Dodaj do ulubionych

Z namiotem przez Tatry

IP: 195.117.255.* 21.02.06, 10:53
Witam, latem (szeroko rozumianym) chciałbym wybrać się z plecakiem i z
namiotem w Tatry, a dokładniej spróbować przejść przez jakiś ich kawałek
zatrzymując się gdzies na noc i rano ruszać dalej. Czy ktoś z Was odbył już
podobne wyprawy i może polecić jakąś trasę która spełniła jego oczekiwania.
Obserwuj wątek
    • Gość: docent Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 11:36
      Sprobuj na poczatek glowna gran Tatr Zachodnich. Potem zawsze mozesz
      kontynuowac, tudziez powrocic zima. Tutaj masz jakas relacje odnosnie tego
      szlaku: www.turnia.pl/wyprawy/35.php

pozdrawiam, docent
      maciek.lasyk.info
      • Gość: Ed Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 13:38
        biwakowanie w Tatrach jest zabronione
        • Gość: rowlf Re: Z namiotem przez Tatry IP: 195.117.255.* 22.02.06, 10:53
          zdaję sobie z tego sprawę ale są i miejsca gdzie można rozbić namiot, a jeżeli
          takich nie ma to trzeba będzie nocować z schronisku lub szukać kwatery w
          okolicznych miejscowościach. Chodzi mi raczej o plan podróży.
          • Gość: Kuba Re: Z namiotem przez Tatry IP: 62.233.211.* 22.02.06, 18:23
            > są i miejsca gdzie można rozbić namiot
            A gdzie na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego można rozbić namiot?
            Baaardzo proszę o odpowiedź!
            Dla ułatwienia dodam, że na polach namiotowych PZA nie można.
            Pozdrawiam serdecznie!
            Kuba :)
            • Gość: ja Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 15:25
              Ech... a kto powiedział, ze to ma byc na terenie TPNu? jest przeciez wiele
              miejsc biwakowych w Tatrach niekoniecznie na terenie TPNu. Tatry to nie tylko
              TPN
              • Gość: Tatranka Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.mofnet.gov.pl 27.02.06, 08:36
                Tak???
                No chyba, że chodzi Ci o Wspólnotę 8 Wsi, ale tam - obawiam się - sytuacja jest
                podobna, jak w TPN
    • yanuszka Re: Z namiotem przez Tatry 22.02.06, 14:13
      a czy można się dołączyć ewentualnie? bo w biwakowaniu to mam
      doświadczenie,wale w taternictwie [jeszcze] nie :-)
      • billy.the.kid Re: Z namiotem przez Tatry 27.02.06, 09:16
        w taterkach moż nocować. vide-pościel jasińskiego.
        • Gość: Tatranka Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.mofnet.gov.pl 28.02.06, 08:28
          No tak -oczywiscie - jak sama nazwa wskazuje ;)
    • Gość: mac ap Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 01.03.06, 21:25
      Tylko że Jasiński nie przeżył tych swoich noclegów...
    • Gość: al Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.icpnet.pl 02.03.06, 23:13
      Rowlf czy byles choć raz w Tatrach? Pytanie o taka wyprawa wydaje mi się neco
      dziwne bo "wewnątrz" Tatr brak miejsc biwakowych (legalnych)a zchodzenie z gor
      wieczorem by się przespać i wracanie rano jest pozbawione sensu. Natomiast
      idealnym (moim zdaniem)rozwiązaniem jest spanie w schroniskach. Ale przejscie
      polskiej czesci Tatr zajmie w ten sposob max 3 dni i trudno nazwac to wyprawa.
      • Gość: rowlf Re: Z namiotem przez Tatry IP: 195.117.255.* 22.03.06, 11:33
        Witam ponownie
        Po pierwsze nie było mowy tylko o polskich Tatrach.
        Po drugie (primo ;) letni wyjazd już zaplanowany w polskie i słowackie góry.
        Większość czasu spędzę w u naszych południowych sąsiadów
        polskie akcenty to przejście przez Kasprowy na drugą stronę
        i droga powrotna. Wyprawa będzie wiodła przez Kasprowy, Niskie Tatry
        Słowacki Raj i Wysokie Tatry.
        Niestety z racji krótkiego urlopu łupem padną tylko najciekawsze, vide
        najbardziej znane miejsca. Ale to da się naprawić kolejnym razem (może
        jesienią).
        Po trzecie (primo ultimo) wersja namiotowa tym razem przegrała z opcją
        schroniskowo - kwaterową ale wszystko kiedyś da się naprawić ;)
        Życzę wszystkim udanych górskich wycieczek bo już czas zacząć.

PS: pola namiotowe można znaleźć gdzieniegdzie ale prawdą jest (to co ktoś
        wcześniej napisał) że aby z nich skorzystać trzeba zbaczać z kursu i właściwie
        codziennie zaczynać od nowa - dlatego schroniska.

Do zobaczenia na szlaku (chociaż może lepiej w schronisku)
        • Gość: mac ap Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 24.03.06, 20:18
          Gratuluję. Przejdziesz sobie na dziko przez granicę na oczach pracowników
          stacji meteo i stacji kolejki na Kasprowym, nie mówiąc już o Słowakach z
          drugiej strony. Napisz potem, ile wynosi mandat za coś takiego...
          • Gość: kasieńka Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.06, 22:27
            Wiesz co, to nie jest zbyt dobry pomysł, jest to po pierwsze zabronione, po
            drugie nie ma takich miejsc, po trzecie w Tatrach NAPRAWDĘ są niedźwiedzie,
            ludzie nie traktują tego poważnie, ja sama spotkałam "misia" w nocy, ale nie
            był głodny, dlatego też teraz ci odpisuję :) proponuję schroniska, tylko że
            jest w nich dość drogo, najlepiej jest mieć własne jedzenie.
            Na dziką wyprawę z namiotem polecam góry Rumunii, tam przybajmniej nie będziesz
            stał w kolejce do łańcuchów...
            • kjurios Re: Z namiotem przez Tatry 28.03.06, 20:50
              przejście tam jest, ale na dziko:) rok temu szedłem ze Słowacji z Popradzkiego Pleso, wdrapywałem się na Kasprowego i miałem małego stracha, bo schodziło dwóch słowackich ratowników i straszyli, że na górze łapią polscy pogranicznicy... ale na szczęście była chmura i mnie nie złapali:) A niedźwiedzie to widziałem odchody... sporo:)

Ale nie polecam łazić po Tatrach (tych wyższych) z namiotem - szkoda kolan.
        • Gość: kasieńka Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.06, 22:32
          przez Kasprowy nie ma zdaje się przejścia, najlepiej przekroczyć granicę na
          Rysach, to jest oficjalne przejście i nikt się nie przyczepi, i można wtedy
          zobaczyć bardzo malownicze schronisko pod Rysami po słowackiej stronie.
    • Gość: Tatranka Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.mofnet.gov.pl 30.03.06, 14:16
      A ja planuję we wrześniu marszrutę z plecakiem przez Tatry Słowackie - od
      schroniska do schroniska - ktoś dołączy?
      • kjurios Re: Z namiotem przez Tatry 01.04.06, 19:22
        Niestety urlop mam w sierpniu.. a planowałaś już trasę?
        • Gość: Tatranka Re: Z namiotem przez Tatry IP: *.mofnet.gov.pl 03.04.06, 08:50
          Owszem, planowałam. Od Tatrzańskich Kotlin do Podbańskiej z noclegami kolejno
          w: Chata Plesnivec, Ch. pri Zelenom, Ch. Zamkovskeho, Bilikova Ch., Sliezky
          Dom, Ch. pri Popradskom. Szukam jeszcze namiarów na jakieś przyzwoite noclegi w
          Podbańskiej, ale jak dotąd znalazłam tam tylko dość drogie hotele oraz chatki,
          które trzeba wynająć na dłużej i dla większej ilości osób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka