Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz Karpacz, będę bez samochodu

15.06.13, 16:38
Witam ponownie, w poprzednim wątku prosiłam o namiary na noclegi w Karpaczu, już znalazłam dziękuję za info.
Teraz mam pytanie związane z komunikacją w Karpaczu, ponieważ będę sama z dziećmi i będziemy bez samochodu. Planujemy trochę pozwiedzać, musimy niestety do niektórych miejsc dojechać, bardziej mnie martwią powroty np. dojechać do Świątyni Wang, wycieczka na Śnieżkę i z powrotem do Karpacza. Czy w Karpaczu jest komunikacja miejska (nie PKS), jeżdżą busy?
Co ewentualnie proponujecie osobie bez samochodu, jak dojechać, dojść, co zwiedzać?
Obserwuj wątek
    • olik7 Re: Jeszcze raz Karpacz, będę bez samochodu 27.06.13, 23:38
      Karpacz jest mały, praktycznie wszędzie można dojść, często nawet nie opłaca się dojeżdżać autem ze względu na brak lub opłaty za parkingi. Jeździ PKS i jeżdżą busy. W pobliże Świątyni Wang dojedziesz, jeżeli nie mieszkasz w Karpaczu Górnym, oczywiście - bo wtedy to nie ma sensu, Spowrotem możesz się przespacerować, z górki łatwiej. Z pod Wangu masz łatwy szlak przez Polanę do Samotni, dalej na Śnieżkę uwierz 4-letnie dzieci dają tutaj radę. Możesz też wjechać wyciągiem na Kopę i wdrapać się już tylko na Śnieżkę , wrócić wyciągiem lub zejść. Bardzo łatwo dochodzi się do Łomniczki, dalej na Śnieżkę, lub powrót trochę kamienistym szlakiem żółtym. W sumie to wszędzie jest łatwo.
      • billy.the.kid Re: Jeszcze raz Karpacz, będę bez samochodu 28.06.13, 14:44
        w białym jarze uważaj na lawiny.
        • martinetka Re: Jeszcze raz Karpacz, będę bez samochodu 29.06.13, 07:28
          Dziękuję za odpowiedzi, będę na ul. Dolnej, nie wiem jaka to cześć Karpacza. Proszę o jeszcze jakieś podpowiedzi co robić/zwiedzić w Karpaczu.
          • jarexa Re: Jeszcze raz Karpacz, będę bez samochodu 30.06.13, 13:25
            Na pewno warto zobaczyć schronisko Samotnia. Uznawane za najbardziej malownicze w Polsce. Dojście bardzo łatwe albo od Wang albo z Białego Jaru.
            Ul. Dolna jest daleko od Wang więc bus pod górę wskazany.
            Na śnieżkę możecie się wybrać przez ul. Wilczą i dalej czarnym szlakiem przez Sowią Przełęcz i Czarny Grzbiet. Opis szlaku TUTAJ
            W samym Karpaczu jest zjeżdżalnia grawitacyjna - dzieciaki to lubią, no i Muzeum Sportu. A wyżej - Muzeum Zabawek i to pewnie jest dobra propozycja dla dziecka - uwaga przenieśli się na ul. Kolejową więc będziesz miała blisko.
            Pamiętaj tylko, że wyciąg na Kopę to pojedyncze krzesełka - nie każde dziecko samo chce jechać.
            • haru73 Re: Jeszcze raz Karpacz, będę bez samochodu 18.07.13, 19:10
              Samotnia potwierdzam jest przepięknym miejscem :) i można taką wycieczkę zaplanować na 3-4 godz. idąc bardzo spokojnie. Polecam też wycieczki organizowane przez biura podróży - wyjazd z Karpacza, a można zobaczyć np. Skalne Miasto (cały dzień zorganizowany)
    • dorota-on-line ? 19.08.13, 21:37
      szukam noclegu w karpaczu na jedną noc.będe razem z dzieckiem ale poradzimy sobie z jednym łóżkiem-szukam tylko czegos zeby sie przespać i wziąć prysznic gdyz nie planujemy wielkich wakacji ale trzeba chyba co najmniej dwóch dni żeby cos fajnego zobaczyć.

możecie poradzić coś niedrogiego.

poza tym mam pytanie.chce odwiedzić western city.z tego co sie zorientowałam autobus najwczesniej jedzie tam o 7:00 i ostatni wraca o 11:00.to jednak chyba trochę mało czasu żeby tam zobaczyc wszystkie atrakcje-czy jest jakaś inna możliwośc powrotu?

poza tym planuje odwiedzić muzeum bajem i tor saneczkowy i moze tamę?czy te wszystkie atrakcje są czynne?czy są daleko od siebie?
      • olik7 Re: ? 20.08.13, 08:19
        Znajdź sobie nocleg w okolicy ul. Dolnej lub na Skalnym Osiedlu, a wtedy do Western City masz 10-15-minutowy spacer. Na pewno nie wybieraj sie autobusem do wioski Ścięgny bo z tamtejszego przystanku do Western City jest z godzina marszu ulicą. Samo miasteczko jest raczej kiczowate, atrakcyjne dla dzieci, jeżeli nie wybierasz sie tam na cały dzień to warto z dzieckiem pójść jak jest jakiś program np. Napad na bank.
        • dorota-on-line Re: ? 25.08.13, 11:08
          czyli jestem w stanie dostac sie tam na piechote?bo z tego co się dowiedziałam z dojazdem komunikacją to wogóle byłoby cięzko.

znalazłam właśnie nocleg na ul.dolnej.chyba w poblizu jest też park bajek oraz aquapqrk sandra gdzie chyba się wybierzemy.a jak daleko będziemy mieć(piechotą) do toru saneczkowego-kolorowa-oraz do wyciągu na Śnieżkę?próbuję się zorientować jak się wyrobimy z czasem
          • olik7 Re: ? 26.08.13, 09:38
            Zależy, w którym miejscu Dolnej. Jak zauważyłaś, jest to ulica równoległa (no prawie:)) do głównej ulicy w Karpaczu, od jej wylotu do Sandry jest może z 7-10 minut, do Kolorowej z 12, oczywiście można wolniej i można szybciej, ale nie ma co się spieszyć na urlopie. Tym bardziej, że cały Karpacz ma z 6 km więc jak się rozpędzisz to miasto się skończy :) Kawałek za Sandrą, naprzeciw jest stok Relaks i gdzieś tam przy nim, na górze, jest jakiś nowy plac zabaw bajek, nie byłam bo moja latorośl już wyrosła z tych atrakcji. Do wyciągu na Śnieżkę można pójść kilkoma drogami, daleko nie jest ale idziesz pod górkę, więc z dzieckiem, spacerkiem nawet godzinkę może to trwać. Możesz też pójść cały czas główną ulicą do Białego Jaru a stamtąd podjechać kawałek koleją krzesełkową Winterpol, wygodnie i skracasz drogę ale jak dla mnie strata kasy. W pensjonatach mają mapki Karpacza, ewentualnie weź sobie z Informacji Tur., fajnie bo są raczej aktualne i mają zaznaczone ścieżki (co by nie chodzić w tę i spowrotem główną ulicą). Wg tej mapki spokojnie dojdziesz do Western City.
            Fajna jest ta kawiarenka koło księgarni :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka