clickkey 15.10.04, 13:32 Może ktoś był w górach nad Bajakałem? Do jakich polskich są podobne? Czy jest w nich coś szczególnego, innnego, do czego trzeba inaczej się przygotować? Czekam na rady bywalców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aard Jest artykuł w NPM (numer 10/2004) 18.10.04, 09:31 www.npm.pl/artykul.php?art=754 Ciekawe, bo tego numeru nie mam, a wydawało mi się, że coś o okolicach Bajkału czytałem w NPM w ostatnich miesiącach... Jak znajdę w domu, to podam ci namiary. Pyzdraard! Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: Jest artykuł w NPM (numer 10/2004) 19.10.04, 12:25 Dzięki za link, znalazłem w numerze 02/2004 artykul o Bajkale, ale nie ma nic o górach. Sajany to trochę inne góry, inne pasmo. Na południe od Bajkału jest pasmo górskie Chamar-Daban i o nie mi chodzi. Na zachód są Góry Bajkalskie, a na północnym wschodzie są Góry Stanowe. Czytałem relacje z wejścia na Pik Czeskiego w tych górach, ale są bardzo krótkie i nadal nie wiem, jaki to jest stopień trudności, czy to nasze Bieszczady czy Orla Perć. Wyjeżdżamy do Irkucka w czerwcu 2005, do tego czasu może coś znajdę. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aard Z tego co napisałeś 19.10.04, 13:36 wynika, że wiesz już więcej, niż mógłbyś znaleźć w NPMie. A już na pewno dużo więcej ode mnie :-) Powodzeniaard Odpowiedz Link Zgłoś
maria-malena Re: Góry wokół Bajkału 23.10.04, 16:19 Jest swietny przewodnik z serii bezdroza pt. "Bajkał, morze Syberii", z tego co pamietam byly tam informacje kilku pasmach, jak nie wszystkich, otaczajacych Bajkał. Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: Góry wokół Bajkału 24.10.04, 19:48 Dzięki , mam ten przewodnik. Nie jest obszerny, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: Góry wokół Bajkału 12.01.05, 07:20 Szukam informacji od bezpośrednich uczestnikow wypraw w syberyskie góry. Jeszcze mam sporo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
olt Re: Góry wokół Bajkału 13.02.05, 14:06 clickkey napisał: > Może ktoś był w górach nad Bajakałem? Byłam w Bajkalskich i Sajanach Wschodnich > > Do jakich polskich są podobne? hmmm...do żadnych? ;) > > Czy jest w nich coś szczególnego, innnego, do czego trzeba inaczej się > przygotować? Owszem, przede wszystkim skala. Polskie góry to miniaturki już w porównaniu z taką Rumunią - tam idziesz połoniną ze 3 dni, u nas w dzień przejdziesz 2-3 połoniny. ;) A tam, w Rosji, to już jest kosmos - możesz iść miesiąc, zanim dojdziesz do jakichkolwiek ludzi, i mieć na to jedzenie (albo być pewnym, że zawsze zdołasz złowić rybę). Lepiej nie błądzić ;) Musisz więc być znacznie bardziej samowystarczalny (sprzęt, jedzenie, apteczka). Do tego dodaj komary w dużej ilości, kleszcze w początku lata (warto się szczepić!) i brak szlaków. Czasami znajdzie się ścieżkę na bardziej turystycznych szlakach, ale topografia terenu potrafi się raptownie zmienić - byłam tam w 2001, kiedy były deszcze i powodzie, i widziałam ich skutki - strumienie i rzeki pozmieniały koryta, pozarywały się brzegi ze ścieżkami, a z gór ciągle schodziły kamienne lawiny. Są to dzikie góry, nieudeptane przez turystów, i dlatego musisz się liczyć z tym, że chodzi się po nich znacznie wolniej niż po polskich - bo szukasz przejścia, bo kamienne rumowiska są ruchome, i usuwają się spod nóg, bo musisz przedzierać się przez krzaki. Do tego liczne podmokłe tereny, rwące strumienie, które przechodzisz w bród, ale nie w każdym miejscu się da. Słowem - w Sajanach zdarzało nam się przez 10 godzin marszu (z jakimiś przerwami na jedzenie) zrobić z 8 GOTów w ekipie, która w polskich górach zrobiłaby 30 GOT. ;) > > Czekam na rady bywalców. Niezbędne: dokładne mapy i kompasy, kondycja i doświadczenie górskie, sprawdzony sprzęt, Przydaje się istotnie: kijki teleskopowe (strumienie!), siatka pszczelarza na twarz (komary!), wędkarz na wyposażeniu. ;) Przejrzyj przewodnik Bezdroży po Bajkale. Aha, Julia i Staszek, autorzy przewodnika robili pokazy slajdów - spróbuj się na taki załapać, oni fajnie i rzeczowo opowiadają, i zawsze się ich można podpytać o coś konkretnego. Poza tym szukaj relacji, teraz jest ich coraz więcej w necie i w prasie. Z konkretnymi pytaniami uderzaj do autorów. Pozdrawiam, OLT Odpowiedz Link Zgłoś
mig23 a nawet... fachowczyni :-) 15.02.05, 20:19 Słowa uznania - za górskie dokonania i rzeczowość postu! MiG Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: a nawet... fachowczyni :-) 17.02.05, 03:26 Olt, dziękuję bardzo, Twoje rady w Polsce są niezastąpione!!! Odpowiedz Link Zgłoś
clickkey Re: a nawet... fachowczyni :-) 31.03.05, 04:03 Jest sporo informacji , relacje z wypraw przede wszystkim , ale - na rosyjskich stronach i po rosyjsku. Okazuje się, że są tam jeszcze nienazwane przełęcze i niezdobyte mniejsze szczyty. Góry wokół jeziora są słabo poznane, zwłaszcza na północy, w okolicach Siewierobajkalska. Było tam raptem kilka wypraw i to z Moskwy. Eksploracja tych gór zaczęła się dopiero 20 lat temu. Powierzchnia gór wokół Bajkału to okolo 650 000 km kw. - tyle, co terytorium Francji. Nic dziwnego, że do tej pory są mało zbadane, nie ma dokładnych map i mało opisów. Odpowiedz Link Zgłoś