Dodaj do ulubionych

Słowacki Raj

IP: *.zachem.com.pl 30.07.02, 10:28
Poszukuję informacji od osób które były (nejlepiej w tym roku) w Słowackim
Raju. W jakiej miejscowości najlepiej jest się tam zaczepić by było wszedzie
w miare blisko i dość dużo kwater do wyboru? Jakie sa tam ceny za nocleg np.
za 2-osobowy pokój? Czy znacie jakieś trasy godne polecenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: edi Re: Słowacki Raj IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 31.07.02, 12:56
      Jest to cudowne miejsce!Najlepiej zatrzymać się w Cingovie(duży wybór kwater).
      Ceny w granicach 500-600 SK za 2 osoby.Co warto zwiedzić?Po prostu wszystko -
      każdy zakątek rezerwatu jest piękny!
      • Gość: pluszak Re: Słowacki Raj IP: *.zachem.com.pl 31.07.02, 14:16
        Mam kilka pytań:
        1/ słyszałem ze Słowacy preferuja zapłatę od turystów w DM teraz euro, czy to
        prawda i czy lepiej wymienić kasiorę na granicy czy taniej w Słowacji złotówki
        na euro czy słowackie korony?
        2/ czy we wrześniu nie ma problemu ze znalezieniem kwater czy lepiej coś sobie
        zarezerwować?
        3/ nie udało mi sie dorwac jeszcze żadnego przewodnika itp. - jaka jest długość
        tras i ile ich mniej wiecej jest
        4/ czy nie ma problemu z dojazdem na miejsce noclegu np. około godź 20-21.00
        czy jest tam transport tak samo popularny i rozwiązany jak w Zakopcu (busiki)?
        5/ czy przy poczatkach szlaku są parkingi samochodowe czy jest tam z tym kłopot?
        • Gość: edi Re: Słowacki Raj IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 02.08.02, 11:11
          Ja wymieniałam zlotówki na korony przed granicą u Słowaków i kurs wychodził
          odrobinę taniej niż w kantorach.Myślę,że lepiej wymienić złotówki na korony u
          nas w kantorze.Zawsze mam tylko korony i nie spotkałam się z tendencją do
          przyjmowania obcej waluty(oczymiście jeśli chcesz możesz placić).Kwatery we
          wrześniu bez problemu.Masz możliwość łączenia tras -więc możesz je skracać lub
          wydłużać.Ja byłam w północnej części Raju i tutaj wystarczy jakieś 4-5 dni żeby
          przejść wszystko.Atrakcją południowej części są jaskinie.Dojazdu busami nie
          sprawdzałam,ale chyba nie masz co liczyć.Parking jest w Cingovie i Podlesoku
          (bez problemu).Powodzenia!
          • Gość: kuba Re: Słowacki Raj IP: 217.153.4.* 02.08.02, 11:44
            Czy na przejściu w Łysej Polanie jest kantor?
            • Gość: goa Re: Słowacki Raj IP: *.BMJ.net.pl 04.08.02, 01:08
              jest ale nie wymieniaj tam kasy, bo sporo przepłacisz!!!

jeśli już musisz tam to chyba taniej będzie w samym Zakopcu, a najlepiej
              wymienić w swoim mieście, bo tam jest jeszcze taniej
              • Gość: pluszak Re: Słowacki Raj IP: *.zachem.com.pl 05.08.02, 07:18
                wcale tak nie jest!! w Krakowie w kantorach korony były w zeszłym roku tańsze
                niz w kantorach w Bydgosczy czy 3-mieście
                • Gość: Sławek Re: Słowacki Raj IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 12:00
                  Witam
                  Niedawno wróciłem ze Słowacji.
                  Domek wynająłemprzez internet (niedrogo, pewnie i prowesjonalna obsługa)
                  Za wiekszość rzeczy płaciłem kartą Visa (paliwo, zakupy w marketach, nocleg)-
                  wyszło bardzo korzystnie. A co do gotówki to jadąc od Pomorza przez Bydgoszcz i
                  całą Polskę - to w kantorze na granicy (Korbielów) było najtaniej (no i w
                  niektórych kantorach w Bielsku). Nie polecam u nas na północy!
                  Chetnie służę dalej: kewals@poczta.gazeta.pl

Słwek
                  • Gość: pluszak Re: Słowacki Raj IP: *.zachem.com.pl 12.08.02, 13:52
                    dzięki zaraz się odezwę
                  • Gość: pluszak Re: Słowacki Raj IP: *.zachem.com.pl 14.08.02, 12:25
                    Czesc Sławek!
                    Czy mail z zapytankiem na konto doszedł? jak nie to daj znać na jab2@gazeta.pl
                    Pluszak
              • Gość: dn Re: Słowacki Raj IP: 195.94.219.* 16.08.02, 14:29
                jeżeli w Zakopcu to zwykle najlepszy kurs oferowały babcie wyczekujące na
                poczcie
    • Gość: Krzysiek Re: Słowacki Raj IP: 213.158.195.* 16.08.02, 08:36
      Ja bym raczej pojechal do Hrabusic - kwatery prywatne, lub Podlesoka - pole
      namiotowe i domki.

Pozdrawiam

Krzysiek
      • Gość: gaduła Re: Słowacki Raj IP: *.IOd.krakow.pl 18.09.02, 09:10

najlepiej to własnym samochodem dojechać
        polecam Hrabusice - kwatera w Starym Młynie (tam spaliśmy przy skrzyżowaniu
        przy drodze od Popradu !)
        do zobacznia przełom Hornadu, Sucha Biela, Klasztorisko i jeszcze
        troche "przełomów Dunajca" ,
        kup sobie mape 1:25000 Słowacki Raj wydana przez Armię Slowacka najlepiej na
        słowacji (jest też wersja 1:50000, ale ta 25000 lepsza !)
        wieczorem wino czerwone lub białe - tanie i dobre nawet to w kartonie !
        pomidory, papryka itp kiepskiej jakości,
        ale niskie ceny
        życze dobrej pogody i przyjemnego chodzenia !
    • Gość: wędrowiec Re: Słowacki Raj IP: *.nsw.com.pl 11.09.02, 12:42
      jeszcze o kursach,
      Kochani od kilku lat wyjeżdżam na weeken'y na Słowację, jeśli masz własne
      auto, to najkorzystniej jest korony wypłacić sobie ze ściany, w pólnocnej
      słowacji bankomaty nie sa rzadkością, i visa załatwia temat nawet w małych
      miasteczkach, jeśli nie ma bankomatu, to zostaje Slovenska Sporitelna (ich
      bank) i też sa kursy lepsze niż w kantorach na podbeskidziu gdzie mieszkam.
      Wymieniaja po kursie jak NBP. Jeżeli gotówkę PLN wymieniamy w banku trzeba
      mieć paszport przy sobie, mozna też korzystać z kantorów słowackich są jeszcze
      lepsi od banku, chyba że w miasteczku jest kantor a nie ma banku.
      powodzenia!
      • Gość: Pluszak Re: Słowacki Raj IP: *.zachem.com.pl 17.10.02, 13:40
        Ja troszke o kursach walut i innych takich...
        Bardzo opłaca sie robić zakupy w marketach a paliwo kupować na dużych stacjach
        gdzie tez płaci się kartą - po przeliczeniu wyjdzie taniej niż w najtańszym
        Polskim kantorze.
        Mieszkaliśmy w Hrabusicach - miejscowosć położona rewelacyjnie, ze wspaniałym
        idokiem na Tatry, wszędzie w miarę blisko, a jak przyjechało sie samochodem to
        juz w ogóle spoko. co prawda jest tam mały "-" dla bardziej wybrednych - pokoje
        są bez łazienek (i to w calych Hrabusicach), jest tam na wylocie w kierunku
        Pily motel o wyższym standardzie , ale nie było wolnych miejsc, dlatego jezeli
        ktos chce mieć bardziej wyśrubowane warunki to niech lepiej poszuka w
        internecie i zarezerwuje wcześniej a jak większą grupa jedzie to dobrze wynając
        cały domek. Oczywiście są tez drogie hotele - w Hrabusicach jest taklki jeden
        za około 1000 sk za dobę od osoby. Jezeli komuś odpowiada pokój ze wspólnymi
        sanitariatami na 3 pokoje to spokojnie coś takiego znajdzie bez rezerwacji.
        Klimat wioski jest rewelacyjny - około 19.00 na ulicy robi się tłok jak w
        Krakowie na rynku nawet nieznajomi Słowacy witają sie z tobą, poza tym
        zapełniaja się knajpki. podobnie jest na szlaku - tak jak za dawnych czasów w
        Bieszczadach.
        Trzeba uwazać na cygańskie dzieci, ogólnie są sympatyczni ale czasami potrafia
        zajsć za skórę - mi chcieli spuścić powietrze z samochodu, no ale chyba ich
        wypłoszyłem. poza tym cyganie "cyganią" - potrafia wciskać kit - nam np.
        własciciel posesji z małżonką mówili że jaskinia lodowa jest juz zamknięta a
        defakto była otwarta do końca września, poza tym wg. nich szło znaczne
        ocieplenie i polepszenie pogody (to też było dalekie od prawdy).
        Szlaki - normalnie rewelacja. Jest to mieszanka Orlej Perci, Karkonoszy,
        Bieszczad i Bóg wie jeszcze czego. Ludzi bardzo mało, zwłaszcza we wrześniu - a
        jak już są to głównie Polacy troszke Niemców, Węgrów i maleńko Słowaków i
        Czechów. Warunek - trzeba mieć dobrą koordynację ruchów, brak lęku przestrzeni
        i lubić chodzić po drabinkach. Dobre buty są konieczne i lepiej kupić je w
        Polsce bo na Słowacji wypada o około 50 zł drożej, poza tym mały wybór.
        Jedzonko - w Hrabusicach przy poczcie jest bardzo sympatyczna i tania knajpka,
        Blisko jest tez do Popradu gdzie na głównej ulicy jest kilka fajnych
        restauracyjek. Opłaca się tam brać potrawy regionalne - obiad dla 2 osób z
        napojami - około 17-20PLN. drożej wychodzi jeżeli ktoś preferuje zbliżona do
        polskiej kuchnię- schabowy z kapuchą ;) - wtedy ceny są jak w Polsce albo i
        wyższe (np. w Tatrzańskiej Łomnicy - ale to było podczas jazdy do Słowackiego
        Raju).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka