Dodaj do ulubionych

Księżyc i starania

26.10.12, 21:18
Może dla niektórych temat wyda się śmieszny ale mimo to zakładam. Będzie z pewnością ciekawy dla osób starających się żyć w zgodzie z naturą. Zresztą nie ja pierwsza o tym pomyślałam i sama sobie dziwię się, że tak późno zaczęłam poszukiwania w tym kierunku.

Chodzi o to, że oprócz rytmu miesięcznego, który rządzi naszą płodnością jest jeszcze rytm księżyca, który jest nam nadany w chwili urodzenia. Znalazłam bardzo ciekawy artykuł opisujący dokładnie wpływ księżyca na naszą płodność. Znajduje się tam program, który oblicza dzień najwyższej płodności wg fazy księżyca i co ciekawe określa prawdopodobieństwo spłodzenia dziecka o konkretnej płci.
Sprawdziłyśmy z mamą moje przyjście na świat - wszystko się zgodziło wink

Link do artykułu: www.astro.uni.torun.pl/~kb/Efemerydy/Cykle.htm
Kalendarz księżycowy: kalender-365.de/kalendarz-ksiezycowy.php?yy=2012
Obserwuj wątek
    • koralik00 Re: Księżyc i starania 27.10.12, 02:13
      U mnie pokryla sie faza ksiezyca z dnia mojej ostatniej owulacji z faza ksizezyca w dniu moich narodzin, nie pokryla sie natomiast jesli chodzi o daty poczecia moich dzieci. Nie mam pojecia i nigdzie sie nie doczytalam jak mozna zaplanowac plec dziecka na podstawie fazy ksiezyca - oczywiscie autor proponuje jakis program do obliczania ale jakos nie moge tego ugryzc - jak dla mnie to zbyt skomplikowane. Jesli wiesz cos wiecej na ten temat albo wiesz jak to sie oblicza to bylabym wdzieczna za dodatkowe informacje.
      Ja dodatkowo zdolalam sie dowiedziec ze przy pelni ksiezyca w powietrzu jest wiecej jonow + ktore nasz organizm wchlania, jesli dochodzi wtedy do owulacji scianka komorki jajowej tez jest naladowana jonami + a to przyciaga meskie plemniki Y - to by sie akurat zgadzalo z czasem poczecia mojego syna - bylo to czas pelni ale czas pelni to nie faza w ktorej ja sie urodzilam
      Tak czy inaczej zwiazek fazy ksiezyca z plodnoscia kobiety i jej dniem urodzin a przy tym dodatkowo z plcia poczetego dziecka brzmi malo przekonywujaco - to tak jak z chinskim kalendarzem plci dziecka poczetego - jednym sie zgadza innym nie
    • kiecha3 Re: Księżyc i starania 27.10.12, 07:03
      czyli w telegraficznym skrócie - jeśli urodziłam się w nowiu, to "najlepsza" owu jest też w nowiu?
      a skoro moja owu przypadła w czasie "Wagi" a to jest męski znak, to będzie chłopak?

jak tak to idę na ciążę big_grin może bliźniaczą bo były dwa pęcherzyki..
      • koralik00 Re: Kiecha3 27.10.12, 17:15
        No wlasnie gdzie mam sprawdzic w czasie jakiego znaku zodiaku przypadla mi owulacja? Wiem jaka byla faza ksiezyca ale nie wiem w jakim ksiezyc byl wtedy znaku
        • kiecha3 Re: Kiecha3 29.10.12, 05:44
          ja to zrobiłam trosze na pieszkę... akurat jestem jakieś półtora tyg po owu więc skorzystałam z ich kalendarza i obrazków na nim wink
    • nik.men Re: Księżyc i starania 27.10.12, 14:56
      Ja chcialam sprawdzic tak z ciekawosci jak ze mna jest zgodnie z kalendarzem ksiezycowym, ale w ogole nie umiem tego zrobic w tym programie...
      • njut Re: Księżyc i starania 27.10.12, 18:31
        No co Wy dziewczyny smile Ten programik wcale nie jest trudny, wszystko jest po kolei opisane. Najpierw są podstawowe dane, które trzeba podać w odpowiednim formacie (jest przykład jak to wpisać a jeśli chodzi o nr strefy czasowej to zajrzyjcie tutaj i wyszukacje Wasz rok urodzenia:
        pl.wikipedia.org/wiki/Czas_letni
        Musicie sprawdzić w jakim czasie przypadły Wasze urodziny. Jak w zimowym wpisujecie "1" a jak w letnim to "2"... i koniec smile
        Program "wypluje" tabelkę na rok jaki wcześniej wpiszecie. Pierwsza informacja to miesiąc i dzień, w którym szanse na zapłodnienie są największe (współżyć należy dzień wcześniej) a następnie jest godzina, płeć dziecka i ilość godzin jaka pozostaje do zmiany płci - ta zmienia się naprzemienne co 55 godzin (aby szanse były jak największe należy wybierać wartości jak najbardziej zbliżone, np 27 i 28).
        Jak coś niejasne to piszcie.

• njut Re: Księżyc i starania 27.10.12, 18:47
          Teraz napiszę jakie są moje przemyślenia w tym temacie. Nie muszę pisać, że od obecnego cyklu będę kierowała się tymi danymi wink Dzień potencjalnego zapłodnienia wg KK przypada u mnie teraz w 6dc - trochę wcześnie ale między styczniem a kwietniem oba cykle powinny się nałożyć.
          Zaznaczyłam dzień zapłodnienia wg KK w każdym z obserwowanych dotąd cykli - zupełnie rozjeżdżał się z cyklem miesięcznym, bo przypadał po owulacji. O dziwo rok temu zaszłam w ciążę, kiedy oba cykle były blisko siebie a cykl kalendarzowy wypadł w fazie folikularnej - czyli potencjalnie płodnej. Mija rok a ja nadal mam problemy z zajściem mimo sprzyjających warunków.No i okazuje się, że przez ten czas dzień płodny wg KK wypadał w fazie lutealnej. Teraz kiedy mam wyprowadzone hormony cykle skracają się z 31 do 26-27 dzięki czemu dzień płodny wg KK przybliża się coraz bardziej do dnia owu wg cyklu miesięcznego. Może to przypadek a może to dążenie organizmu do powrotu do mojego naturalnego cyklu.
          • nik.men Re: Księżyc i starania 27.10.12, 20:25
            Prubowalam juz wpisywac, ale cos mi nie wyszlo. Tzn pierwsze dane byly ok, a potem cos spartolilam. Niestety komputer bedzie dostepny u mnie od poniedzialku dopiero. Ale sprawdzilam sobie moje urodziny i bylo to 4 dni przed pelnia. Now jeszcze chyba. I rowniez okolicy nowi poczelam dwojke dzieci. Jedno urodzilo sie 2 dni przed pelnia. Drugie mialo urodzic sie dzien przed pelnia. Pierwszy to syn, druga miala byc ukochana coreczka. Moja owulacja w obu przypadkach przypadala na koniec miesiaca. Wtedy byl now lub kwadra. W kazdym razie przed pelnia 2-3dni (nie pamietam juz dobrze). Zastanawiajacy jest fakt, ze 4 lata po porodzie moje cykle tak sie wyregulowaly. Tzn, ze znowu okres zaczynal sie +/- 13 dnia kazdego miesiaca a owulacja nastepowala na przelomnie ie miesiaca... I wtedy wlasnie drugi raz w ciaze zaszlam. Od 3 miesiecy gdy sie obserwuje, moja owulacj jest coraz pozniej. Moze organizm dazy do poprzednich cykli? Nie zastanawiam sie wczesniej nad tym poki nie przeczytalam tego artykulu.
          • koralik00 Re: Księżyc i starania 27.10.12, 20:43
            Ok zaskoczylam juz o co chodzi z tym programem i wyszla mi ladna tabelka ale zastanawiam sie teraz nad tym co jesli owulacja przypadnie mi w jakims innym terminie niz podane w tabelkach, no bo przeciez tabelka podaje tylko okreslone daty i ilosc godzin w ciagu ktorych ksiezyc bedzie sie jeszcze znajdowal w danym znaku zodiaku.
            tak dla przykladu owulacje mialam 10 pazdziernika a dane z tabelki mi mowia ze 14 pazdziernika o godz 4.25 ksiezyc znajduje sie juz od 4 godzi w znaku wagi (meskim) i znajdowac sie tam jeszcze bedzie przez kolejne 51 godzin - Czy to oznacza ze powinnam zaczac odejmowac godziny az do 10 pazdziernika oczywiscie w cyklu przemiennym co 55 godzin aby przekonac sie jaka by byla ewntualna plec dziecka poczetego w tym dniu?

Ech troche to zamotane
            --
            • njut Re: Księżyc i starania 28.10.12, 10:36
              koralik takie powiązania nie są opisane. Program wylicza dzień płodny wg Twojego cyklu księżycowego. Cykl miesięczny jest niezależny od niego. Dlatego w planowaniu płci zaleca się odczekanie do konkretnej sytuacji, kiedy dzień wyznaczony przez księżyc pokryje się z owulacją. Oczywiście nie jest to łatwe (choćby ze względu na to, że rzadko kiedy wiemy kiedy dokładnie występuje owulacja) ale nie niemożliwe. Współżyć należy dzień wcześniej smile
          • nglka Re: Księżyc i starania 28.10.12, 10:00
            njut napisała:

> Mija rok a ja nadal m
            > am problemy z zajściem mimo sprzyjających warunków.No i okazuje się, że przez t
            > en czas dzień płodny wg KK wypadał w fazie lutealnej. Teraz kiedy mam wyprowadz
            > one hormony cykle skracają się z 31 do 26-27 dzięki czemu dzień płodny wg KK pr
            > zybliża się coraz bardziej do dnia owu wg cyklu miesięcznego. Może to przypadek
            > a może to dążenie organizmu do powrotu do mojego naturalnego cyklu.

Aż tak bym się nie nakręcała. Dla obu moich ciąż [zakończonej 4 lata temu i aktualnie trwającej] wyznaczony jest mocno odległy dzień potencjalnego zapłodnienia.
            • njut Re: Księżyc i starania 28.10.12, 10:44
              nglka tak jak napisałam na samym początku nie każdego ta teoria przekona i nie w każdym przypadku się potwierdzi.
              Może wyjaśnieniem będzie sytuacja często opisywana przez dziewczyny, które twierdzą, że zaszły w ciążę ze współżycia w czasie @, nie współżyjąc w okresie płodnym wg zasad NPR.
              Obserwowałaś oba swoje cykle ciążowe?
              • nglka Re: Księżyc i starania 28.10.12, 10:58
                njut napisała:

> Może wyjaśnieniem będzie sytuacja często opisywana przez dziewczyny, które twie
                > rdzą, że zaszły w ciążę ze współżycia w czasie @, nie współżyjąc w okresie płod
                > nym wg zasad NPR.

To czysta fizjologia. Wyjaśnienie jest proste, opcje są 2
                1: nie każde krwawienie występujące w cyklu - jest miesiączką, zdarza się że występują krwawienia będące skutkiem gwałtownych zmian hormonalnych. Wiele obserwujących swoje cykle dziewczyn - może to potwierdzić, miały krwawienia - nie plamienia a krwawienia śródcykliczne, związane z owulacją, w których trakcie / tuż przed / tuż po - następował wzrost temperatury i właściwa faza lutealna. Jeśli zbiega się to z opóźnieniem w wystąpieniu owulacji, to osoba nie obserwująca się może takie krwawienie jak najbardziej wziąć za miesiączkę [każde krwawienie nie występujące po trwającej fazie lutealnej - jest krwawieniem śródcyklicznym nie kończącym cyklu - a kontynuującym go]
                2: u osób z krótkimi cyklami owulacja może wystąpić bardzo wcześnie a obserwacje śluzu są zafałszowane przez jeszcze trwające krwawienie miesięczne; w takiej opcji współżyjąc w końcówce miesiączki jak najbardziej można zajść w ciążę i to akurat nic niezwykłego

> Obserwowałaś oba swoje cykle ciążowe?

Tak.
                Także i te między ciążami
                • njut Re: Księżyc i starania 28.10.12, 11:41
                  nglka obie sytuacje, które opisałaś są mi znane z NPR. Nie chcę Cię absolutnie przekonywać do tego, że KK jest od niego lepsze. Uważam tylko, że temat jest ciekawy i warto się mu przyjrzeć.
                  Sama zaszłam w cyklu kiedy dzień wg KK wypadł w 4dc (nie było współżycia w tym czasie) a owulacja potwierdzona monitoringiem wypadła w 16dc (współżycie 13-16dc)... tylko ciąża się nie utrzymała a poronienie zupełnie zachwiało moimi późniejszymi cyklami.
                  Niektóre dziewczyny twierdzą, że zaszły w ciążę dzięki specjalnym modlitwom wysyłanym przez zakonnice i jestem w stanie w to uwierzyć. Skoro silnie wierzyły, że to im pomoże to tak się stało. W moim przypadku na pewno nie odniosłoby to skutku. Natomiast ja wierzę w naturę i teoria księżycowa daje mi nadzieję. Myślę, że takich dziewczyn jak ja jest wiele i z nimi chciałam się tym podzielić smile
                  • jessica1986 Re: Księżyc i starania 29.10.12, 09:26
                    njut napisała:

> Niektóre dziewczyny twierdzą, że zaszły w ciążę dzięki specjalnym modlitwom wys
                    > yłanym przez zakonnice i jestem w stanie w to uwierzyć. Skoro silnie wierzyły,
                    > że to im pomoże to tak się stało. W moim przypadku na pewno nie odniosłoby to s
                    > kutku. Natomiast ja wierzę w naturę i teoria księżycowa daje mi nadzieję. Myśl
                    > ę, że takich dziewczyn jak ja jest wiele i z nimi chciałam się tym podzielić smile

Podobną sytuację Wam przytoczę, tzn. mama mojego męża bardzo wierzy w to, że właśnie modlitwy pewnych osób mogą pomóc. Namawia mnie, żebym z nią pojechała do Częstochowy do jakiegoś misjonarza, któremu pokazuje się zdjęcie i mówi w jakiej intencji się przyjechało i "jego modlitwa pomaga czynić cud" to słowa mamy. Ponoć Wiele osób "uzdrowił" z niepłodności, znajomi mamy mieli dziecko w ciężkim stanie na ojomie i pojechali do niego ze zdjęciem maluszka i "Dzięki niemu dziecko jest zdrowe". Po tych maminych opowieściach i prośbach bym z nią pojechała (potowarzyszyć) bo ona chce się pomodlić w intencji babci, to powiem Wam, że zakiełkowała we mnie jakaś taka nadzieja i myśl: "... a dlaczego nie?? Przecież nic nie tracę."
                    Ogólnie, wierzę w Boga i modlę się do niego o siłę i cierpliwość. Ale jakoś nigdy do głowy mi nie przyszło, żeby Bóg dał mi ciążę... Nie mam, aż takiej śmiałości wobec najwyższego, by o to poprosić wink
                    W każdym razie poważnie myślę nad tym czy nie pojechać z mamą do tego misjonarza smile
                    • nik.men Re: Księżyc i starania 29.10.12, 09:33
                      Jess, a co Ci szkodzi? Nic nie tracisz, a możesz dzięki temu spotkaniu nabrać dystansu to całej tej sytuacji, uspokoić się, nie "gonić" tak za tą ciążą (nie mam na myśli zaprzestać starań, tylko po prostu spokojniej do tego podchodzić). Ja też wierzę w Boga i modlę się do niego o siłę i dziękuję za wszystkie łaski i dobre rzeczy, które przytrafiły się w moim życiu.

Kiedyś oglądałam program, w którym lekarz onkolog opowiadał o ludziach ciężko chorych przebywających w szpitalu i bardzo wierzących jednocześnie. Powiedział, że z obserwacji większość tych wierzących chorych lepiej znosiła chorobę, szybciej zdrowiała, była po prostu w lepszej formie niż ci niewierzący. Ja myślę, że coś w tym jest.

Sama była u księdza po ostatniej ciąży i mi to pomogło.

Aczkolwiek nie mam nic przeciwko ateistom, żeby nie było.
                      • jessica1986 Re: Księżyc i starania 29.10.12, 10:03
                        nik.men - dziękuję. Potrzebowałam takiego postu.
                        Wczoraj nawet z mężem rozmawialiśmy przed snem właśnie o odczuciu takiej pogoni za szczęściem. Mówiłam mu, że muszę się czymś zająć, bo od przebudzenia do położenia się spać myślę TYLKO o dziecku! Wiecie co - czuję się tym zmęczona, zmęczona psychicznie. Zapisałam się na fitness, kupiłam orbitreka i chcę zacząć zdrowiej się odżywiać opracować sobie takie plany posiłków i myśleć o obliczaniu zdrowych kalorii, a nie obliczaniu dni płodnych.
                        Muszę zwolnić... tylko to mierzenie tempki weszło mi (najnormalniej w świecie) w krew i stało się moją rutyną, codziennością - jak poranna toaleta. Jak tu być mądrym?
                        • koralik00 Jessica 08.11.12, 16:02
                          Jak jestem w Polsce to bardzo angazuje sie w Odnowe w Duchu Swietym - to ile daje mi to sily i radosci nie jestem w stanie opisac. Ja wierze ze modlitwa ludzi obdazarzonych charyzmami jest w stanie czynic cuda - bardzo czesto jezdze na msze o uzdrowienie franciszkanina o. Jozefa Witko ktorego posluga pomaga tysiacom ludzi - wydal on juz chyba z 6 swoich ksiazek w ktorych zamieszczone sa swiadectwa osob uleczonych zarowno na tle fizycznym jak i psychologicznym (tak na marginesie o. Jozef Witko urodzil sie w tej samej miejscowosci co ja - dwa domy dalej smile)))
                          Ja na twoim miejscu pojechalabym do Czestochowy z tesciowa - jestem pewna ze nawet jesli nie bedzie od razu efektu to da ci to potezna sile i wewnetrzny spokoj ktory jest Ci napewno bardzo potrzebny
                          Trzymam kciuki
    • nik.men Re: Księżyc i starania 27.10.12, 20:30
      Jesli kalendarz ksiezycowy sie nie myli to wyglada na to, ze nie mam co liczyc na ciaze zanimmoje cykle znowu nie beda zaczynaly sie i konczyly w polowie kazdego miesiaca. Jak sprawdzalam optymalne zaplodnienie wg kalendarza z linku od nut no to hohohohoho rozjechane to na maxa. Kompletnie nie zgadza sie z terminem owulacji, ktory mam obecnie.
    • rutkam Re: Księżyc i starania 27.10.12, 22:57
      njut możesz mi to sprawdzić bo jakoś nie mogę tego ogarnąć, moje dane:
      29.04.1980 godz. 7:30 strefa czasowa 2, na rok 2012-2014
      • koralik00 Rutkam 28.10.12, 01:30
        To tabelka z twoim danymi

KALENDARZ CYKLU KSIEZYCOWEGO na lata 2012-2014
        dla kobiety urodzonej w dniu 1980 04 29 o godz. 07:30 czasu strefy Nr 2
        [0=GMT, 1=CSE (zimowy w Polsce), 2=CWE (letni w Polsce) itd.]. Faza Ksiezyca
        w tym momencie wynosi 167.9 stopni (ok. 14 dni po albo 16 dni przed nowiem).

W kazdym slupku podano datê: miesiac, nizej - dzien, nizej - godzine i
        minuty (hh:mm), w czwartym wierszu - plec (M - chlopiec, F - dziewczynka)
        oraz znak zodiaku, a w piatym - liczbe godzin od momentu wejscia Ksiezyca
        w ten znak i do wyjscia z niego (w sumie, przed zaokragleniem, 54.6 godzin).
        Daty i godziny podano w czasie strefy 1 (czas zimowy) i 2 (letni).

Kalendarz dni plodnych w roku 2012 (czas letni od 25 III do 28 X)
        I II III IV V VI VII VIII VIII IX X XI XII
        8 Ni 7 Wt 7 Sr 6 Pi 5 So 3 Ni 2 Po 1 Sr 30 Cz 29 So 28 Ni 27 Wt 27 Cz
        8:04 0:06 13:12 0:40 9:13 16:37 23:41 7:18 16:30 4:21 18:34 12:51 8:43
        F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str M Str F Koz M Wod F Ryb M Bar F Byk M Bli
        10 45 10 45 10 45 8 47 6 49 2 52 53 1 50 5 46 8 44 10 43 12 43 12 43 11

Kalendarz dni plodnych w roku 2013 (czas letni od 31 III do 27 X)
        I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
        26 So 24 Ni 26 Wt 25 Cz 24 Pi 22 So 21 Ni 20 Wt 18 Sr 18 Pi 16 So 16 Po
        4:05 21:18 11:43 0:23 9:41 17:14 23:52 6:41 14:59 1:52 15:00 8:08
        F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str F Koz M Wod F Ryb M Bar F Byk M Bli
        44 11 44 10 43 11 42 13 39 16 35 20 31 23 28 27 25 30 23 32 22 32 23 32

Kalendarz dni plodnych w roku 2014 (czas letni od 30 III do 26 X)
        15 Sr 13 Cz 15 So 14 Po 13 Wt 12 Cz 11 Pi 9 So 8 Po 7 Wt 6 Cz 5 Pi
        3:07 22:26 16:37 9:31 22:33 8:47 16:53 23:56 7:08 15:33 0:55 13:37
        23 31 24 31 23 31 22 32 20 35 17 38 13 42 9 45 6 48 4 51 3 52 2 52
        -----------------------------------------------------------------------------

Obliczenia wykonano programem CYKLE 2.2 (KMB) dnia 2012.10.27
        • koralik00 Re: Rutkam 28.10.12, 01:36
          Skopiowanie troszke sie nie udalo - musisz pamietac ze rzymskie cyferki oznaczajace miesiace musza sie znajdowac kazda pojedynczo nad kolejna kolumna - zobacz jak to wyklada w przykladowym opisie na stronie podanej przez njut a bedziesz wiedziala o co chodzi
        • nik.men ja tez poprosze o wyliczenie 28.10.12, 06:45
          04.11.1984, godz. 23.45. Strefa czasowa 1, na lata 2012-2017. Dziekuje za wyliczenie
          • njut Re: ja tez poprosze o wyliczenie 28.10.12, 10:28

KALENDARZ CYKLU KSIEZYCOWEGO na lata 2012-2017
            dla kobiety urodzonej w dniu 1984 11 04 o godz. 23:45 czasu strefy Nr 1
            w tym momencie wynosi 138.5 stopni (ok. 11 dni po albo 18 dni przed nowiem).

W kazdym slupku podano datę: miesiac, nizej - dzien, nizej - godzine i

I II III IV V VI VI VII VIII IX X XI XII
            5 Cz 4 So 5 Po 3 Wt 3 Cz 1 Pi 30 So 30 Po 28 Wt 26 Sr 26 Pi 24 So 24 Po
            18:12 13:53 6:39 20:49 6:46 14:21 20:32 2:23 9:01 17:39 5:28 20:09 15:16
            M Bli F Rak M Lew F Pan M Wag M Wag F Sko M Str F Koz M Wod F Ryb M Bar F Byk
            6 49 7 48 6 48 5 49 3 52 54 .2 51 4 47 8 43 11 41 14 39 15 39 16 39 15

23 Sr 22 Pi 24 Ni 22 Po 22 Sr 20 Cz 19 Pi 18 Ni 16 Po 15 Wt 14 Cz 13 Pi
            12:03 8:13 2:03 17:48 5:32 14:39 21:49 3:56 10:12 17:58 3:28 17:23
            M Bli F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str F Koz M Wod F Ryb M Bar F Byk
            40 14 41 14 40 14 39 16 36 19 32 22 29 26 25 30 22 33 20 35 19 36 19 36

12 Ni 11 Wt 13 Cz 11 Pi 11 Ni 10 Wt 9 Sr 7 Cz 6 So 5 Ni 3 Po 3 Sr
            10:27 5:30 0:58 20:25 12:43 2:17 13:07 21:45 5:08 12:22 19:27 5:11
            M Bli F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str F Koz M Wod F Ryb F Ryb M Bar
            19 35 20 35 20 35 19 36 17 38 14 41 10 44 7 48 4 51 1 54 54 .5 54 1

Kalendarz dni plodnych w roku 2015 (czas letni od 29 III do 25 X)
            I I III III IV V VI VII VIII IX X XI XII
            1 Cz 31 So 1 Ni 31 Wt 30 Cz 30 So 28 Ni 28 Wt 26 Sr 25 Pi 24 So 22 Ni 22 Wt
            17:03 7:14 23:35 18:25 12:32 5:32 20:29 9:11 20:05 5:51 15:04 23:08 8:24
            F Byk M Bli F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str F Koz M Wod F Ryb M Bar F Byk
            54 1 54 .9 54 .9 53 2 51 3 49 6 46 9 43 12 39 15 37 18 35 19 34 20 34 21

Kalendarz dni plodnych w roku 2016 (czas letni od 27 III do 30 X)
            20 Sr 19 Pi 19 So 18 Po 18 Sr 16 Cz 16 So 15 Po 13 Wt 13 Cz 11 Pi 11 Ni
            18:25 5:55 19:24 11:45 4:10 20:39 12:26 3:15 17:02 5:44 16:14 2:32
            M Bli F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str F Koz M Wod F Ryb M Bar F Byk
            34 21 34 21 33 22 31 23 29 25 26 28 23 31 20 34 18 37 16 39 15 40 14 40

Kalendarz dni plodnych w roku 2017 (czas letni od 26 III do 29 X)
            I II III IV V VI VII VIII IX X XI XI XII
            9 Po 7 Wt 9 Cz 7 Pi 7 Ni 5 Po 5 Sr 4 Pi 2 So 2 Po 1 Sr 30 Cz 30 So
            11:54 21:01 6:38 18:23 6:35 20:14 11:15 3:20 20:02 12:32 2:59 16:48 4:50
            M Bli F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str F Koz F Koz M Wod F Ryb M Bar F Byk
            14 40 14 41 13 41 12 43 10 45 7 48 4 51 .7 54 53 2 51 4 50 5 49 5 49 5

Obliczenia wykonano programem CYKLE 2.2 (KMB) dnia 2012.10.28
    • kopciuszek126 Re: Księżyc i starania 28.10.12, 18:55
      njut powiem Ci, że ja już o tym dawno czytałam i byłam na tej stronie,ale nigdy i podobnie jak dziś nie mogę przeskoczyć tych dat-wpisuje i mi nie wychodzi...cryingja wierzę w te fazy-i że podczas pełni i w jej okolicach powstają chłopcy a w nów i w jego okolicach dziewczynki.Ja z synkiem zaszłam w okolicach pełni.Będę wdzięczna jak i dla mnie wyliczysz kochana ten kalendarz staranekwink
      1983 07 24, 6.30, strefa 2
      • kopciuszek126 Re: Księżyc i starania 28.10.12, 18:58
        no i oczywiście na lata 2012-2013 - na razie tyle-bo muszę obczaić o co tam chodzi w ogole wink?pozdrawiam buzki
        • koralik00 Kopciuszek126 28.10.12, 19:13

KALENDARZ CYKLU KSIEZYCOWEGO na lata 2012-2013
          dla kobiety urodzonej w dniu 1983 07 24 o godz. 06:30 czasu strefy Nr 2
          w tym momencie wynosi 171.4 stopni (ok. 14 dni po albo 15 dni przed nowiem).

8 Ni 7 Wt 7 Sr 6 Pi 5 So 3 Ni 3 Wt 1 Sr 30 Cz 29 So 29 Po 27 Wt 27 Cz
          15:09 6:42 19:24 6:38 15:05 22:32 5:45 13:38 23:12 11:29 2:05 20:35 16:24
          F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str F Koz M Wod M Wod F Ryb M Bar F Byk M Bli
          17 38 17 38 16 38 15 40 12 42 9 45 5 49 2 53 53 1 51 4 50 5 50 5 50 4

26 So 25 Po 26 Wt 25 Cz 24 Pi 22 So 22 Po 20 Wt 18 Sr 18 Pi 16 So 16 Po
          11:28 4:17 18:18 6:38 15:41 23:05 5:43 12:43 21:20 8:39 22:13 15:40
          51 4 51 4 50 4 48 6 45 9 42 13 38 17 35 20 32 23 30 25 29 25 29 25

Obliczenia wykonano programem CYKLE 2.2 (KMB) dnia 2012.10.28
          • kiecha3 to i ja się dopiszę z prośba o analizę... 29.10.12, 05:54
            bo program mnie mówi halt.... a ciekawam, czy dobrze zinterpretowałam treść:
            1982-06-23 4:40 poproszę na lata 2012-2013
            • balba01 Re: to i ja się dopiszę z prośba o analizę... 05.11.12, 18:37
              dziewczynki please wyliczcie mi tez, dla mnie to czarna magia
              dane: ur. 29.10.1980, godz. 9.30, na lata 2012 2013
              dzięki
              • kopciuszek126 Re: do njut 07.11.12, 17:30
                kochana jak to jest z tym kalendarzem księżycowym bo ja go nie rozumiem-o co w tym chodzi?c
                • kopciuszek126 Re: do njut 07.11.12, 17:32
                  oczywiście mały był poczety 24-25 listopada 2008roku-w godzinach nocnych wink
                • njut Re: do njut 08.11.12, 13:42
                  kopciuszku z tą ilością dni płodnych może być różnie. Najłatwiej to zrozumieć odnosząc się do cykli miesiączkowych. Jak pierwsza @ wypadnie Ci na początku stycznia i masz krótkie okresy to tych dni w danym roku będzie więcej.
                  Ja mam od 12 do nawet 15 w danym roku.
                  I tak samo jest z księżycem - jeśli Twoja faza wypadnie bliżej początku roku to będzie 13. Fazy księżyca są bardziej regularne niż nasze cykle miesiączkowe. My możemy mieć zaburzenia typu choroba, wyjazd, stres, poronienie... a księżyc od tysięcy lat trzyma się swojego cyklu.
                  Co do sprawdzenia to niestety nie mogę już tego zrobić, bo usunęłam program. Ale wszystkie dane masz. Wystarczy ściągnąć program, wpisać dane i będziesz miała super czytelną tabelkę - bo niestety ta po wklejeniu jest trochę poprzesuwana.
                  Koniecznie daj znać co Ci wyszło. Szczególnie czy zgadza się w przypadku poczęcia synka smile
                  • jessica1986 Re: do njut 08.11.12, 14:23
                    Njutku a co u Ciebie w ogóle słychać kobieto?
                    Jak ten cykl się kreuje? Będziesz od tego cyklu jakąś lutkę brałą?
                    Napisz coś, jak starania.
                    • kopciuszek126 Re: do njut 08.11.12, 14:37
                      njut weszłam w ten program,wpisałam wszystkie te potrzebne dane,odpowiedziałam na te 4 pytania i na koniec wysokczyło taka jakby tabelka z płciami w danych latach o które pytałam i jest napisane,ze wyniki znajdują się w pliku '"cykle.txt" i ja tego nigdzie za chiny nie mogę znaleźć cryingco mam zrobić i gdzie tego szukać?pomóż mi kobietko winkproszęęęęęsmile
                      • njut Re: do njut 12.11.12, 08:07
                        kopciuszku to się zapisuje automatycznie na komuterze. Szukaj w tym folderze, co wszystkie inne ściągane pliki smile
                    • njut Re: do njut 12.11.12, 08:13
                      jessi w tym cyklu miałam pierwszą inseminację. Była na naturalnym cyklu, urósł 1 pęcherzyk, dostałam Choragon na pęknięcie i na następny dzień było IUI już na pękniętym pęcherzyku. Gin bardzo chwalił nasienie męża. Jeśli chodzi o leki to brałam ich sporo w tym cyklu, teraz jestem na Luteinie. Dziś jest 7dfl i do testowania pozostał mi tydzień. Jestem baardzo spokojna - co ma być to będzie smile
                      • jessica1986 Re: do njut 12.11.12, 09:45
                        njutku kochana tak się cieszę! Strasznie mocno trzymam za Ciebie kciuki, niech się uda! Dobrze, że jesteś spokojna wypoczywaj jak najwięcej, relaksuj się i niepotrzebnie nie stresuj, a nóź widelec! Jeny- poważne kroki, ale może nareszcie pomoże!
                        Ściskam kiss

Ja mam dziś 6dpo (wg. wykresu) i dziś drugi dzień przyjmuję luteinę dowcipnie, wczoraj wypływała po kilku godzinach od podania w formie mega rozciągliwej, śliskiej białej wydzieliny, dziś już w formie bardzo gęstej białej wydzieliny.
                        Saram się wieczorem po jej aplikacji polegwać godzinkę, odmóżdżać się przed TV i relaksować. smile
                        • njut Re: do njut 12.11.12, 10:12
                          Ja w ciąży brałam dowcipną a teraz przerzuciałam się na podjęzykową. Przez 2 h w ciągu dnia nie gadam ale i tak wolę tą. Miałam wrażenie, że dowcipna w większości wypływała ze śluzem a raz podczas wkładania wbiłam ją sobie w główkę szyjki i nie mogłam wyciągnąć sad
          • kopciuszek126 Re: koralik00 08.11.12, 15:04
            koraliku00 skoro njut już usuneła ten program to poproszę moze Ciebie o wyliczenie nowej tabelki dla mnie na lata 2008-2015.Po prostu chcę sprawdzić czy zgadza się z poczęciem synka ?ja probowałam tą tabelkę zrobić ,ale niestety nie udało mi się,tzn. przeszłam wszystkie te etapy z danymi i na koniec napisane bylo,ze wyniki będą w pliku cykle.txt i nie mogę tego nigdzie znaleźćcryingpomóżcie proszę dziewczynki winkJa w to wierzę-trzeba w coś wierzyć i skoro daje tak dużo % pewnosći!!!A propo mojej tabelki na ten rok,którą koraliku mi wyliczyłaś-to wychodzi mi najbardziej plodny dzien w listopadzie w dniu 27,a jak mój cykl miesiaczkowy będzie taki długi jak poprzednio to owulka powinna być 26 listopada-czyli dzien wcześniej przed najbardziej dniem płodnym wg KK. i to jeszcze wtedy na córkę-której bardzo pragnę wink
            Bardzo proszę o pomoc wink
            • koralik00 Re: koralik00 08.11.12, 15:47
              No to moja Kochana dzialaj od 25 do 28 listopada smile)))))
              A to twoja tabelka

KALENDARZ CYKLU KSIEZYCOWEGO na lata 2008-2015
              dla kobiety urodzonej w dniu 1983 07 24 o godz. 06:30 czasu strefy Nr 2
              w tym momencie wynosi 171.4 stopni (ok. 14 dni po albo 15 dni przed nowiem).

Kalendarz dni plodnych w roku 2008 (czas letni od 30 III do 26 X)
              21 Po 20 Sr 21 Pi 19 So 19 Po 18 Sr 17 Cz 16 So 14 Ni 14 Wt 12 Sr 12 Pi
              22:48 11:41 1:50 17:52 9:16 0:38 15:35 5:44 18:44 6:33 16:31 3:09
              41 13 41 14 40 14 39 16 37 18 34 21 30 24 27 27 25 30 23 32 22 33 21 33

Kalendarz dni plodnych w roku 2009 (czas letni od 29 III do 25 X)
              I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII XII
              10 So 9 Po 10 Wt 9 Cz 8 Pi 7 Ni 6 Po 5 Sr 3 Cz 3 So 2 Po 1 Wt 31 Cz
              13:50 0:43 11:47 0:10 12:18 1:38 16:19 7:56 23:41 14:46 3:52 17:02 5:21
              F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str F Koz M Wod F Ryb M Bar F Byk M Bli F Rak
              21 33 21 33 21 34 19 35 17 38 14 41 11 44 8 47 5 49 3 51 2 52 2 53 2 53

Kalendarz dni plodnych w roku 2010 (czas letni od 28 III do 31 X)
              29 Pi 28 Ni 29 Po 27 Wt 27 Cz 25 Pi 25 Ni 24 Wt 22 Sr 22 Pi 21 Ni 20 Po
              16:45 3:03 13:25 22:31 8:19 19:39 8:58 0:04 16:25 9:18 1:01 16:48
              M Lew F Pan M Wag M Wag F Sko M Str F Koz M Wod F Ryb M Bar F Byk M Bli
              2 53 1 53 .1 55 53 2 50 5 46 8 43 12 40 14 38 17 37 18 36 18 36 18

Kalendarz dni plodnych w roku 2011 (czas letni od 27 III do 30 X)
              19 Sr 17 Cz 19 So 17 Ni 16 Po 15 Sr 14 Cz 13 So 11 Ni 11 Wt 10 Cz 9 Pi
              6:55 18:53 4:46 14:11 22:02 6:18 15:47 3:10 16:53 9:05 2:17 21:13
              37 18 37 18 36 19 34 21 31 24 28 27 24 31 21 34 18 37 16 38 16 39 16 39

8 Ni 7 Wt 7 Sr 6 Pi 5 So 3 Ni 3 Wt 1 Sr 30 Cz 29 So 29 Po 27 Wt 27 Cz
              15:09 6:42 19:24 6:38 15:05 22:32 5:45 13:38 23:12 11:29 2:05 20:35 16:24
              F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str F Koz M Wod M Wod F Ryb M Bar F Byk M Bli
              17 38 17 38 16 38 15 40 12 42 9 45 5 49 2 53 53 1 51 4 50 5 50 5 50 4

26 So 25 Po 26 Wt 25 Cz 24 Pi 22 So 22 Po 20 Wt 18 Sr 18 Pi 16 So 16 Po
              11:28 4:17 18:18 6:38 15:41 23:05 5:43 12:43 21:20 8:39 22:13 15:40
              51 4 51 4 50 4 48 6 45 9 42 13 38 17 35 20 32 23 30 25 29 25 29 25

15 Sr 14 Pi 15 So 14 Po 14 Sr 12 Cz 11 Pi 10 Ni 8 Po 7 Wt 6 Cz 5 Pi
              10:48 6:04 23:60 16:31 5:08 14:59 22:49 5:45 13:01 21:38 7:20 20:25
              30 25 31 24 30 24 29 26 27 28 23 31 20 35 16 39 13 42 11 44 9 45 9 46

Kalendarz dni plodnych w roku 2015 (czas letni od 29 III do 25 X)
              I II III IV V VI VII VII VIII IX X XI XII
              4 Ni 3 Wt 4 Sr 3 Pi 3 Ni 2 Wt 1 Sr 30 Cz 29 So 27 Ni 26 Po 25 Sr 24 Cz
              11:52 5:21 23:57 19:13 11:38 1:18 12:20 21:31 5:53 14:19 22:25 8:34 20:10
              F Rak M Lew F Pan M Wag F Sko M Str F Koz F Koz M Wod F Ryb M Bar F Byk M Bli
              9 45 10 45 10 45 9 46 7 47 5 50 1 53 52 2 49 6 46 8 45 10 44 11 44 11

Obliczenia wykonano programem CYKLE 2.2 (KMB) dnia 2012.11.08
              • kopciuszek126 Re: koralik00 08.11.12, 17:35
                dziękuję koraliczku wink.
                Zobaczymy co z tego wyjdzie???choć wizę,ze z synkiem najbardziej płodne miałam 12 listopada 2008 i to było na dziewczynkę,a ja zaszłam 24-25 listopada 2008 i jest chłopiec.Jak to rozumieć?jak to się ma do mojego urodzenia?
                • koralik00 Kopciuszku 08.11.12, 19:05
                  Ale tu nie chodzi o to ze 12 listopada mialas plodny dzien - bo moglas go wtedy nie miec. Chodzi o to ze tabelka pokazuje ci przykladowo w jakim dniu i o jakiej godzinie ksiezyc znajdowal sie w fazie w ktorej moglas poczac dziewczynke albo chlopca - to zmienia sie co 54 h -i tak dla przykladu 12 listopada o 16:31 bylas w fazie dziewczynki juz od 22h wiec zostalo ci w tej fazie 33h - wiec wychodzi ze 14 listopada o ok godz 1:31 rano weszlas w faze chlopca i potem na przemian co 54h inna faza - wedlug moich obliczen od 23 listopada godz 1.31 nad ranem do 25 listopada do godz 7:31 znajdowalas sie w fazie chlopca - wiec chyba wszystko sie zgadza
                  • kopciuszek126 Re: koralik00 i jessika 09.11.12, 20:33
                    acha koraliku więc to o to chodzi?!troszkę mi rozjaśniłaś-tylko muszę na spokojnie to przeanalizować sobie winkWidzę,że Ty się na tym dobrze znaszwinka co powiesz na to,jak ja w marcu owulkę miałam 6.03 a wg KK najbardziej płodny dzien 7.03 i starania były i nic z tego nie wyszło-fakt,że ostatni seks był wtedy 3 czy 4 dni przed tym najbardziej plodnym.
                    P.S. Ja też jestem katoliczką-kiedyś byłam bardziej gorliwa , ale teraz gdzieś wdarło mi się lenistwo i często nie chce mi się nawet odmawiać pacierza crying,ale wiem,że wszystko to co osiągnęłam to dzięki mojej wierze i modlitwie właśnie.Ile ja miałam sytuacji w życiu...i zawsze modlitwa mi pomagała winkCałe studia skończyłam z super ocenami-a było tak,ze bardzo często szłam na egzamin nie przygotowana- w ogóle miałam nie podchodzić,stwierdziłam,że podejdę w poprawkowym i wiecie co?Będąc w szkole też się modliłam i podchodziłam-twierdząc,ze moze się uda i zawsze się udawało wink
                    Byłam 5 razy na pielgrzymce pieszej do Częstochowy,autem tez byliśmy 2 razy i wybieraliśmy się w tym roku i tak zeszło i nie pojechaliśmy crying
                    jessika a powiedz mi gdzie mozna spotkać tego Paulina,który czyni te cuda?
                    • jessica1986 Re: koralik00 i jessika 12.11.12, 11:33
                      Kopciuszku w Częsochowie, to jest jakiś pustelnik, czy coś. U nas w Kościele płaci się 100 zł. i w tym jest przejazd do częstochowy, nocleg u sióstr zakonnych i posiłki. No i oczywiście spotkanie z osobliwym mnichem/duchownym. Dokładnie nie wiem.
                      w necie jest strona internetowa. chyba: www.czatachowa.pl
                      Nie pamiętam dokładnie.
                      Jednak z mamą nie pojedziemy teraz, bo mamcia jest tak zaganiana i ma wiele spraw na głowie i nie da rady. Może na wiosnę zorganizujemy ten wyjazd.
    • filon81 Re: Księżyc i starania 15.11.12, 12:12
      Bardzo ciekawy wątek, może dlatego do trzech miesięcy nam nie wychodzi bo mój cykl się mija z cyklem księżycowym. Mam takie pytanie czy jeżeli wg kk wyszło mi że szanse na poczęcie miałam wczoraj-a niestety nie było przytulanka, to czy jak dzisiaj podziałamy to nadal jest szansa ze w tym cyklu się uda?
      • filon81 Re: Księżyc i starania 15.11.12, 12:23
        No ale w sumie przytulanko było 12.11 a gdzieś tu czytałam że trzeba dzień wcześniej się starać to może się jednak uda smile
        • filon81 Re: Księżyc i starania 15.11.12, 12:26
          ejj tam błąd w tekście 13 .11 oczywiście miałam napisać a nie 12
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka