze pęcherzyk i ma 21 mm pęcherzyk, może cud się dziś zdarzy , pozostaje tylko mieć nadzieję, gdybym u niego nie była, byłabym pewna, że już po owulacji bo cykle mam 28 dniowe, on też się zdziwił, że jeszcze jest, no i tak się dziwowaliśmy, miłego wieczoru Odpowiedz Link
kotkowa Re: Jak bierzecie bromergon 11.04.12, 09:14 Ech, no tak, czasem lekarzowi najprościej zaproponować in vitro i mieć z głowy, to kasa dla niego, ale to często droga na skróty, powinna to być ostateczność. Twoja wyniki faktycznie są niezłe, obniż to TSH dla spokoju, bo może utrudniać zajście, prolaktyna jest ciut wysoka moim zdaniem, to wszystko tylko trochę odstaje od idealnych wyników, ale jak można wyregulować, to czemu nie. No i mąż to osobny temat, na męskich sprawach już się nie znam, na pewno jednak warto przyjrzeć się Wam obu i zrobić co się da. A Ty nie mierzysz temp? Dużo by Ci powiedziała o cyklu. Odpowiedz Link