Dodaj do ulubionych

Mgła na Kasprowym

08.06.18, 14:49
Byłam w górach i zdecydowałam się wejść na Kasprowy z Kuźnic.Trasa trochę monotonna, ale w sumie nie najgorsza. Niestety jakieś 15 minut przed szczytem trafiłam na sporą mgłę i tak już pozostało.Nie było widać prawie nic:/ W prognozach było słońce więc uznałam, że będą ładne widoki:).Czuję spory niedosyt więc obiecałam sobie, że we wrześniu tam wrócę. Mam taką pracę, że mogę pojechać spontanicznie - planując z 1-2 dniowym wyprzedzeniem. Tylko pytanie jest takie. Czy da się sprawdzić stopień zamglenia? Mając wybór chciałabym żeby była chociaż ta połowiczna widoczność, bo marzę o tych widokach :).
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Mgła na Kasprowym 09.06.18, 14:08
      1. Najlepiej pytać górali: "Będzie mgła panocku. Albo nie będzie"
      2. Lepiej sprawdzać prognozy dla Kasprowego Wierchu lub Tatr; nie dla Zakopanego
      pogoda. topr.pl/
      www.skiinfo.pl/malopolskie/zakopane-kasprowy-wierch/pogoda.html
      www.yr.no/place/Poland/Lesser_Poland/Rysy/
      Najbardziej interesuje Cię mgła, więc możesz patrzeć na mapę typu:
      www.weatheronline.co.uk/cgi-app/weathercharts?CONT=plpl&LANG=en&MAPS=fsi
      Kornel
      • ferdynand_007 Re: Mgła na Kasprowym 23.06.18, 09:47
        Ja zawsze sprawdzam pogodę na mapy.meteo.pl
        Dosyć gęsta siatka pozwala sprawdzić zjawiska atmosferyczne na wąskim, wybranym obszarze. Jeżeli nad szczytami przewidywany pułap zachmurzenia jest niski, to raczej widoczków nie się co spodziewać. Dobrą informacją jest też przewidywana prędkość wiatru. Przy dużych porywach przechodzenie otwartymi graniami na przykład na Orlej Perci jest mało komfortowe.
        I potwierdzam, że nie można się sugerować prognozą dla samego Zakopanego. Normalnym jest, że na Krupówkach jest słońce i ciepło a w tym samym czasie w wysokich partiach gór może zacinać ulewa i być nieprzyjemnie zimno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka