wronie 24.11.10, 12:07 Czy ktoś z Was zwiedzał tamte tereny? Tam jeszcze nie byłem...co warto odwiedzić? Gdzie się zatrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyszek-1957 Re: Góry Izerskie 25.11.10, 17:48 Ja po raz pierwszy byłem w w 2005 i od razu w nich się "zakochatkałem" . pojechałem w ciemno "studiując" wcześniej mapę gór izerskich z lat 70. szedłem ze SzPG czerwonym przez Wysoki Kamień (jeszcze jak tylko był tam skromny kiosk) do Chatki Górzystów (mają swoją stronę www.chatkagorzystow.prv.pl). Jak tam dojdziesz to zrozumiesz co to znaczy "zakochatkać się". wtedy jeszcze nie było w niej takich zdobyczy jak aneks kuchenny, jak kabina prysznicowa czy WC. poprostu raj na ziemi. Podają tam słynne omlety i naleśniki z jagodami. Gospodarze bardzo mili i otwarcie. Wtedy też internet był jeszcze dla mnie dość obcy i nie wiedziałem, że niedawno otwarto przejście turystyczne w okolicy stacji turystycznej Orle do Jizerki. Wybrałem się więc do Świeradowa "żółtym" przez Stóg Izerski. Piękny widok ze schroniska (dość drogo ze względu na bardzo licznie odwiedzająch Niemców) na Pogórze Izerskie. Obecnie jest czynna kolej gondolowa ze Świeradowa na Stóg Izerski. Po drodze koniecznie trzeba wejść na platformę widokową na Smrku (po czeskiej stronie). Następny razem w w 2007 wybrałem się z Polany Jakuszyckiej do Harrachova. Dalej koleją do Jozefuw Dul. "żółtym" przez Przerwaną Zaporę dotarliśmy do Jizerki. Przepiękne miejsce wręcz magiczne. Na miejscu koniecznie trzeba wejść na Bukovec. Ja szedłem też dwa razy "czerwonym" przez Stredni Hreben, Pytlackie Kameny, Predel na Palicnik (przepiękne widoki). Noclegi mieliśmy w Penzion Sklarna. pokoje 4 i 2 osobowe od 300 do 350 koron. rezerwacja telefoniczna lub e-mail. Nawet można sie dogadać po polsku. E-mail: penzionsklarna@seznam.cz strona www.czeskiegory.pl/penzionsklarna Mają wspaniałe piwo "Konrad". Jak zresztą w całej okolicy. Jeśli chcesz zobaczyć jak tam jest to zajrzyj na stronę www.jizreky.eu/jizerkaphp link webowe kamery. Widoki z kamer Chata Pesakovna lub Jizerka - Říčka Jizerka a Krkonoše lub Pansky Dum. Dziś widzę, że jest chyba jakaś awaria i kamerki nie chodzą ale próbuj. Do Jizerki samochodem (łatwo trafić) tylko do parkingu przed osadą, Dalej mogą tylko ci co mają zakwaterowanie. Chyba się zbyt rozpisałem. Ale jak się "zakochatka" ... W polską część Gór Izerskich to tylko na pieszo lub rowerem. Ja osobiście nie jeżdżę ale trasy rowerowe są wspaniałe. W tym roku uruchomiono po kilkunastoletniej przerwie kolej od Korzeniowa do SzPG. Płaci się oddzielnie za polski i oddzielnie za czeski odcinek. www.tki.info.pl Ostatnio ukazała się nowa aktualna mapa "Góry Izerskie" 1:50 000, Poprzednie mapy nie uwzględniały przejścia w okolicy Schroniska "Orle". Wyd. Galileos. dostępna min. na stronie www.naszesudety.pl Same zaś Góry tak czeskie jak i polskie są przepiękne wręcz magiczne z ciekawą historią. Właściwie "niezaludnione". Ja bym określił jako góry w których (bez urazy dla pozostałych) nie ma przypadkowych turystów. Wieksza ich część zarówno polska jak i czeska jest rezerwatem więc poruszać się z reguły można tylko po szlakach znakowanych. Z map dowiesz się dokładnie gdzie można a gdzie nie. Po stronie czeskiej w okolicy polecam też ścieżki dydaktyczne. jak już wspomniałem na Bukovec. Na torfowiska Izery. Łatwo trafić. Jeszce raz to powiem. Jak dotrzesz do Chatki Górzystów, na Łąkę Izerską, do Jizerki, na Wysoki Kamień to dowiesz się co to znaczy "zakochatkać" się. Ja tam ładuję akumulatory. Polecam i szczerze życzę "zakochatkania". Odpowiedz Link Zgłoś
wildwhiskey Re: Góry Izerskie 26.01.11, 15:27 W Góry Izerskie mogę również polecić miejscowość Kopaniec, ze świetnym miejscem noclegowym Willa Pod Zegarem - piękny, zabytkowy dom (www.willapodzegarem.pl ) Miejscowość też bardzo atrakcyjna turystycznie, mnóstwo tras rowerowych, piękne okolice, niezapomniane widoki. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelec47 Jakteraz to wyglada? 28.01.11, 17:44 pamietam "ksiezycowy krajobraz"Gor Izerskich z konca lat 80' wowczas rejonu dotknietego kleska ekologiczna kwasnych deszczow spowodowanych polozonym w sasiedztwie przemyslem wydobycia wegla brunatnego i spalaniem w licznych elektrowniach .ponury widok kikutow drzew zniszczonego wyziewami lasu i snujace sie trujace dymy w oddali.jak jest teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
yestor Re: Jakteraz to wyglada? 12.02.11, 23:32 Młody las, dużo krzaków, ładna zieleń w ciepłej porze roku. Kikutów drzew już prawie nie ma. Tylko troszkę żal, że zarastają fantastyczne punkty widokowe i różne skałki, które odsłoniły się po klęsce ekologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
yestor Re: Góry Izerskie 25.11.10, 23:30 Czeskie Góry Izerskie są rewelacyjne! Wiele atrakcji w odległości kilku godzin marszu z Polski. Szczególnie polecam okolice miejscowości Hejnice (to w prostej linii tylko 10 km od Świeradowa) no i Jizerkę, o której pisał mój przedmówca. Z Hejnic obowiązkowo warto zaliczyć Frýdlantske Cimbuři, Skály Paličniku, warto wejśc na Jizerę, zobaczyć Skalni Hrad i kilka pięknych wodospadów w okolicy. Jizerka to perełka sama w sobie, zwłaszcza że nie można tam dojechać samochodem. Warto zobaczyć Středni Jizerský Hřeben, wejść na najwyższy okoliczny wulkan - Bukovec (dyskretnie, bez szlaku), zobaczyć zaporę wodną, której... nie ma, czyli Protrženą Přehradę. To oczywiście tylko niektóre propozycje, które widziałem i które mnie się podobały. Najbliższa baza wypadowa, to schronisko w Orlu, z którego do Jizerki tylko kilkadziesiąt minut, schronisko na Stogu Izerskim (jak byłem kilka lat temu, to zadziwiły mnie mocno spartańskie warunki), z którego za 45 minut dojdzie się na Smrk, a stamtąd już blisko na Paličnik i do Hejnic, tyle że powrót wieczorem, to "ściana płaczu" na Smrk, no i Chatka Górzystów, ale stamtąd trzeba iść do Orla, aby przedostac się do Czech. Dysponując samochodem można stacjonować np. w Świeradowie, czy w Szklarskiej Porębie i podjeżdżać np. do Hejnic, Bilego Potoku, Raspenavy, Desnej, Kořenova, skąd wiedzie wiele szlaków w góry. Jeszcze kilka lat temu były w G. Izerskich fantastyczne "bieszczadzkie" krajobrazy. Klęska ekologiczna lat '80 przetrzebiła doszczętnie lasy, po jakimś czasie w końcu sprzątnięto smutne kikuty drzew i zostały morza wysokich traw, maliniska i dziesiątki nagle poodsłanianych rozmaitych skał i skałek. Niestety, to już powoli przeszłość, bo góry zarastają młodym lasem. Poza tym znakomite tereny rowerowe i do biegania na nartach. Odpowiedz Link Zgłoś
yestor Re: Góry Izerskie 25.11.10, 23:33 Jeszcze o jednym zapomniałem. W Jizerce, jeżeli jeszcze można (byłem ładnych parę lat temu), to warto zwiedzić Hnojovy Dům. Można się nieźle pośmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek-1957 Re: Góry Izerskie 28.11.10, 16:52 Mam natomiast pytanie odnośnie Jizerki. Byliśmy tam już trzykrotnie i za kazdym razem mieliśmy zakwaterowanie w Penzionsklarna. bardzo miło i przyjemnie, gospodarze też. Czy ktoś zna inne miejsca na zakwaterowanie w Jizerce. Oczywiście mam na myśli te tańsze niż właśnie sklarna. Wiem, że są tam inne chaty (domy) ale nigdy nie udało mi się do nich np. wejść. Z reguły są zamknięte. Na niektórych są karteczki z numerem telefonu. Cenowo podobna jest np Chata Pesakovna ale z zewnątrz wygląda na trochę niższy standard. W środku nie byliśmy więc może to tylko wrażenie. Kiedyś w internecie była informacja, bodajże 200 Ksc od osoby własnie w jednym z domów. Teraz nie mogę tego znależć. Odnośnie dojazdu do Jizerki samochodem to tylko dla tych co mają zakwaterowanie i gospodarze wystawiają zezwolenia (przepustki) zaraz po przybyciu. Bezpłatnie. Dla pozostałych tylko do parkingu na początku osady. Dalej tylko na pieszo lub rowerem. Pozdrawiam "zakochatkanych". Odpowiedz Link Zgłoś