Dodaj do ulubionych

regularny czy nieregularny

31.05.07, 11:28
Dziewczynki,
gin zawsze pyta, od zawsze i każdy jak pamięta wszelkie wizyty, czy regularnie
miesiączkuję. długości moich cykli dla przykładu z ostatnich 2 lat to:
31, 43, 31, 42, 30, 36, 29, 32, 30, 30, 47, 41,
33, 29, 29, 31, 26, 30, 32, 26, 38, 29, 33, 34
Moim zdaniem są one nieregularne jednak, ale jak mówię że wahają się między 26
a 33, ale wahnięcia są też większe, a w stresowych sytuacjach nawet
czterdziesci kilka (głównie praca, ślub też....choć wcale nie wydawałoby się),
lekarze jakoś nie reagują. od roku nie możemy zajść, owulację mniej więcej
czuję, śluz rozpoznaję, był czas że mierzyłam temperaturę i standardowe
wzrosty zauważałam (choć mierzyłam tylko trzy cykle z rzędu). Czy lekarz nie
powinien się zainteresować tą nieregularnością już wcześniej zamiast kazać nam
próbować i po roku przyjść? byłam u dwóch gin i u obu to samo.
Jakie macie zdanie? jakie doświadczenie? pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • martucha90 Re: regularny czy nieregularny 31.05.07, 11:44
      Moim zdaniem takie wahania się zdarzają u bardzo wielu kobiet i wpływu na
      płodność to nie ma. Z tego co wiem, stały jest okres od owulacji do @, dni
      poprzedzających owulację może być mniej lub więcej. Zwłaszcza jeśli - jak
      piszesz - jesteś podatna na stresy, to i owulacja się przesuwa w zależności od
      Twojego stanu psychicznego. Przypuszczalnie jest tak: stresujesz się, wysyłasz
      sygnał "teraz nie jestem gotowa" i owulacja się przesuwa, "czekając "jakby na
      poprawę Twojego nastroju. No bo stres nie sprzyja zajściu w ciążę, wiadomo...

Moje długości rozkładały się kiedyś bardzo podobnie. Potem wyregulowałam sobie
      to, przyjmując przez rok tabletki antykoncepcyjne - po ich odstawieniu @
      przychodziła mi równo co 29 dni i to o tej samej porze rano! Taka regularność
      niestety wcale nie sprawiła, że w ciążę szybko zaszłam.

Generalnie chciałam Cię pocieszyć smile Nie martw się tymi nieregularnościami, to
      nic takiego. A rok zachodzenia w ciążę to teraz średnia. Ja od tego cyklu będę
      stosować testy owulacyjne, może też spróbujesz? Powodzenia! M.
      • kaluha Re: regularny czy nieregularny 31.05.07, 11:59
        dziękuję za odpowiedź Martucha smile
        pocieszenie że nie jestem bardzo daleko od normy - jeżeli chodzi o regularność
        cyklu. testy owu próbowałam, jakoś nie przekonały mnie.....albo nie umiem ich
        czytać, albo jestem nazbyt niecierpliwa, albo są po prostu nie dla mnie. ale z
        tą gotowością psychiki to możesz Ty mieć rację cholercia...
        • martucha90 Re: regularny czy nieregularny 31.05.07, 12:49
          O, tym razem to Ty mnie zmartwiłaś... Testy owu nic nie dały? Szkoda. Wiążę z
          nimi duże nadzieje. No i jeszcze z urlopem, na który idę niedługo. Będę się
          starała wypocząć, wyluzować i nie myśleć usilnie o zaciążeniu, podobno to
          pomaga smile Czego i Tobie życzę, zwłaszcza że pracę masz stresującą...
          Pozdrawiam! M.
          • kaluha Re: regularny czy nieregularny 31.05.07, 13:45
            Martucha! nie chciałam Cię zmartwić, dziewczyny stosują testy, na pewno wiele z
            nich z powodzeniem. ja jakos nie umiałam ich czytać, a jak "przeczytałam" to u
            mnie nie zadziałało. ja czekam teraz na okres w czerwcu i potem do gin.
            Powodzenia Tobie też, a za mnie trzymajcie kciuki jeśli mogę prosić, bo decyzję
            z pracą będę podejmować w ten weekend - dzieciak dla mnie ważniejszy niż
            jakakolwiek kariera, tyle zrozumiałam ostatnio smile
    • wiosenka1 Re: regularny czy nieregularny 31.05.07, 12:24
      to ja jeszcze tylko dodam, ze skoro wiesz kiedy jest mniej wiecej owu, to warto
      cykl zmonitorowac, zobaczyc czy pecherzyki dojrzewaja i pekaja, jesli wszystko
      bedzie ok, to coz jakies podstawowe hormonki moze przebadac, ja jestem sama na
      tym etapie, wiec niewiele pomoge
      • kaluha Re: regularny czy nieregularny 31.05.07, 13:47
        dokładnie! teraz już mnie gin nie przepędzi od siebie, nie dam się.
        a co dokładnie za badania robisz? i jak wygląda cały ten monitoring? pozdrawiam.
        • wiosenka1 Re: regularny czy nieregularny 31.05.07, 14:21
          ja narazie robie w 22-24dc prolaktyne i progesteron, moze lh i fsh - tarczocowe
          jakos

monitoring to kilkukrotne pojawianie sie na usg, gin widzi czy pecherzyki
          rosna, czy jest jakis dominujacy, i czy peka, jesli tu wszystko jest ok, to
          moze przyczyna niezachodzenia tkwi gdzie indziej

moze tez nie byc przyczyny, poprosty wszystko jest ok i musi zaskoczyc

sorki ze tak skrotowo
    • lidek0 Re: regularny czy nieregularny 02.06.07, 12:31
      Cykle masz zdecydowanie nieregularne, powinnaś jeszcze przed rozpoczęciem
      starań a już teraz na pewno zbadać hormony, pomonitorować cykle, żeby wiedzieć
      czy jest owulacja i czy pęcherzyk rośnie. Skoro żaden gin nie myśli o żadnych
      badaniach to oszukałabym innego albo sama poprosiła o skierowanie na nie.
      Mierzenie temeperatury przez tylko trzy cykle nic nie daje. Jezeli hormony
      okaża sie być w normie to po roku bezowocnych starań zbadaj horoby odzwierzęce,
      nasionka. Jeżeli tu będzie wszystko ok to drożność. Ach ci lekarze, nie wiem z
      czego wynika ta ich bezczynność???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka