Dodaj do ulubionych

Kolejny miesiąc przede mną

22.10.04, 13:06
Cześć Ewo,

Chciałabym zamowić testy na następny miesiąc ;-(, ale coś nie widać Cię na
forum. Przeslij mi jeszcze raz nr konta i kwotę, którą mam zapłacić, bo
gdziesz wszystkie dane zapodziałam.

emka1974@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • ewa.analityk1 Re: Kolejny miesiąc przede mną 23.10.04, 12:52
      szukam farb do pokoju, a e-mail już wysłałam
      • emka1974 Re: Kolejny miesiąc przede mną 25.10.04, 09:39
        Ewo,

Przelew poszedł.

Pozdrawiam,
        Emka
        • emka1974 Ewo, pytanie 30.10.04, 23:02
          Ewo,

Spójrz proszę na wyniki moich badań.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=17112115
          Plamienia utrzymują się, mam jeszcze w tym miesiącu zrobić dalsze badania
          hormonów, a jak w tym miesiący nie zajdę, to w przyszłym histeroskopia
          (podejrzenie polipa) ;-(
          Ale mam pytanie o hormony. Owulacja (wg testów) wychodzi 16-17 dc (test
          owulacyjny pozytywny dzień wcześniej, prawda?). Lekarz kazał zrobić FSH i LH w
          14 dc., bo zwykle (przy 28-dniowym cyklu) wtedy jest owu. Moim zdaniem jest
          później - to kiedy badania? A następnie P, T i Estradiol - tydzien po owu
          (czyli 24dc.)? Nie wiem, bo jesli owu jest wczesniej (np. dzień wczesniej), to
          może te badania będą niemiarodajne.

Pozdrawiam,
          Emka
          • laura73 Re: Ewo, pytanie do Emki1974 31.10.04, 12:53
            Cześć Emko
            Widzę , że mamy podobny problem , wczoraj opisałam go na forum "plamienie" ,
            oczekuję na opinię Ewy. Nie robiłam do tej pory żadnych badań , właściwie
            trochę to bagatelizowałam. Mój gin mówi , że jestem super zdrowa tylko
            zestresowana i mam sie wyluzować , ale to już trochę za długo trwa teraz
            staramy się 6 cykl a może jednak powinam zrobić jakieś badania hormonalne
            jeszcze wtym cyklu ? Tym bardziej , że wlutym b.r. poroniłam w 7 tyg ciąży(
            fakt ,że wtedy nie miałam jedyny raz żadnego plamienia az do dnia poronienia a
            w USG opisywali ciałko żółte bardzo dużych rozmiarów - nie wiem o czym może to
            świadczyć ? )Dzis mam 18 dc i 5-tydzień po ouw według testu Ewy. Może jeszcze
            jest czas na jakies badania ?Jak wygląda sytuacja u Ciebie Emko ?Pozdrawaiam
            Cię serdecznie . Laura
            • emka1974 Do Laury73 31.10.04, 22:42
              Cześć Lauro,

W duzym skrócie: poroniłam 30.06 (4 dni po pozytywnym teście). Wczesniej nie
              było plamień. Lekarz kazał wyluzować, ale jak to zrobić??? Zrobiłam trochę
              badań.
              W lipcu zaczęły sie plamienia przed @, po @, w terminie owu. W sierpniu na USG
              polip - lekarz każe czekać, bo może zniknie po @. Plamienia podobno typowe dla
              polipa. USG w siepniu, po @ - polipa nie ma - zielone światło dla starań.
              Plamienia trwają, nawet ich więcej (tzn. niewielkie ilości, ale np. w sumie 12
              dni w 28-dniowym cyklu). Zrobiłam sama progesteron (wyszedł ponad normę) i
              prolaktynę (ok) w 23dc. Zdaniem lekarza trzeba powtórzyc progesteron, bo może
              jest błędnie oznaczony i prolaktynę (ale w7-8dc, z obciążęniem) + dodatkowe
              hormony.
              Za dwa dni USG, sprawdzę, czy polip wrócił (lekarz na USG mówił, że widocznie
              taka moja uroda, że polip sie pojawia i znika, ale u mnie plamienia nie
              ustąpiły po zdiagnozowaniu braku polipa).
              Podobno mogę się starać w tym cyklu, ale chyba nie będę, bo: jesli to jest
              polip, to chyba może on zagrażać ciąży; jeśli to wina hormonów, to lepiej
              wyregulować; zrobiłam jeszcze posiew, bo wczesniej walczyłam z bakteriami
              (jesli są, to lepiej w tym cyklu je dobić).

Też czekam na odpowiedź Ewy, bo nie wiem, kiedy badać te pozostałe hormony.

Jeszcze zdążysz w tym cyklu zrobić część badań - na pewno progesteron (chyba
              tydzień po owu, ale lepiej poczytaj jeszcze na forum lub poczekaj na Ewę).

Pozdrawiam,
              Emka

P.S. Daj znać, jeśli znajdziesz przyczynę plamienia.
              • emka1974 Do Ewy 02.11.04, 21:51
                Ewo, zgłupiałam...
                Od 3 cykli z tepmki i testów (ostatni cykl) wychodzi, że owy jest 16-17 dc.(
                cykle 27-28 dni, wczesniej 31). Dziś 11dc, USG, lekarz stwierdził, że za 2-3
                dni pęknie piekny pęcherzyk.
                Wobec tego kiedy mam robić badania hormonów: LH, FSH - 14dc?, a progesteron i
                estratiol tydzień później?
                • emka1974 Re: Do Ewy 03.11.04, 22:30
                  Coś się wyjaśnia:
                  dziś 13 dc. - blada kreseczka, pewnie jutro test pozytywny, 15dc. - owu
                  (zgodnie z przewidywaniami lekarza na USG)i badania LH i FSH. Tydzień później
                  (22dc) progesteron i estradiol.

Starania 14 i 15dc?

Możesz, Ewo, potwierdzić moje rozumowanie?
              • laura73 Re: LAURA , EMKA i PAMIETKA DO EWY!!! 04.11.04, 16:57
                u mnie te plamienia zaczęły też sie dopiero po poronieniu ,wcześniej tego w
                ogóle nie było.Zaczynają się ostatnio na tydzień przed @ i sa brunatne ( choć w
                zeszłym cyklu było też różowe ?), Natomiast właściwa @ trwa zaledwie 2 dni (
                krwawienie)Czy może to być niedomoga lutealna skoro był super pik LH a 2 dni po
                skok tempki? Czy to progesteron odpowiada za ten skok? U mnie tempka spada
                dopiero w 2-3 dniu @. o co tu chodzi ?
    • ewa.analityk1 Re: Kolejny miesiąc przede mną 04.11.04, 17:12
      badania podstawowe to
      3 dc LH, FSH, TSH
      7 dni po owu (21-24 dc) porlaktyna progesteron

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka