Dodaj do ulubionych

kwas foliowy

07.02.05, 14:19
Witam, jak wygląda sprawa z braniem kwasu foliowego. Z ulotki wynika, że
należy go przyjmować conajmniej przez okres 3 miesięcy przed planowaną ciążą.
A jeśli starania się przedłużają(np. 6 miesięcy) to bieżemy go dalej?
Obserwuj wątek
    • kasiuula Re: kwas foliowy 07.02.05, 14:25
      Jak sama napisałaś zaleca się branie kwsu foliowego conajmniej 3 miesiące przed
      ciążą, także spokojnie możesz brać do skutku. Ja brałam ponad rok przed
      zajściem i nadal go łykam. Pozdrawiam i życzę owocnych smile starań.
    • maria70 Re: kwas foliowy 07.02.05, 14:26
      Witaj, kwas forliowy powinna barć każda kobieta przez cały okres swego zycia
      gdzy jest prawdopodobieństwo, że zajdzie w ciąze. W niektórych krajach kwas
      foliowy dosypywany jest np. do mąki. Bierz przez cały czas aż do menopauzysmile)
    • obrotowka Re: kwas foliowy 07.02.05, 14:33
      Kwas foliowy powinno przyjmowac sie okolo trzech miesiecy przed poczeciem oraz
      przez trzy pierwsze miesiace ciazy. Nie znalazlam nigdzie info, ze dlugotrwale
      (np. przy dlugim staraniu sie o dziecko) przyjmowanie kwasu foliowego moze
      zaszkodzic kobiecie lub dziecku. Znalazlam za to info, ze przyjmuja go rowniez
      matki karmiace, domyslam sie wiec, ze nie jest zagrozeniem dla zdrowia kobiety,
      trzeba tylko przyjmowac odpowiednie dawki.
      Pozdrawiam.

------------
      obrotowka
      • anikad1 Re: kwas foliowy 07.02.05, 14:40
        A czy to wszytsko jedno czy przyjmowac kwas foliowy w preparacie
        multiwitaminowym czy Folik. Chyba tak bo dawka taka sama, czy tez brac swoja
        droga Folik? (ale wtedy za duzo....). Poradzcie prosze
        • bazyl21 Re: kwas foliowy 07.02.05, 14:42
          Ja biorę 1 tabletkę dziennie Foliku.
        • romkaforever Re: kwas foliowy 07.02.05, 14:44
          Jak byłam w pierwszej ciąży (poronienie w 14 tyg) to brałam folik 4 m-ce
          wczesniej a lekarz kazał mi brać i folik i prenatal od początku ciąży. Folik
          ma 0,4mg a Prenatal 0,8mg kwasu foliowego więc skoro razem nie było za dużo...
          • bazyl21 Re: kwas foliowy 07.02.05, 15:18
            Czy mam rozumieć, że powinnam brać 2 tabletki?
            • romkaforever Re: kwas foliowy 07.02.05, 15:53
              Nie, bierz jedną. Tak jak zaleca lekarz. Wystarczy. Chciałam tylko powiedzieć,
              że raczej nie przedawkujesz jeśli wexniesz dwie. Ale zawsze bierz jak radzi
              lekarz.
    • magdulka26 Re: kwas foliowy 07.02.05, 15:56
      1 tabletka foliku wystarczy !! Ja przed ciążą brałam po 1 i w ciązy też ,od
      dziś biorę juz zestaw witamin dla kobiet w ciąży.
      • krztyna Re: kwas foliowy 07.02.05, 21:47
        Dawka 0,4mg kwasu foliowego podczas starań wystarczy. Za duże dawki mogą
        prowadzić do niedoboru wit. z grupy B (chyba B12)

--------
        A Dzieciątko przyszło jesienią...
        • tusia.gru Re: kwas foliowy 26.02.05, 23:31
          kwas foliowy w nadmiarze wypłukiwany jest z organizmu także bez paniki. Kobiety
          z grupy ryzyka powinny łykać kwas foliowy 4mg więc o duuuuużo więcej
          (oczywiście wg wskazań lekarza!). powodzenia dziewczynki trzymajcie sie
          cieplutko!!
    • erda Re: kwas foliowy 27.02.05, 01:05
      Witam serdecznie. Zaciekawiły mnie Wasze wypowiedzi na temat kwasu foliowego.
      Ja biorę go od miesiąca. Dziecko planujemy za kilka miesięcy, ale mogę zajść w
      ciążę wcześniej, więc wolę już teraz przyjmować Folik (0,4mg). Wczoraj byłam u
      ginekologa, który powiedział mi, że jeśli brałam te tabletki przez cały miesiąc
      to w następnych powinnam brać tylko 1-2 razy w tygodniu. Przyznaję, że mnie to
      zdziwiło, ale lekarz stwierdził, że niepotrzebne jest takie częste, tzn.
      codziennie, łykanie Foliku. Na pytanie czy mąż powinien też go przyjmować
      (gdzieś wyczytałam, że mężczyzna powinien również brać) odpowiedział, że nie;
      chyba, że ma jego duży niedobór. Oczywiście nie posłuchałam ginekologa i nadal
      biorę Folik i zamierzam brać aż zajdę w ciążę i przez 3 pierwsze jej miesiące.
      Pytanie brzmi: czy słusznie postępuję, czy może rację ma lekarz? "Tusia.gru"
      napisała, że kwas foliowy w nadmiarze jest wypłukiwany z organizmu, mnie się
      też tak wydaje, ale może się mylę. Drugie pytanie: czy to prawda, że mężczyzna
      nie powinien brać Foliku jeśli za jakiś czas planujemy dziecko? Dziękuję za
      odpowiedzi.
      • maja744 Re: kwas foliowy 27.02.05, 15:53
        Po ciazy obumarlej lekarz kazal mi brac przez 2 mies kwas foliowy 5mg. pozniej kazal zwykly
        folik 0.4mg ale dwa razy dziennie.
        Tak jak pisza dziewczyny foliku nie da sie przedawkowac, bo wydalamy go z moczem.
        Folik najlepiej jest wchlaniany przy obecnosci cynku, zatem mozna lykac dodatkowo i zincas
        (cynk jest rowniez niezbedny do prawidlowej budowy ukl nerwowego dzidziusia, a wczesniej
        zaplodnienia).
        Facetom tez mozna dawac i jedno i drugie - plemniczki beda szybsze i mocniejsze smile)
        • tusia.gru Re: kwas foliowy 27.02.05, 15:58
          Faceci również mogą brać kwas foliowy. To im napewno nie zaszkodzi a może i
          pomóc! Nie wiem dlaczego Tobie Erda lekarz kazał łykać Folik tylko kilka razy w
          tyg. (może z oszczędności? smile) Jeśli łykasz codziennie NAPEWNO nie zaszkodzi!!!
          Gorące pozdrowionka!!! Bo dziś bardzo zimno brrrrrr
          • jolanta8 Re: kwas foliowyx3 27.02.05, 17:49
            ja biore w ciąży 3x dziennie kwas foliowy 0,5mg i prenatal i lekarz
            powiedział,że nie jestem w stanie przedawkować bo to niemożliwewink a może
            zaszkodzić jeżeli nie będe brać tak stwierdził przed ciążą brałam 1xdziennie
            folik
            pozdrawiam
      • pandziksa Re: kwas foliowy 27.02.05, 23:06
        Jak można to brać przez całe zycie. kwas foliowy zapobiega zawałom, lecz na
        razie jest to mało rozpropagowane. Kwas foliowy w tej samej dawce co folik
        produkuje firma Puritans pride. 250 tabletek kosztuje 14 zł. Duża oszczedność.
        W aptece trzeba prosić kwas foliowy firmy puritans pride. Czasem babki nie
        wiedza o co chodzi ale najczęściej znajdują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka