Dodaj do ulubionych

przepis na dzidziusia

03.05.05, 09:19
Hej dziewczyny,
Do tej pory byłam na tym forum jedynie biernym obserwatorem,ale od
dziśpostanowiłam,że będę czynnym uczestnikiem.
Zaczynam trzeci cykl starań. Sądziłam,że w tym miesiącu coś z tego wyjdzie,
okazało się jednak, że dziś przyszła nieproszona i niechciana @.
Od tego miesiąca piję polecany przez Was olej z wiesiołka, a mój mężuś bierze
selen, czy znacie może jeszcze jakieś dobre specyfiki zwiększające szanse na
zajście w ciąże? Będę bardzo wdzięczna,

Pozdrawiam Was z pochmurnej Warszawy

Joleczka
Obserwuj wątek
    • maja744 Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 10:07
      - folik i cynk - dla meza i Ciebie
      - wiesiolek do owulacji, albo guajazyl na 3-4 dni przed owu
      - testy owu wg przepisu Ewy Analityk
      - a najlepiej duzy luzik i przytulanka od 10dc co drugi dzien
      • sabi35 Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 10:09
        A codziennie nie można?
      • joleczka26 Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 10:29
        Czy ten Guajazyl jest na receptę, ile kosztuje?, dzięki za szybką odpowiedź....
        • aggutek Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 10:39
          Bez recepty joleczko smile kosztuje mało, nie pamiętam dokładnie - poniżej 10 zł.
          Trzeba pić więcej płynów jak się go stosuje. Oficjalnie zapisywany jest "na
          męczący kaszel" żeby upłynnić wydzielinę z dróg oddechowych, ale jak widać nie
          tylko ją upłynnia wink)
          • grazyna73 Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 11:27
            Ja dotego dokładam czerwone wino i Acard, na dobre ukrwienie narządów i
            poleprzenie zagnieżdżenia smile
            • patka05 Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 11:34
              Cynk już dziewczyny polecały, 15 mg dziennie- teraz kwestia kawy:
              Kofeina pita przez matkę o 20% zniniejsza szansę na poczecie, natomiast przyszły
              tatuś może się trochę kawy napić pół godziny przed stosunkiem- plemniki są wtedy
              żywsze, szybsze i bardziej "im się chce" smile
              • tromysza Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 12:41
                Skąd, patka wiesz o tej kawie???? Wiesz ile ja jej piję??? Sic,
                • patka05 Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 12:59
                  hmmm... Żeby Ci nie skłamać- odpowiem: nie pamiętam. O tym, że kofeina obniża
                  płodność piszą min. w książce "W oczekiwaniu na dziecko", a te 20% dotyczy 3 i
                  więcej filiżanek kawy dziennie (oraz herbaty, coli i innych napojów z
                  kofeiną),nie pamiętam jednak gdzie tą informację znalazłam, w którejś z
                  podobnych książek, ewentualnie w internecie. Jest to wiedza, ktorą zbierałm z
                  różnych źródeł na własne potrzeby odkąd staram się o dziecko.
                  Też namiętnie piłam kawę, teraz (za wyjątkiem okresu sesji) ograniczam się do
                  kawy z mlekiem na śniadanie smile
                  • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 15:10
                    ja gdzies wyczytalam ,ze kawa powyzej 3 filizanek dziennie zwieksza ryzyko
                    poronienia zdaje sie o 30 lub 50 procent.jak znajde ten link to wkleje.
                    pozdrawiam
                    ---------------------------------------------------------------
                    • misia_7 Re: przepis na dzidziusia 05.05.05, 21:16
                      boże , aż o 50 procent???!!! to niemożliwe ;-((((( moze poronilam przez
                      kawe... buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, plissss wklej ten
                      link, bo juz jestem spanikowana
                      • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 12.05.05, 23:15
                        misia postaram sie poszukac tego linku,czekaj cierpliwie
                        pozdrawiam
                      • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 13.05.05, 00:35
                        mam znalazlam podobny chociaz to niezupelnie ten ale tamtego bede szukac
                        www.erodzina.com/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=29pozdrawiam
                        • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 13.05.05, 00:39
                          a to nastepny troszke inny ,ale tez o kawie ktora tez niesamowicie kocham,ale
                          coz czegos trzeba sie wyrzec.
                          bajbus.pl/index.phtml?ids=ciaza&kat=dl9mies&tmt=uzywki
                          • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 13.05.05, 01:02
                            jeszcze to
                            adambochenek.republika.pl/pogadanki/kofeina_a_ciaza.htm
                            • misia_7 Re: przepis na dzidziusia 13.05.05, 14:49
                              bardzo Ci dziękuję. wyczytalam w tym ostatnim linku, że dużo kofeiny ma też
                              czekolada i to im bardziej gorzka tym więcej. No ale ma też więcej magnezu...
                              wniosek wyciągnęlam prosty: po sesji zaczynam odwyk od kofeiny... wiem, że nie
                              odzwyczaję sie zupelnie, ale radykalnie zmiejsze ilość wypijanych szklanek.
                              • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 13.05.05, 20:10
                                witaj ja tez niestety uwielbiam kawe i czekolade,ale tak samo jak ty teraz
                                jestem na odwyku od kofeiny i ok 1 dnia przed owu do @ pije filizanke kawy i
                                czekolady gora 1-a kosteczke.
        • majka05 Guajazyl? 03.05.05, 16:57
          mam pytanko, jakie właściwie ma działanie ten Guajazyl, nigdy o tym nie
          słyszałam? pozdrawiam
    • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 14:07
      joleczka to wspanialy temat
      pozdrawiam
    • joleczka26 Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 15:07
      Dzięki za rady dziewczęta, jutro biegnę do apteki po ten " syrop nie tylko na
      kaszel"
      • maja744 Re: przepis na dzidziusia 03.05.05, 18:58
        Sabi, ja mam info ze najlepiej co drugi dzien, jednodniowe nasienie jest raczej niedojrzale (jak
        strzelanie pustymi nabojami). tak uslyszalam od lekarza.

Cytuje z mamo-tato

Niektórzy badacze wysnuli teorię, że komórka jajowa wydziela pewne substancje chemiczne,
        które powodują, że plemniki nie maja problemu ze znalezieniem jej. Jajeczko zwykle żyje 12-24
        h, choć podejrzewa się, że do zapłodnienia zdolne jest tylko przez 6 godzin. Badania wykazały,
        że stosunek seksualny tuż po owulacji bardzo ogranicza szanse na zajście w ciążę. Plemniki
        zwykle docierają do jajowodów w ciągu kilkunastu minut, ale nie maja zdolności do
        zapłodnienia. Potrzebują około 6 godzin pobytu w szyjce macicy podlegając procesowi tzw.
        kapacytacji, aby osiągnąć ostateczna dojrzałość. Dlatego najlepszy czas na stosunek to dzień
        przed czy dzień jajeczkowania, a nie dzień po. Plemniki zdolne są do zapłodnienia średnio 24-
        48 godzin. W przyjaznych warunkach, w obecności śluzu płodnego w drogach rodnych kobiety,
        potrafią przeżyć nawet 5 dni. Z praktycznego punktu widzenia płodnym okresem jest czas dwa
        dni przed owulacją i jeden po. Ma to jednak znaczenie raczej w momencie, kiedy nie znamy
        dokładnego czasu uwolnienia jajeczka (owulacja nie jest u kobiety czymś łatwo
        rozpoznawalnym).

www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=15&s_id=1&ss_id=3
        • amilos Re: przepis na dzidziusia 04.05.05, 20:05
          ja też to usłyszałam od lekarza, żeby co drugi dzień. Oprócz tego lekarz polecił
          po przytulanku poleżeć 15 minut z nogami w górze opartymi o ścianę i poduszką
          pod pupą, aby plemniczki dobrze doleciały. No i kwas foliowy. Pozdrawiam i zyczę
          owocnych starań.
          P.S. dzięki za radę nt. kawy dla tatusia.
          • espressoo Re: przepis na dzidziusia 05.05.05, 13:08
            Z tymi nogami to żartujesz, nie???
            • amilos Re: przepis na dzidziusia 05.05.05, 14:26
              nie, powaznie, lekarz mi tak zalecil, ale to chyba ze wzgledu na tylozgiecie.
              wczoraj juz lezalamsmile
          • eda34 Re: przepis na dzidziusia 06.05.05, 20:28
            Przeczytałam gdzieś,że 2 tygodnie przed staraniami w danym cyklu żadnych
            przytulanek. Pełna abstynencja. U mnie to zadziałało, mimo że w 7tc poroniłam.
            Jeszcze zastanawiam się nad śluzem... Mój gin po dwóch poronieniach kazał mi
            obserwować śluz i wszystko zapisywać. Jeszcze nie byłam u niego z moimi
            zapiskami, ale często zastanawiam się w czym to może pomóc. Może Wy coś wiecie
            na ten temat?
    • paula6666 Re: przepis na dzidziusia 05.05.05, 13:04
      W jakim celu należy łykać kwas foliowy? Czy k. foliowy pomaga w zaciążeniu?
      • amilos Re: przepis na dzidziusia 05.05.05, 14:30
        kwas foliowy uczestniczy w budowaniu cewy nerwowej u dziecka, jego niedobory
        moga powodowac wiele chorob ukladu nerwowego dzidziusia. nie wiem, czy pomaga w
        zajsciu w ciaze, ale i tak jest bardzo wazny.
        • maja744 Re: przepis na dzidziusia 05.05.05, 17:57
          zeby kw.foliowy sie wchlonal potrzebny jest cynk - dlatego warto lykac te preparaty
          jednoczesnie. Cynk tez ma wplyw na prawidlowy rozwoj ukl.nerwowego przyszlego dziecka.
          Ponoc pomaga w zaciazeniu.
          • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 05.05.05, 21:06
            maja 744 prosze podaj nazwe tego cynku.
            dziekuje
            • maja744 Re: przepis na dzidziusia 07.05.05, 09:49
              Ja kupuje najtanszy, zwykly Zincas z Farmapolu, 50 tabletek za ok 5zl, max dawka cynku na
              dobre wynosi 15mg, w tabletce zincas jest 0.031g, biore jedna dziennie razem z folikiem (folik
              wg zlecenia lekarza:2 x 0.4)

To samo daje mezowi smile
            • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 13.05.05, 00:34

dzieki za odpowiedz
    • gviazdka3 Re: przepis na dzidziusia 07.05.05, 12:01
      Dodam tylko, że mężuś też powinien łykać witaminki: A i E!
      (rada mojego gin. na ilość i dobrą "jakość" plemniczków)
      Dokładnie się dostosowaliśmy - ja brałam Folik, mój mąż
      Capivit A+E i szybciutko zaszłam w ciążę, tyle, że poroniłam
      w 12 tc...
      A jeśli chodzi o przytulanko, u nas wtedy było codziennie smile)
      (i o tych nogach w górze też słyszałam, ale nie stosowałamwink)

Pozdrawiam życząc ślicznej fasoleczki!!!
      • ola07 Re: przepis na dzidziusia 13.05.05, 19:55
        Hej dziewczyny, powiedzcie jak to jest,śluzik mam piękny ciągnący i dużo,a na
        testach owulacyjnych cały czas jedna krecha,wprawdzie to dopiero 8dc.,ale ja
        mam bardzo krótkie(22-24),więc i owu mam wcześniej,teraz nie wiem kiedy mam się
        przytulać tak na maxa.Tak bym chciała, żeby się w tym miesiącu udało.Doradżcie
        coś proszę.
        • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 13.05.05, 20:07
          witaj ola
          sluz mozna miec kilka dni przed owu,ja mam zawsze 4 dni przed i przewaznie w 3
          dniu jest slaba kreska,a w nastepnym czyli 4 tlusta krecha,wiec sie nie
          przejmuj napewno jeszcze beda te 2-e krechy.
          pozdrawiam
          • ola07 Re: przepis na dzidziusia 13.05.05, 20:32
            Dzięki serdeczne ,będę czekać,mam nadzieję że testów wystarczy.Pozdrawiam.
            • mycha79 Re: przepis na dzidziusia 13.05.05, 20:53
              Hej
              ja wiem od lekarza, ze długa przerwa w przytulaniu (dłużej niz tydzień)
              rozleniwia plemniczki a najlepiej przed owu zrobic sobie 4 dni postu. Ale to
              wszystko jest kwestią bardzo indywidualna. Znam dwie pary którym sie udalo w
              cyklu, kiedy przytulali sie codziennie przez tydzien od 10-20dc. A znam tez
              takie którym sie udalo po jednym przytulaniu w cyklu. Wiec nie wiem jak duze to
              ma znaczenie. Chyba nie mozna świrować i trzeba zdac sie na czas, szczescie i w
              przypadku osób wierzących - na Boga smile
              • jolanta8 Re: przepis na dzidziusia 14.05.05, 10:39
                dziewczyny ,ja też tutaj byłam długi czas ale pamiętam,że gdy zafasolkowałam to
                sprawdzałam wcześniej metodę "nie od razu pod prysznic" czyli z poduchą pod
                pupę i tak niekiedy całą noc z ręcznikiem między nogami,byłam tak
                zdesperowana,ze wszystko próbowałam i akurat wtedy się udalo,mam nadziję,ze
                dzieki temu,bo zawsze wcześniej po stosunku uciekałam pod prysznic i stałam tam
                z pół godziny i efektu nie było ,może coś w tym jest......
                mnie pomogło...
                tzrymam kciuki za efekty
    • mamatysi Re: przepis na dzidziusia 15.05.05, 23:25
      witajcie wkleilam wam link na przepis na dzidziusia ktory zaowocowal u mnie
      fasolka

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=23939710&a=23957225

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka