Dodaj do ulubionych

do MARETINY

01.10.04, 21:56
Dziekuje Ci za odpowiedz na moj post "jedno krotkie pytanie" o bol jajników a
owu.
No i nasunelo mi sie kolejne: jak bada sie szyjke, jaka jest szyjka w czasie,
albo krotko przed owu?
Moze to ciut wstydliwe pytanie, ale przeciez jestesmy tu same swoje, prawdasmile)
I jeszcze jedno-pytałas mnie o sluz. Otoz: typowo kurzego białka nie mam al
wlasnie wczoraj (jak byl bol wieczorem)to przez cały czas mialam strasznie
wilgotna pochwe i ten sluz był taki biały ale gesty, nie rozciagliwy.
Oczywiscie bylam juz w tej sprawie u gina i powiedzial ze jest u mnie ok.
Wiec?
prosze o odpowiedz
aa oczywiscie przytulalismy sie wczoraj po tym jak mnie bolały jajniki,
dzisiaj odpuszczamy i jutro znowuwink)
Obserwuj wątek
    • maretina Re: do MARETINY 02.10.04, 08:08
      nie kazda kobieta zauwazy u siebie sluz "kurze bialko". najwazniejsza jest
      zmiana odczucia z "sucho" na "mokro" w pochwie.
      szyjka macicy zmienia sie tuz przed owulacja. potrzeba ja troszke poobserwowac,
      bo moga to byc zmiany indywidualne u kazdej kobiety. mi sie podnosi na ok 12 -
      24 godzin przed owulacja ( chodze na monitoring cyklu, stad ta pewnosc)i
      opuszcza sie powoli i systematycznie po owulacji.
      sluzu plodnego szuka sie dwoma palcami w pochwie, gleboko, tuz przy szyjce, po
      wyjeciu rozlacz palce.... to co bedzie miedzy nimi to sluz, ktory masz
      obserwowac.
      szyjke badac nalezy zawsze w tej samej pozycji ( kucki, lub przykucajac i
      trzymajac jedna noge wyzej np. na wannie)i o tym samym casie, nie musi to byc
      co do minuty, ale np miedzy 9-10. bada sie dwoma palcami... najlepiej zaczac
      badanie tuz po miesiaczce, wtedy szyjka jest nisko i jest naprawde twarda.
      badajac ja codziennie zauwazysz zmiany zachodzace w sluzie i w polozeniu
      szyjki. w dniach plodnych szyjka zacznie sie podnosic i "otwierac" poczujesz to
      dotykajac opuszkiem palca, w dniach plodnych bedzie ona miekka i poczujesz w
      niej zaglebienie ( to wlasnie znaczy "otwarta"), w dniach nieplodnych jest ona
      nisko, jest twarda i "zamknieta".
      o ile objaw sluzu moze byc mylacy co do przewidzenia terminu owulacji ( bo np
      moga byc twz "falszywki"- np dzis masz plodny a jutro nie, potem znowu
      plodny.... to znaczy, ze pecherzyk rosnie dopiero, raz wolniej, raz szybciej),
      o tyle objaw szyjkowy jest pewniejszy, jak sie szyjka zacznie podnosic to juz
      tak bedzie do owyulacji.
      pozdrawiam
      marta
    • maretina Re: do MARETINY 02.10.04, 08:13
      co do bolu jajnikow, to sprawa indywidalna. ja czuje pierwszy raz lekki bol ok
      7-8 dc jak pecherzyk zaczyna intensywnie rosnac. potem przed owulacja ze dwa
      dni lekki bol i potem juz boli jak zaczyna sie owulacja. u mnie jest to na tyle
      bolesne, ze wiem dokladnie kiedy ja mam. bol jest naprawde parszywy i podczas
      ostatniej owulacji nie spalam cala noc, brzuch bolal mnie tak, ze myslalam, ze
      to wyrostek robaczkowy. owulacja byla w srode w nocy lub w czwartek nad ranem (
      potwierdzona usg), a brzuch z przerwami boli do dzis, bol promieniuje mi na
      nerke po stronie, z ktorej mialamowulacje. zatem jade na no-spie. wczesniej tak
      nie mialam. dopiero po poronieniu cykle mi sie zmienily. o ile miesiaczki juz
      mnie prawie wcale nie bola, o tyle owulacja to katorga. no ale podczas staran
      to mnie cieszy, bo wiem, ze jest i kiedy jestsmile
      • espana1 Re: do MARETINY 03.10.04, 13:43
        Marteinko, baardzo Ci dziekuje za wyczerpującą odpowiedz.
        Jak to dobrze, ze wymyslono internet-gdzie tak szybko dostałabym taka dokładna
        odpowiedz.
        Wiesz, probowałam sprawdzac sobie szyjke, ale jakos mi nie wychodziwink
        Zdałam sie na tzw. czuja, no i na ból jajników.
        To mój drugi cykl staran i wiesz co teraz przezywamczekam na zrobienie testu a
        dzis dopiero 15dc. Kurcze, a obiecałam sobie, ze juz tym razem wyluzuję.
        Tobie też zyczę grubaśnych dwóch II.
        • maretina Re: do MARETINY 03.10.04, 16:39
          powodzenia!!!!!smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka