Dodaj do ulubionych

progesteron a owulacja

30.01.08, 16:53
Czy to prawda, że niski poziom progesteronu może świadczyć o braku owulacji mimo skoku temp?

I pytanie odnośnie moich wyników sprzed 2 mies.:
Pierwszą wyższą temp miałam w 19dc (FF wyznaczył linię w 18dc), a progesteron z 21dc wyniósł 12,28 (norma f.lutealnej 0,95-21,0). To chyba mało? A może za wcześnie było zrobione badanie względem skoku temp.?
Obserwuj wątek
    • mentafolia Re: progesteron a owulacja 30.01.08, 21:33
      Nikka,poziom progesteronu na ogół sprawdza się w 7-8 dniu po owulacji.
      Twój wynik jak najbardziej mieści się w normie,więc nie rozumiem skąd te rozterki.
      • nikka1975 Re: progesteron a owulacja 30.01.08, 22:07
        wiesz, to nasz 8 cykl starań, choć o ile na początku był entuzjazm i radość to
        teraz już zniechęcenie sad

A o poziomie progesteronu przeczytałam w jakimś wątku na forum. Ostatnio już tu
        nie zaglądam, bo chce sie zdystansować do "starań" ale jak już zajrzałam to
        znalazłam...

chyba podświadomie szukam wytłumaczenia naszych niepowodzeń, poza tym skoro już
        zrobiłam badania hormonów to chciałabym wiedzieć jakie wyszły a coś ostatnio pod
        górkę w umawianiu się do gin. A już pierwsze badanie TSH wyszło niezachęcająco
        (powyżej normy). teraz jeszcze przeczytałam o poziomie progesteronu, Forumka
        pisała, ze w cyklu bezowulacyjnym miała ten hormon w granicach 13, a w
        owulacyjnych ponad 40-ci, wiec szukam więcej info.
        • mentafolia Re: progesteron a owulacja 30.01.08, 22:54
          Nikka,jak juz bardzo chcesz sprawdzać progesteron,to zbadaj się w 7-8 d po owu.
          Normy progesteronu są bardzo szerokie i moga być podawane w różnych jednostkach.
          A Twój M badał nasienie?
          • nikka1975 Re: progesteron a owulacja 31.01.08, 09:01
            Mąż badał smile

A ja też nie sama tylko na polecenie gin w 7 dc TSH, estradiol, FSH i prolaktynę
            a w 21dc progesteron, wiec wygląda na to że ten progesteron za wcześnie?
            • wiosenka1 Re: progesteron a owulacja 31.01.08, 11:58
              sam wynik prg nie wiele rokuje, warto podejrzeć na usg (monitoring
              cyklu) czy wzrasta pęcherzyk i czy pęka, jeśli tak, to wszystko ok
            • mentafolia Re: progesteron a owulacja 31.01.08, 18:50
              Tak,progesteron zrobiłaś za wcześnie.
              Nie wiem dlaczego większość lekarzy zleca to badanie standardowo w 21 dc,a
              przecież mało która babka ma owu w 14dc.
              Bardzo dobrze że mierzysz temperatury,w następnym cyklu zbadaj progesteron w 7-8
              dniu wyższej.
              Jeśli masz podwyższone TSH to bardzo możliwe,że masz niedoczynność tarczycy i
              powinnaś pójść do endokrynologa.
              • nikka1975 Re: progesteron a owulacja 01.02.08, 12:32
                przede wszystkim dziękuje za odpowiedzi smile

U endo już byłam, wcześniej zrobiłam FT3 i FT4, Pani doktor powiedziała, że mogę
                się starać. A, i że przydałoby się przytyć... Próbowałam się poradzić na forum
                "choroby tarczycy" ale adminka najpierw poszła w polemikę z inna forumką a potem
                mój watek skasowała sad

Co do gin bardzo ja lubię, ale ostatnio trochę straciłam zaufanie - najpierw
                zaleciła sztywno duphaston od 16 dnia cyklu, po konsultacjach tel ustąpiła, ze
                mogę poczekać na 3 wyższą temp., teraz te badania wygląda, ze znów zalecone
                książkowo. Chodzę do niej prywatnie i szkoda mi kasy jeśli nie umiem jej w 100%
                zaufać. Badania też ciężko mi wykonywać bo lab w godzinach pracy a nie mogę się
                zwalniać.

Wyżaliłam się, sorry... ale nie umiem sobie pomóc a mam poczucie że bez pomocy
                nici ze starań
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka