01.05.11, 19:31
Czy ktoś używał plecaków tej marki? Warto? Podczas przymierzania ze sporym obciążeniem miałam wrażenie, że 'ciągnie' mnie do tyłu mimo wyregulowania pasków. No, ale może to też kwestia modelu...
Zastanawiam się, czy zakupić, czy jednak postawić na marki, które lepiej znam, ale które niestety są trudniej dostępne w moim mieście?
Cena nie gra roli.
Obserwuj wątek
    • weekenda Re: Osprey 06.05.11, 09:40
      Nikt z użytkowników się nie odzywa więc coś napiszę gdyż w bliskim otoczeniu mam ludzi, którzy mają, używają i chodzą z plecakami Osprey'a. I namawiają mnie już kolejny sezon na te plecaki bo przede wszystkim lekkie. Ciągle się waham bo moje wciąż są super i się sprawdzają i po prostu szkoda mi kasy no bo mam. Ale miałam je w ręku, na plecach i rzeczywiście - są lżejsze od moich, dobrze leżą. Ale czy bym kupiła gdyby moje się rozpadły? Nie wiem. Ja osobiście marzę o plecaku "pajaka" :)
      • cafem Re: Osprey 06.05.11, 17:04
        No właśnie wszyscy przekonują do Ospreya - a ja nie wiem:/ Mierzyłam kilka i jakoś mnie nie zachwyciły, ale niestety inne również nie.

A pytam o opinie, bo ostatecznie zamówię w ciemno z internetu i waham się między Osprey a Deuter.

Co to jest plecak 'pająk'? :)
        • weekenda Re: Osprey 06.05.11, 21:08
          Nie pająk tylko pajak :) to nazwisko polskiego gościa, który specjalizuje się w plecakach właśnie. Teraz już jego oferta jest deczko szersza ale zaistnieli dzięki plecakom właśnie. Wrzuć w gógle "plecaki pajak " i już :) Synowi kupiłam już dwa i są super (podbieram mu czasami ;) ) a sama czekam aż stare sie rozpadną a że solidne nabyłam to skubane rozpaść się nie chcą ;) Poczytaj na ngt o tych plecakach - mądrze prawią. To naprawdę dobre plecaki.
          • cafem Re: Osprey 06.05.11, 21:31
            O tych również nie słyszałam:)

Może dlatego, że w Polsce nie mieszkam i tu o polskie cuda raczej trudno.
    • morekac Re: Osprey 06.05.11, 16:34
      Podczas przymierzania ze sporym obciążeniem miałam wrażenie, że 'ciągnie' mnie do tyłu mimo wyregulowania pasków

mam wrażenie, że ze sporym obciążeniem to każdy plecak ciągnie do tyłu ;-)
      • cafem Re: Osprey 06.05.11, 17:02
        > mam wrażenie, że ze sporym obciążeniem to każdy plecak ciągnie do tyłu ;-)

Niby tak, ale ten konkretny Osprey tak jakby bardziej;)
      • weekenda Re: Osprey 06.05.11, 21:11
        morekac napisała:
        > Podczas przymierzania ze sporym obciążeniem miałam wrażenie, że 'ciągnie' mnie
        > do tyłu mimo wyregulowania pasków
        >
        > mam wrażenie, że ze sporym obciążeniem to każdy plecak ciągnie do tyłu ;-)

No właśnie nie. Być może Osprey'owe ciągną bo takie lekkie są lub zbyt słabe paski piersiowe mają - nie wiem, gdybam. Dobry plecak nie ciągnie do tyłu z jakimkolwiek ciężarem. Mowy nie ma.
        • cafem Re: Osprey 06.05.11, 21:30
          > Dobry plecak nie ciągnie do tyłu z jakim
          > kolwiek ciężarem. Mowy nie ma.

No właśnie. Na obu moich ostatnich wyprawach miałam pożyczone plecaki.
          Pierwszy super dopasowany (za chiny nie przypomnę sobie marki!), drugi był męski i niestety za duży, ale żaden nie ciągnął mimo kilkunastu kilo obciążenia.

Deutery mierzyłam wiele razy, jak mieszkałam w Alpach i jakoś ufam tej marce, a o Ospreyach usłyszałam dopiero parę dni temu. I wszyscy zachwalają, dlatego się dopytuję. Dla mnie to jakaś nowość:)
          • morekac Re: Osprey 07.05.11, 09:19
            Przy 25 ciągnie każdy. Chyba trzeba porównać, jak leży Osprey z innymi plecakami - ale waga załadunku powinna być podobna. Mnie ostatnio świetnie nosi się Salewa - ale to tylko 45l i siłą rzeczy nie może być przeładowany.
            • cafem Re: Osprey 07.05.11, 09:27
              > Przy 25 ciągnie każdy.

25 to ja dźwigać nie zamierzam, sama ledwo 50 ważę:D

A plecaka szukam do 40 litrów, bo cały sprzęt mam super lekki i pakowny, a w kwestii ciuchów zamierzam zapomnieć o byciu babą i nosić prawie codziennie to samo;)
              • morekac Re: Osprey 07.05.11, 20:51
                Jeśli z plecakiem 45l czujesz się mało komfortowo, to tego modelu nie kupuj. Pomierz inne modele.
                • cafem Re: Osprey 08.05.11, 11:22
                  > Jeśli z plecakiem 45l czujesz się mało komfortowo, to tego modelu nie kupuj.

Nawet nie tyle niekomfortowo, co 45l to po prostu za dużo. Wyprawa jest latem, a sprzęt mam ograniczony do absolutnego minimum.

> Pomierz inne modele.

I sęk w tym, że nie bardzo jest gdzie pomierzyć. U UK oszaleli, praktycznie wszystkie plecaki mają rozmiar L. Kiesy ja eSki potrzbuję...

Kupię przez net, trochę w ciemno, dlatego pytam o opinie. Jak się bardzo zakup nie uda, to zwrócę, jeszcze trochę czasu jest...
            • cafem Re: Osprey 07.05.11, 09:39
              > Chyba trzeba porównać, jak leży Osprey z innymi plecakam
              > i - ale waga załadunku powinna być podobna.

Z tym porównaniem to nie tak łatwo. Niby mamy dwa górskie sklepy w mieście (w UK mieszkam), ale plecaków wybór marny.
              Ze względu na same marki biorę pod uwagę jedynie 25% towaru, a jak jeszcze wezmę pod uwagę pojemność i rozmiarówkę, to do porównywania nie zostaje nic:(
              Ja trochę rozpuszczona jestem, bo długo wysoko w Alpach mieszkałam, gdzie tylko dobry sprzęt mieli. No ale z drugiej strony jak nie byc rozpuszczonym, skoro od wygody plecaka zależy zdrowie moich kolan, plecak kosztuje sporo, no i wiele lat ma służyć...

Już oglądam te Salwey. Też się wcześniej z marką nie spotkałam.
              • cafem Re: Osprey 07.05.11, 09:39
                *Salewy:)
            • weekenda Re: Osprey 07.05.11, 14:57

morekac napisała:

> Przy 25 ciągnie każdy.

Nie każdy. Nie chcę się sprzeczać bo każdy ma swoje ciało, układ, wzrost, wagę itd. i swoje doświadczenia i wyprawowe i sprzętowe, ale mój Karrimor 75+10 przy pełnym zapakowaniu nie ciągnie. To świetny plecak.
              • morekac Re: Osprey 07.05.11, 20:57
                nie przeczę, że Karrimory są niezłe, ale niestety, już jakiś czas temu postanowiłam nie nosić za dużych i za ciężkich plecaków, bo niestety, dopada mnie grawitacja. ;-)
                W żadnym wypadku nie kupowałabym plecaka, który źle leży na moich plecach. Bez względu na opinie innych użytkowników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka