maluszek100 13.03.06, 18:04 pomóżcie błagam. Wizyta u gin dopiero za 2 tyg !!!!!!! kto wie co to za choroba ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
as2008 Re: mam wyniki nasienia: teratozoospermia co to t 13.03.06, 18:13 teratozoospermia - nieprawidłowa budowa plemników (< 30% z nich ma nieprawidłowo zbudowaną główkę), link: www.resmedica.pl/ffxraport600.html Odpowiedz Link
maja78r Re: mam wyniki nasienia: teratozoospermia co to t 13.03.06, 18:18 To znaczy, że większa (niż wynika to z przyjętej normy) liczba plemników ma patologiczną budowę. Wada w budowie może dotyczyc główki, witki, lub innych części plemnika. Norma to przynajmniej 30% prawidłowych. Mój M. ma tylko 3%. A Twój? Masz określoną ilość form patologicznych na wyniku? Odpowiedz Link
maluszek100 Re: do maja78 13.03.06, 18:25 u mojego męża wyszło 14. Ale to jest niepłodność ???? jak to sie leczy ??? czy to sie da wyleczyc ??? co ci mówił lekarz ?? Odpowiedz Link
maja78r Re: do maja78 13.03.06, 19:14 Kurcze, upisałam się w odpowiedzi i mi zniknęło. Więc jeszcze raz: Myślę, ze wynik nie jest taki zły, poza tym parametry nasienia się zmieniają, musicie sprawdzić za jakiś czas. Poza tym, jeśli przyczyną są na przykład żylaki powrózka nasiennego, stan zapalny lub bakterie w spermie, to można to leczyć. Można też spróbowac polepszyć nasienie biorąc wiatminy, hormony, nawet antybiotyki, jeśli jest +posiw nasienia. Podobno są różne sposoby. Poczekaj do wizyty u lekarza i nie martw się. Ja spotkałam się ze sprzecznymi informacjami od lekarzy. Właściwie każdy mówił coś innego. Byłam już tak załamana, ale teraz widzę światełko w tunelu, staramy się i mam nadzieję, że będzie dobrze. Zaraz poszukam link do forum niepłodność, gdzie poruszyłam ten problem,dziewczyny bardzo mnie pocieszyły. U pierwszego gin. zaraz po poronieniu dowiedziałam się, że prawdopodobnie nieprawidłowee nasienie było przyczyną poronienia (b. wczesnego) i żebyśmy już się nie starali, tylko próbowali to leczyć, bo jesteśmy "skazani na poronienia" (?!!) Późniejsze opinie lekarzy były już bardziej optymistyczne, jeden z urologów powiedział, że nie przy takich prametrach mężczyźni mają dzieci i że nieprawidłowy plemnik nie może zapłodnić komórki jajowej. Otrzymałam kilka sprzecznych opinii od ginekologów i urologów, dużo szukałam na necie i doszłam do wniosku, że jednak szanse na pewno są. Poza tym, mamy znajomego, który miał podobne parametry i teraz jego żona jest w ciąży i dzidziuś rozwija się prawidłowo!! Po pozytywnym teście ponownie zrobił bad. spermy i dalej było "fatalne". Maluszku, jeszcze raz: naprawdę nie jest tak źle! 14% to nie jest mało. Pomnóz sobie przez ilość i zobacz ile Ci wyjdzie! Szukam tego postu. Odpowiedz Link
maja78r Re: do maja78 13.03.06, 19:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=31952437&v=2&s=0 Odpowiedz Link
magasi9 Re: mam wyniki nasienia: teratozoospermia co to t 13.03.06, 18:49 Spokojnie poczekaj do wizyty u lekarza, moj maz tez mial nieprawidlowosci (co prawda cos innego) ale bardzo sie poprawila jego sperma, i wiem ile niepotrzebnie lez wylalam moze nie jestem jakis super optymistycznym przypadkiem, bo nadal jestesmy we dwoje, ale spokoj to jest w tym momencie najlepsze rozwiazania zawsze sa mozliwosci leczenia, a zreszta facetowi to raz wychodzi tak a raz inaczej, a dzis na nieplodnosci jest taki optymistyczny watek: cud Zycze spokoju, Pozdrawiam Odpowiedz Link
maluszek100 Re: mam wyniki nasienia: teratozoospermia co to t 13.03.06, 19:00 mój mąż ma w 80 % patologie główki. Czyli to jest niepłodnosć ??? ile to sie leczy ?? Odpowiedz Link
maja78r Re: mam wyniki nasienia: teratozoospermia co to t 13.03.06, 19:18 u nas też defekt dotycza przede wszystkim główki. Nasz znajomy też tak miał (patrz post wyżej). Znalazłam normy do nszego badania: norma do 15%, a nie do 30%. Więc według norm z mojego lab. właściwie nie jest tak źle. Odpowiedz Link
maluszek100 Re: mam wyniki nasienia: teratozoospermia co to t 13.03.06, 19:23 maju ile to trzeba czasu na leczenie ?? ile juz trwa to u was ?? my teraz czekamy na wynik badania genetycznego ma byc za 2 tyg ale chyba juz znamy przyczyne chlip...chlip....chlip.... Odpowiedz Link
maja78r Re: mam wyniki nasienia: teratozoospermia co to t 13.03.06, 19:48 U nas przyczyną teratozoospermi jest chemioterapia, którą przeszedł mój M, więc nie możemy tego wyleczyć. Nie powatarzaliśmy też badania nasienia, po prostu postanowiliśmy spróbować znowu (na razie 3 cykl staran po poronieniu). Jeśli przyczyna jest znana i można ją wyeliminować, to myślę, że leczenie nie musi trwac długo, chociaż nasz znajomy, o którym Ci pisałam leczył się dość długo, wyleliminował potencjalne przyczyny, nasienie nie poprawiło się, ale za niedługo zostanie ojcem!!! Znacie przyczynę? Robiliście bad. genetyczne. My też o tym myśleliśmy, ale nie wiem, czy to ma sens??? Napisz co sądzisz. Odpowiedz Link
maluszek100 Re: mam wyniki nasienia: teratozoospermia co to t 13.03.06, 19:50 wyniki badania genetycznego będą za 2 tygodnie. CZytałam gdzieś na forum że duże prawdopodobieństwo że dziecko urodzoi sie z wadami ?? Boże co robić ?? jestem cała zapłakana, mąż poszedł pojeżdzic samochodem, przerosła nas sytuacja Odpowiedz Link
maja78r Re: mam wyniki nasienia: teratozoospermia co to t 13.03.06, 19:59 Nie myśl tak, to co napiszą na forum nie zawsze jest prawdą. Czytałaś ten link na forum niepłodność, który Ci przesłałam? Zobaczysz, że lekarz zaprzeczy, nie ma takich badań, które by to potwierdziały. Ja wierzę, że tylko prawidłowe plemniki są w stanie zapłodnić komórkę jajową. Z nsieniem poniżej normy po rostu trochę trudniej zajść w ciążę, bo tych pełnowatościowych plemników jest trochę mniej, ale się udaje, czego potwierdzeniem są chociażby te osoby, które się w tym wątku wypowiadały. Poza tym są różne normy niej lub bardziej "surowe". W "mojej" normie prawie się mieścicie. Powtórzycie badanie i okaże się, że jest jeszcze lepiej. Nie załamujcie się! Odpowiedz Link
maluszek100 wyniki nasienia 13.03.06, 19:45 ruchliwość: a) szybki ruch linearny 11 b) wolny ruch 31 morfologia: prawidłowa 14 patologia główki 80 mam szanse na naturalną ciąże ??????? Odpowiedz Link