Dodaj do ulubionych

kolejka na Kasprowy

05.01.10, 08:18
Jak teraz wygląda kupowanie biletów na kolejkę na Kasprowy? Czytałam
że w lecie są straszne kolejki i można gdzieś wcześniej wykupić
bilety. Tylko ciągle znajduję rezerwacje grupowe, a nas jest dwie
osoby. Czy w zimie też jest tak ciężko?
Obserwuj wątek
    • tatromaniak13 Re: kolejka na Kasprowy 05.01.10, 17:09
      Bywam często w Kuźnicach i zimą nie zauważam tłumów przy kolejce jak to latem
      bywa. Poza takimi większymi zakopiańskimi spędami / sylwester, skoki, długie
      weekendy /nie ma żadnego problemu z bieżącym wjazdem i zjazdem.
      Tylko często przeważnie podczas porywistych wiatrów kolejka niestety nie kursuje
      na Kasprowy.
      • katja_24 Re: kolejka na Kasprowy 05.01.10, 18:30
        A jak to wyglada podczas ferii?
        Mam zrobiona rezerwacje na poczatku marca, ale tak sie zastanawiam,
        czy nie cofnac o miesiac, bo sie boje, ze nizej juz nie bedzie
        sniegu...:/
        • kfadam Re: kolejka na Kasprowy 05.01.10, 21:34
          W marcu na terenie samego TPN-u śniegu nie zabraknie natomiast w Zakopanem może
          być już zielono.
          • katja_24 Re: kolejka na Kasprowy 06.01.10, 12:08
            Rozumiem.
            Specjalnie wybralam sam poczatek marca, bo nie chcialam trafic na
            ferie :/
            A jak wyglada sprawa stokow narciarskich?
            • weekenda Re: kolejka na Kasprowy 06.01.10, 14:57
              katja - czort jeden wie jak będzie :) bywało, że w marcu śnieg leżał
              jeszcze w Kuźnicach i można było zdejmować narty na parkingu a
              bywało, że kończył się mocno powyżej pierwszego mostku przy zjeździe
              z Goryczkowej
              • rumcajs68 Re: kolejka na Kasprowy 06.01.10, 20:03
                Zielono w marcu w Zakopanem? Prędzej bym się tam spodziewał ufoludków o tej porze i pewnie stąd to zielono...

A co do śniegu: w ostatnich latach zimy późno się zaczynają i późno kończą, a marzec i luty to najlepszy okres na narty. Wiele wskazuje, że obecna zima będzie podobna. W każdym razie obecnie większe jest prawdopodobieństwo, że śnieg będzie w marcu niż na Boże Narodzenie i Sylwestra.
                • katja_24 Re: kolejka na Kasprowy 07.01.10, 11:07
                  Dzieki za odpowiedz :)
                  Podniesliscie mnie na duchu :)
                  Wczesniej i tak nie moge jechac, bo mam studenta na karku...wiec
                  oby do marca.
                  Pozdrawiam :)
                • kfadam Re: kolejka na Kasprowy 07.01.10, 19:57
                  rumcajs68 napisał:

> Zielono w marcu w Zakopanem? Prędzej bym się tam spodziewał ufoludków o tej por
                  > ze i pewnie stąd to zielono...
                  Widzę ze znawca tematów wszelakich ponownie szuka zwady.
                  Polecam obejrzeć zdjęcia z początku marca 2008roku gdzie widać że śniegu już
                  niemal nie ma w dolinach a jest go na metry powyżej 1200mnpm
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,863,53092700,77093890.html?wv.x=2
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,863,53092700,78603501.html?wv.x=2 (zdjęcie 174
                  wyraźnie pokazuje ze śniegu nie ma -Widok z Kopieńca, pozostałe natomiast
                  ukazują ze nie brak go powyżej 1200mnpm)
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,863,53092700,79241613.html?wv.x=2
                  Jak widzisz pyskaczu ja wiem co pisze tobie ponownie coś się wydaje ze wiesz...
                  • rumcajs68 Re: kolejka na Kasprowy 08.01.10, 00:42
                    Brak śniegu to nie jest zielono. Trawa staje się zielona na tej wysokości w drugiej połowie kwietnia (a nigdy w marcu!), zaś liście na drzewach pojawiają się około 10 maja. Wiem to, bo mieszkam w górach i co roku mogę to obserwować.

A te obraźliwe epitety zachowaj lepiej dla siebie i swoich znajomych. Innymi słowy, naucz się używać mózgu. Może to początkowo wydawać się trudne, ale zapewniam Cię - na dłuższą metę zdecydowanie się opłaci...
                    • rumcajs68 Re: kolejka na Kasprowy 08.01.10, 00:53
                      A Twoje zdjęcia pokazują coś wręcz przeciwnego, niż piszesz. W Zakopanem, owszem, były tylko płaty śniegu (co nie jest tam niczym niezwykłym nawet w środku zimy - do tego wystarczy kilkudniowa odwilż), ale już w partiach reglowych widać ciągłą pokrywę śniegu, już nie mówiąc o piętrze hal i turni. Zważywszy na fakt, że na nartostradach pokrywa jest jeszcze grubsza i ponadto ubijana (przez to dłużej się utrzymuje), warunki narciarskie były na pewno co najmniej dobre. Podejrzewam, że dało się zjechać do samych Kuźnic.

Zresztą nawet bez Twoich zdjęć pamiętam, że luty i marzec 2008 r. był bardzo śnieżny, chyba najbardziej śnieżny spośród też bardzo śnieżnych końcówek zim w ostatnich latach. W Karkonoszach zwarta pokrywa śniegu utrzymywała się nawet do początku maja.
                    • weekenda Re: kolejka na Kasprowy 08.01.10, 09:25
                      rumcajs68 napisał:
                      > Brak śniegu to nie jest zielono. Trawa staje się zielona na tej
                      wysokości w drugiej połowie kwietnia (a nigdy w marcu!), zaś liście
                      na drzewach pojawiają się około 10 maja. Wiem to, bo mieszkam w
                      górach i co roku mogę to obserwować.>

A mówimy wciąż o Tatrach i trasie narciarskiej z Goryczkowej i na
                      Hali?

Nie masz racji rumcajsie. Bywały już wczesne wiosny w
                      Tatrach, że śnieg schodził szybko i zjazd już kilkadziesiąt metrów
                      nad granicą lasu stawał się zagrożeniem dla narciarza. A i start na
                      górze też był probleme bo wiatry powywiewały śnieg i kamienie
                      straszyły. Nie ma reguły.
                      • katja_24 Re: kolejka na Kasprowy 08.01.10, 17:55
                        Przepraszam, ze sie wtrace...
                        Jako mocno poczatkujacego narciarza interesuja mnie tylko stoki
                        latwe, zjazd z Kasprowego nie wchodzi w gre...Stad pytanie o snieg
                        w miescie. Jesli to cos zmienia, to jade 3 marca na 8 dni.
                        • kfadam Re: kolejka na Kasprowy 08.01.10, 20:53
                          Nie wiem czy udało ci sie przejrzeć moją soczystą dysputę z rumcajsem zanim
                          została wycięta (dzięki weekendusiu) jeśli tak to wiesz już że w marcu nie jest
                          pewne by działały stoki na Gubałówce czy inne pomniejsze, przynajmniej tak było
                          dwa lata temu natomiast dobrze się miał stok na Kalatówkach, mrozów w nocy nie
                          było wiec sztuczne naśnieżanie nie działało z tego co pamiętam działały tylko
                          stoki na terenie TPN-u. Nie jestem pewien co do Szymoszkowej. To że tak było w
                          2008 nie znaczy że w tym roku będzie tak samo. Gwarancje zjazdów daje jak na
                          razie lodowiec a tego ci u nas brak.
                          Pozdrawiam
                          • katja_24 Re: kolejka na Kasprowy 08.01.10, 21:10
                            Niestety, cenzura byla szybsza ;)
                            Dzieki za odpowiedz.
                            Pozdrawiam
                          • weekenda Re: kolejka na Kasprowy 08.01.10, 21:13
                            jeśli mnie znacie, to już wiecie i mnie znacie :)

w górach nie ma demokracji, najważniejszy jest spokój i decyzje tego
                            kto przewodzi. więc koledzy - o spokój proszę. ma być przede
                            wszystkim bezpiecznie. każdy niewłaściwy krok grozi zjazdem ;)
      • marti-nick Re: kolejka na Kasprowy 05.01.10, 21:27
        Zimą również jest kolejka do kolejki, mimo teoretycznie większej przepustowości
        (360 os./godz., latem o połowę mniej). Swoje trzeba odstać, a już szczególnie w
        czasie ferii. Trudno mówić o bieżącym wjeździe. W dół jest łatwiej, bo sporo
        osób zjeżdża na nartach aż do Kuźnic.
        • sloneczko_ania Re: kolejka na Kasprowy 28.01.10, 11:54
          Swoje o znaczy ile? Bo pół godziny na mrozie jeszcze rozumiem ale
          żeby 2-3 godziny to sie chyba nie zdecyduję.
          • kfadam Re: kolejka na Kasprowy 28.01.10, 13:12
            zaczynają się ferie wiec nie liczyłbym na półgodziny, teraz może być jeszcze
            gorzej niż latem, latem w trzy godziny jest się na Kasprowym pieszo, zimą potrwa
            to wiele dłużej a i ryzyko większe, natomiast od rana na Kasprowy wybierają się
            narciarze i tłumy ciekawskich dla których to jedyna możliwość popatrzenia na
            świat z wysokości bo dotarcie pieszo jest jak wspomniałem dla większości zbyt
            trudne i ryzykowne. Jedyne co może zmniejszyć kolejkę to siarczysty mróz a i
            pamiętać należy ze przy silnych wiatrach kolejka nie kursuje. Dziś jak donosi
            kolega w Zakopanem pusto i kolejki do kolejki nie ma a i Krupówki puste.
            • agusia3301 Re: kolejka na Kasprowy 28.01.10, 15:07
              Wlasnie jestem w Zakopanem, potwierdzam, kolejki brak.Tzn kolejki do
              kolejki brak. I ludzi mało jak na taki sezon {ferie}. Pogoda dość
              ładna, sypie trochę snieżek, jest lekki witerek, do wczoraj było
              piękne słońce!!! Pozdrawiam wszystkich z Zakopanego! Agnieszka
              • kfadam Re: kolejka na Kasprowy 29.01.10, 09:54
                Kolejki do kolejki brak podobnie jak widoczności z Kasprowego, mgła i tylko mgła ;)
                • kwiaag Re: kolejka na Kasprowy 29.01.10, 13:28
                  a jaka pogoda na najbliżesze dni?
                • sumire Re: kolejka na Kasprowy 29.01.10, 13:40
                  widoczność pewnie nie zmieni się szokująco w najbliższych dniach, ale kolejka
                  owszem - województwo mazowieckie zaczyna ferie... chociaż z drugiej strony, w
                  tym roku wszyscy znajomi Podhalanie zajmujący się turystyką narzekają, że jest
                  pustawo.
                  • kfadam Re: kolejka na Kasprowy 06.02.10, 21:25
                    w ubiegłym tygodniu faktycznie było pustawo, ale tak od środy zaczęło dobijać
                    mimo nie najlepszej pogody, kolejki do kolejki nie było, ale i nie kursowała za
                    często ze względu na pogodę. Zakopianka dziś zakorkowana w obie strony ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka