Dodaj do ulubionych

Rozregulowanie :-(

18.06.07, 17:19
Cały czas mam różnice w długości cyklów. Między 30-36. W ostatnim cyklu brałam
Luteinę. W dniu spodziewanej @ dostałam tylko lekkich plamień (naprawdę
lekkich), które trwały 5 dni. Teraz jakby to się skończyło. Czy liczyć to jako
@ i normalnie kolejny cykl. Czy też czekać na "właściwą" @ (ale ile można)?
Test ciążowy negatywny. Zdołowałam.
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: Rozregulowanie :-( 18.06.07, 20:17
      Rybka za malo info, opisz caly cykl, jesli masz tempki to razem z nimi, czy byl
      sluz plodny, kiedy zaczelas brac duph i kiedy skonczylas i kiedy pojawilo sie
      plamienie, ile trwal cykl, i co bylo i w jakim dniu cyklu.

Pozdrawiam.
      • s.dominika Re: Rozregulowanie :-( 18.06.07, 21:00
        Tempki przestałam mierzyć, bo byłam 2 tygodnie chora i brałam antybiotyki, to
        sobie darowałam. Brałam Luteinę od 20 dc (w zamyśle miało przyśpieszyć okres, bo
        i tak przez te antybiotyki starnek nie było) do 27 dc 3x1. Owu była koło 21-22
        dc.No i około 33 dc (czyli kiedy spodziewałam się @ - wystąpiły te plamienia,
        które trwają do dziś (dziś jest jakby 37dc) i mam wrażenie, że te plamienia się
        kończą. No i teraz już zdołowałam, czy to wina luteiny? Miało być po niej
        lepiej, a mam wrażenie, że gorzej. Chciałam od 1 dc mierzyć znowu temperaturę,
        ale nie wiem kurcze czy już był ten pierwszy dzień cyklu czy nie, czy czekać na
        @ czy już nie będzie?
        • piechcia76 Re: Rozregulowanie :-( 18.06.07, 21:54
          proponuję zrobić podstawowe badania hormonalne: w 2- 4 dc: FSH, LH, estradiol,
          prolaktyna. Dodatkowo można wykonać badanie horm tarczycy: TSH, FT4.
          Wyniki winny coś wykazać, a może jednak jesteś w ciąży?????test nie zawsze mówi
          prawdę, beta HCG jest pewna na 100%
          Pozdrawiam
          • wiosenka1 Re: Rozregulowanie :-( 18.06.07, 22:01
            trudno cos tu wykalkulowac, bez tempek no coz, ale zdarza sie czasem ze po
            odstawieniu progesteronu przychodzi slabsza @, mogl to byc tez bezowulacyjny
            cykl

a jeszcze czasem taka inna @ jest krwawieniem srodcyklicznym (przy zalozeniu ze
            owu nie bylo, a skad masz pewnosc ze byla? tylko monitoring lub tempki
            stwierdzaja owu) i w ostatnim dniu takiego krwawienia jest owu
            • s.dominika Re: Rozregulowanie :-( 18.06.07, 22:16
              Byłam na usg w 19 dc i lekarz stwierdził, że wszystko OK i owu bedzie dzień
              później, góra 2 dni później. Stąd ta (prawie) pewność. Czy to możliwe, że to od
              tej luteiny tak się rozregulowało z @? Teraz miałam brać od 15 do 24 dc, ale mam
              wątpliwości. Bo owu (jeżeli będzie) to raczej znowu koło 20 dc, a przecież
              luteinę powinno sie brać po owu, a nie przed (bo wtedy może wstrzymać owulację,
              nie?) No i teraz nie wiem. Chyba sobie daruję luteinę w kolejnym cyklu, bo i tak
              się tak rozregulowało, że nie wiem kiedy się zaczął - to jak wyznaczę 15 dc sad
              • wiosenka1 Re: Rozregulowanie :-( 18.06.07, 22:20
                na co wogole dostalas te luteinke? poronilas kiedys? jaka nmasz dluga faze
                lutealna? jakie grube endo?
                wrzuce Ci wateczek, oczywiscie luteinke czy duphaston bierzemy po owu, to lek
                ktory na dluzsza mete moze zdzialac cuda, po jednym cyklu nie rezygnuj, jesli
                masz konkretny powod jej brania
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=64230366
                • s.dominika Re: Rozregulowanie :-( 19.06.07, 09:46
                  Wiesz, ja właściwie to mam wrażenie, że miałam brać tę luteinkę profilaktycznie.
                  GŁówny powód: skrócenie i wyregulowanie cyklu i ewentualnie zmniejszenie
                  bolesności @. Poza tym było wszystko OK. W jak najlepszym porządku. Dlatego
                  teraz tak się zastanawiam, czy by jej nie odstawić, skoro było wszystko OK i bez
                  niej. Bóle @ wytrzymam, ale jak mi cykl się rozregulował, to się trochę
                  zdenerwowałam. NIe poroniłam, bo nigdy nie byłam w ciąży - staranka na razie bez
                  rezultatu, ale to wynikało może z niemożliwości (przeze mnie) określenia
                  dokładnego dnia owu. Chcę teraz stosować testy owu, może będzie lepiej. Tylko,
                  że nie wiem, czy czekać na @ w tym cyklu, czy zaliczyć to plamienie jako @.
                  • mjulka Re: Rozregulowanie :-( 19.06.07, 09:55
                    jeśłi mogę wtrącić dwa słowa, to ja bym radziła potraktować to plamienie jako
                    @. Ponieważ sobie możemy tylko gdybać co to tak na prawdę było. A jeśli
                    przylezie właściwa, to jej na bank nie przegapiszsmile. No i zobaczymy po jakim
                    czasie od plamienia przyjdzie. Wtedy wyjaśni się, cóż to za plmionko. Czy to
                    taka "iinna" @, czy też wynik luetinki...

No ale trzymam kciuki, zeby nie było już Ci dane dowiedzieć się co to byłobig_grin
    • s.dominika No i się wyjaśniło :-( 20.06.07, 10:38
      Przyszła @. Po 5 dniach plamień. Cykl trwał 36 dni. W związku z tym, nie
      wiem,czy brać tą luteinę jak mi lekarz zalecił od 15 do 24 dc? Przecież to za
      wcześnie, nie? Dziewczyny poradźcie. W sumie nic nie dała ta luteina: @ jest
      boląca i cykl zamiast się skrócić - wydłużył się. Czy jak nie wezmę przez 1 cykl
      to się coś stanie? Lepiej się czułam i miałam wrażenie, że wszystko jest w
      porządku, jak jej nie brałam.
      Ewentualnie chciałabym wziąć luteinę po owulacji. Nie chcę do końca ufać
      temperaturze, bo nie wiem, czy ją dobrze mierzę itd. Mam testy owulacyjne.
      Jeżeli test wykaże że owulacja będzie za 24-48 godzin (bo rozumiem, że z takim
      prawdopodobieństwem testy to pokazują) - to kiedy mam wziąć tą luteinę? Właśnie
      po 48 godzinach, czy jeszcze później?
      • wiosenka1 Re: No i się wyjaśniło :-( 20.06.07, 21:14
        tetsy dla mnie nie sa zadnym wyznacznikiem, tempka i owszem, po skoku nie bata
        ze nie wiemy czy owu byla czy nie, po skoku tempki wiadomo ze owu byla

wtedy luteinke najbezpeiczniej przyjmowac, wlasnie po owu wyznaczonej przez
        tempke

napisz jak mierzysz, moze pisalas/, powiemy czy dobrze czy zle

i ten wateczek naprawde wiele wyjasnia
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=64230366
        • remka1 Re: No i się wyjaśniło :-( 24.06.07, 12:38
          Luteinę tak jak i duphaston należy przyjmować po stwierdzonej owulacji (skok
          temperatury albo monitoring cyklu), ponieważ w innym wypadku może to zablokwoać
          owulację. Tak więc lepiej upewnić isę, że owulka była i dopiero zażywać lek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka