mama_radka 26.01.05, 11:38 Jakie bierzecie witaminki i od kiedy wartoby zacząć je brać - tzn. na ile przed planowaną ciążą? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdulka26 Re: witaminy 26.01.05, 11:45 Ja nie brałam rzadnych witamin ,jednynie co to folik brałam i TY też mozesz go brać.Nie ma sensu się faszerować tabletkami ,ich nadmiar jest bardziej szkodliwy niż niedobór.Ja teraz jestem w 11 tc i wyniki mam super ,odzywiam się dobrze ,jem duzo warzyw i owoców i to jest chyba lepsze nież tabletka.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
luna333 Re: witaminy 26.01.05, 11:56 zgadzam się co do witamin - poza tym witaminy można przedawkować wbrew temu co mówią niektóre forumki - Możemy przedawkować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K, ponieważ związki z tej grupy mogą kumulować się w organizmie. Witaminy rozpuszczalne w wodzie są wydalane przez układ moczowy, dlatego ich nie przedawkujemy. Ja łykam witaminki dla ciężarówek ale po konsultacji z gin, przed ciążą nie łykałam a teraz doppiero kiedy lekarz tak zaordynowała. Przed ciążą łykaj folik i zdrowo się odżywiaj - chyba że podejrzewasz u siebie awitaminozę - ale to też nalezy skonsultować z lekarzem. pozdrowionka Odpowiedz Link
fiamma75 Re: witaminy 26.01.05, 12:01 Zgadzam się. Mi gin. powiedział, że tylko kw.foliowy - już 3 mce przed planowaną ciążą - a inne wit. tylko, gdy jest niedobór. Łykam też sobie magnez, ale magnezu zazwyczaj ma się za mało, a nadmiar w razie czego jest wydalany. Odpowiedz Link
mamaszyma Re: witaminy 26.01.05, 12:10 Mamo_radka, nie spodziewałam się, ze cie tu spotkam! Czyżbyś planowała zmajstrować Radkowi rodzeństwo? jeśli tak, to zyczę powodzenia! Odpowiedz Link
mama_radka Re: witaminy 26.01.05, 12:12 mamaszyma napisała: > Mamo_radka, nie spodziewałam się, ze cie tu spotkam! Czyżbyś planowała > zmajstrować Radkowi rodzeństwo? jeśli tak, to zyczę powodzenia! Aha, planuję, myśle, ze to najwłaściwszy czas, tzn. za dwa czy trzy miesiace. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link