Dodaj do ulubionych

witam się i pytam

15.04.14, 10:14
Hej dziewczyny, dopisałam się na kwiecień, bardzo u Was wesoło smile
Mam obecnie 7 cykl starań, obiecałam sobie, że do wakacji przyjmuję wszystko na luzie i po prostu czekam, ale nie daję rady. Na kwiecień wdrożyłam program "starania co drugi dzień, przez cały cykl" wink na maj planuję castagnusa i żel, wyczytałam że niektóre dziewczyny mają efekty po takim zestawie.

Mam prośbę, czy jako doświadczone staraczki, możecie zerknąć na moje wyniki badań? Niby wszystko w normie, ale może jednak coś.

tsh 1.050 mU/l norma 0,27 - 4,2
ft4 13,94 pmol/l norma 12-22
ft3 5,08 pmol/l norma 3,1-6,8

w zasadzie miałam robić tylko tarczyce, ale pani w labie namówiła mnie jeszcze na prolaktynę i testosteron, badania robione były w 4 dc

prolaktyna 175,7 mU/l norma 127-637
testosteron 0,78 nmol/l norma 0,22-2,9

Swoją drogą, już chyba totalnie fiksuję, bo jak pani w labie oddaje mi wyniki i mówi: pięknie, wszystko w normie a ja łzy w oczach i całą drogę do domu przepłakałam, bo jakoś sobie wmówiłam, że to na pewno ta tarczyca, wyleczę i zaraz będę w ciąży. Powiedzcie, że nie tylko ja tak mam...
Obserwuj wątek
    • papianka Re: witam się i pytam 15.04.14, 12:22
      I czy ktoś mógłby mnie oswiecic co to znaczy że każde laboratorium ma swoje normy? Na chłopski rozum to chyba normy powinny być ustalone - albo jest czegoś za dużo, za mało albo akurat, niezależnie od laboratorium.
      Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    • karmelowa18 Re: witam się i pytam 15.04.14, 17:29
      Ile masz lat? Wiesz, czy i kiedy masz owulację? Mi lekarz powiedział, że w wieku trzydziestukilku lat prawidłowe jajeczko, zdrowe i zdolne do zapłodnienia może wyprodukować się np. raz na pół roku. Ja po 4 miesiącach bezowocnych starań postanowiłam uzupełnić magnez i kompleks wit B, ponoć są bardzo ważne w trakcie starań. Ponadto codziennie na endometrium duża lampka czerwonego wytrawnego wina, orzeszki, dużo owoców, banany, melon, ryby. Starania codziennie od chyba 9 do 14 dnia. Niedawno czytałam, że wg najnowszych badań efektywniejsze są starania codzienne w czasie dni płodnych. No i jeszcze jestem wierzącą osobą, często modliłam się w tej intencji. Nie wiem, co pomogło, może wszystko razem, ale w piątym cyklu udało się.
      • lolys Re: witam się i pytam 15.04.14, 21:28
        Masz ft3 dużo wyższe od ft4. Proponuje spytac się tez na forum Hashimoto, bo to dość niespotykany wynik, tam ci doradza bardziej konkretnie.
        No i masz niskie tsh przy niskim ft4. Może warto zbadać nadnercza i na pewno za jakis czas powtórzyć badania.
        Co do reszty badan, to niestety nie pomoge bo nie znam się na tym.
        • papianka Re: witam się i pytam 15.04.14, 21:50
          Lolys - dziękuję za przyjrzenie się moim wynikom. Badanie nadnercza to jest badanie z krwi?
      • papianka Re: witam się i pytam 15.04.14, 21:48
        Mam 32 lata, nie jestem pewna mojej owulacji, tylko w jednym cyklu mierzyłam temperaturę, zamierzam do tego wrócić w następnym cyklu, robiłam testy owulacyjne, ale już wiem, że nie stwierdzają owu na 100 %.
        Dzięki za rady, do tej pory uzupełniałam wit D, brałam folik i pro conceptio tabletki, dołożę do tego witaminę B a i magnez zawsze się przyda. Możesz mi napisać jaki preparat wit B brałaś?
        • karmelowa18 Re: witam się i pytam 16.04.14, 18:08
          Ja brałam Doppel Herz Mg 400mg+kompleks B, wszystko w jednym, zapytaj w aptece, miał największe dawki, a wiadomo kawa, stres i magnez łatwo się wypłukuje. Co do owulacji to oprócz temperatury, obserwuj też śluz, czy jest płodny.
          • papianka Re: witam się i pytam 16.04.14, 19:40
            Staram się obserwować śluz, ale wiem, że powinnam też podziałać, żeby był lepszy.
    • lidek0 Re: witam się i pytam 16.04.14, 20:30
      Tak, każde laboratorium ma swoje normy bo mają inaczej ustawione aparaty do badania, mnie do kompletu badań brakuje progesteronu /ale badanie tylko jego nie ma sensu bo wszystkie hormony bada się w tym samym cyklu/, cytomegali, toksoplazmozy o ile nie badałaś przed rozpoczęciem starań. Badania warto robić wcześnie, bo często można skrócić czas starań, co do Castnagusa to nawet ziół nie brałabym bez konsultacji lekarzem. Ale po co żel nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka