Dodaj do ulubionych

Góry wokół Bajkału

15.10.04, 13:32
Może ktoś był w górach nad Bajakałem?

Do jakich polskich są podobne?

Czy jest w nich coś szczególnego, innnego, do czego trzeba inaczej się
przygotować?

Czekam na rady bywalców.
Obserwuj wątek
    • aard Jest artykuł w NPM (numer 10/2004) 18.10.04, 09:31
      www.npm.pl/artykul.php?art=754
      Ciekawe, bo tego numeru nie mam, a wydawało mi się, że coś o okolicach Bajkału
      czytałem w NPM w ostatnich miesiącach...
      Jak znajdę w domu, to podam ci namiary.
      Pyzdraard!
      • clickkey Re: Jest artykuł w NPM (numer 10/2004) 19.10.04, 12:25
        Dzięki za link, znalazłem w numerze 02/2004 artykul o Bajkale, ale nie ma nic o
        górach.

Sajany to trochę inne góry, inne pasmo. Na południe od Bajkału jest pasmo
        górskie Chamar-Daban i o nie mi chodzi. Na zachód są Góry Bajkalskie, a na
        północnym wschodzie są Góry Stanowe.

Czytałem relacje z wejścia na Pik Czeskiego w tych górach, ale są bardzo
        krótkie i nadal nie wiem, jaki to jest stopień trudności, czy to nasze
        Bieszczady czy Orla Perć.

Wyjeżdżamy do Irkucka w czerwcu 2005, do tego czasu może coś znajdę.

pzdr.

• aard Z tego co napisałeś 19.10.04, 13:36
          wynika, że wiesz już więcej, niż mógłbyś znaleźć w NPMie. A już na pewno dużo
          więcej ode mnie :-)
          Powodzeniaard
    • maria-malena Re: Góry wokół Bajkału 23.10.04, 16:19
      Jest swietny przewodnik z serii bezdroza pt. "Bajkał, morze Syberii", z tego co
      pamietam byly tam informacje kilku pasmach, jak nie wszystkich, otaczajacych
      Bajkał.
      • clickkey Re: Góry wokół Bajkału 24.10.04, 19:48
        Dzięki , mam ten przewodnik. Nie jest obszerny, niestety.
        • clickkey Re: Góry wokół Bajkału 12.01.05, 07:20
          Szukam informacji od bezpośrednich uczestnikow wypraw w syberyskie góry.

Jeszcze mam sporo czasu.
    • olt Re: Góry wokół Bajkału 13.02.05, 14:06
      clickkey napisał:

> Może ktoś był w górach nad Bajakałem?

Byłam w Bajkalskich i Sajanach Wschodnich

>
      > Do jakich polskich są podobne?

hmmm...do żadnych? ;)

>
      > Czy jest w nich coś szczególnego, innnego, do czego trzeba inaczej się
      > przygotować?

Owszem, przede wszystkim skala. Polskie góry to miniaturki już w porównaniu z taką Rumunią - tam
      idziesz połoniną ze 3 dni, u nas w dzień przejdziesz 2-3 połoniny. ;) A tam, w Rosji, to już jest kosmos
      - możesz iść miesiąc, zanim dojdziesz do jakichkolwiek ludzi, i mieć na to jedzenie (albo być pewnym,
      że zawsze zdołasz złowić rybę). Lepiej nie błądzić ;)
      Musisz więc być znacznie bardziej samowystarczalny (sprzęt, jedzenie, apteczka). Do tego dodaj
      komary w dużej ilości, kleszcze w początku lata (warto się szczepić!) i brak szlaków. Czasami znajdzie
      się ścieżkę na bardziej turystycznych szlakach, ale topografia terenu potrafi się raptownie zmienić -
      byłam tam w 2001, kiedy były deszcze i powodzie, i widziałam ich skutki - strumienie i rzeki
      pozmieniały koryta, pozarywały się brzegi ze ścieżkami, a z gór ciągle schodziły kamienne lawiny.

Są to dzikie góry, nieudeptane przez turystów, i dlatego musisz się liczyć z tym, że chodzi się po nich
      znacznie wolniej niż po polskich - bo szukasz przejścia, bo kamienne rumowiska są ruchome, i
      usuwają się spod nóg, bo musisz przedzierać się przez krzaki. Do tego liczne podmokłe tereny, rwące
      strumienie, które przechodzisz w bród, ale nie w każdym miejscu się da. Słowem - w Sajanach zdarzało
      nam się przez 10 godzin marszu (z jakimiś przerwami na jedzenie) zrobić z 8 GOTów w ekipie, która w
      polskich górach zrobiłaby 30 GOT. ;)
      >
      > Czekam na rady bywalców.

Niezbędne: dokładne mapy i kompasy, kondycja i doświadczenie górskie, sprawdzony sprzęt,
      Przydaje się istotnie: kijki teleskopowe (strumienie!), siatka pszczelarza na twarz (komary!), wędkarz na
      wyposażeniu. ;)

Przejrzyj przewodnik Bezdroży po Bajkale. Aha, Julia i Staszek, autorzy przewodnika robili pokazy
      slajdów - spróbuj się na taki załapać, oni fajnie i rzeczowo opowiadają, i zawsze się ich można
      podpytać o coś konkretnego.
      Poza tym szukaj relacji, teraz jest ich coraz więcej w necie i w prasie. Z konkretnymi pytaniami uderzaj
      do autorów.

Pozdrawiam,

OLT
      • aard Oto fachowiec :-) /nt 14.02.05, 10:01

• mig23 a nawet... fachowczyni :-) 15.02.05, 20:19
          Słowa uznania - za górskie dokonania i rzeczowość postu!

MiG
          • clickkey Re: a nawet... fachowczyni :-) 17.02.05, 03:26
            Olt, dziękuję bardzo, Twoje rady w Polsce są niezastąpione!!!
            • clickkey Re: a nawet... fachowczyni :-) 31.03.05, 04:03
              Jest sporo informacji , relacje z wypraw przede wszystkim , ale - na rosyjskich
              stronach i po rosyjsku.

Okazuje się, że są tam jeszcze nienazwane przełęcze i niezdobyte mniejsze
              szczyty.

Góry wokół jeziora są słabo poznane, zwłaszcza na północy, w okolicach
              Siewierobajkalska. Było tam raptem kilka wypraw i to z Moskwy.
              Eksploracja tych gór zaczęła się dopiero 20 lat temu.
              Powierzchnia gór wokół Bajkału to okolo 650 000 km kw. - tyle, co terytorium
              Francji. Nic dziwnego, że do tej pory są mało zbadane, nie ma dokładnych map i
              mało opisów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka