Dodaj do ulubionych

najwyzszy punkt dostepny autem

IP: 193.86.243.* 25.07.06, 19:35
w Polsce, po publicznej, utwardzonej drodze.

Jaki to? Ktos wie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: najwyzszy punkt dostepny autem IP: 217.197.79.* 25.07.06, 22:37
      Może Równica w Ustroniu.
    • Gość: ja Re: najwyzszy punkt dostepny autem IP: 217.197.79.* 25.07.06, 22:38
      Może Równica w Ustroniu. Polecam! Piękny widok.
      • Gość: za Re: najwyzszy punkt dostepny autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 08:23
        Spróbuj na Rysy.
        • Gość: mch Re: najwyzszy punkt dostepny autem IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.07.06, 18:46
          Nie ma jak zawrócić. ;)
    • Gość: pemat najwyzszy punkt dostepny autem w Sudetach IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 09:10
      przełęcz Okraj - 1046 m npm
    • bedp15 Re: najwyzszy punkt dostepny autem 26.07.06, 09:28
      Witam

A nie przypadkiem któraś z przełęczy?
      Krowiarki (trasa Zawoja – Zubrzyca)
      bądź Salmopol (Szczyrk – Wisła)
      • billy.the.kid Re: najwyzszy punkt dostepny autem 26.07.06, 10:22
        to chyba gubałówka wyżej. a I DO M.OKA DOJEDZIE.
        • billy.the.kid Re: najwyzszy punkt dostepny autem 26.07.06, 10:22
          a i hala gąsienicowa.
          • Gość: ewa1900 Re: najwyzszy punkt dostepny autem IP: *.chello.pl 26.07.06, 13:02
            nie rób sobie żartów .......juz był taki mądry warszawiak co to chcial zjechać
            samochodem na Polanę Szymoszkową oczywiście od górnej stacji kolejki
            krzesełkowej..Na szczęście utknął w śniegu bo autko bylo za ciężkie.Facet pytal
            gdzie mozna dojechac po asfalcie.....
        • Gość: uhu może Ząb? IP: *.chello.pl 30.07.06, 00:38
          wszak to najwyzej położona wieś w polsce. droga na gubałówke- piekna,
          asfaltowa.;o)
    • Gość: nietypowe i leniwe chyba Okraj IP: 134.146.212.* 26.07.06, 17:44
      wychodzi mi, że Okraj jest najwyższym punktem nie tylko w Sudetach, ale w całej
      Polsce - 1046 m.n.p. (pemat, dzięki).

Przełęcz Krowiarki ma tylko 1012 m.n.p, a przełęcz Salmopolska 934 m.n.p.
      • Gość: nietypowe i leniwe Polana Głodówka ?! IP: *.aster.pl 27.07.06, 11:14
        chyba jednak nie Okraj. Szosa z Bukowiny Tatrzańskiej do Łysej Polany
        wyprowadza w pewnym momencie na polanę o nazwie Głodówka. Z tego co widzę na
        mapie TPN, to najwyższy punkt tej polany ma wysokość 1158 m.n.p.m.

Oczywiście szosa nie wyprowadza na tej najwyższy punkt, ale przecina polanę
        trawersem. Nigdzie nie mogę się doszukać na jakiej dokładnie wysokości, ale
        przypuszczam, że będzie to co najmniej 1100 m.n.p.m.

Za Głodówką szosa nieco zjeżdża w dół, a potem znowu wspina się na Wierch
        Poroniec, ale tu jest tylko 1058 m.n.p.m. Potem już zjeżdża w dół, w dolinę
        Białki.

Wygląda mi więc na to, że najwyższy punkt, jaki osiąga utwardzona droga
        publiczna w Polsce, to właśnie polana Głodówka. Bezpośrednio przy szosie stoi
        tam kilka obiektów, może na ich stronach internetowych są podane dokładne
        wysokości. Na forum poświęconym komunikacji autobusowej pojawiła się wiadomość,
        że najwyżej położonym przystankiem w Polsce jest przystanek na Głodówca - 1138
        m.n.p.m i to by definitywnie zamykało sprawę, ale nie wiem na ile ta informacja
        jest wiarygodna. Link poniżej.

www.infobus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2170&view=previous&sid=d4d7e407120740a19b5bed7343ef2b4e
    • pikus Re: najwyzszy punkt dostepny autem 27.07.06, 14:54
      To moze nie najwyzszy punkt, ale za to szczyt, nie przelecz: mozna
      otoz podjechac po chyba nie calkiem publicznej ale zawsze drodze
      (odchodzi od tzw. Drogi 100 Zakretow) pod Bledne Skaly w Gorach Stolowych.
      Miejsce niewatpliwie turystycznie atrakcyjne.
      • billy.the.kid Re: najwyzszy punkt dostepny autem 27.07.06, 19:00
        ludkowie co wy.przy moprskim oku cały czas widze jakies samochody.
        po gubałówce jeżdżą ci co tam mieszkają.
        do gąsienicowej tez dojeżdża zaopatrzenie schroniska.a tu jakiś śmieszniak
        pisze ze najwyżej utwardzona to 1058 m. ejże chyba mnie nabieracie.
        • Gość: śmieszniak pozdraw śmieszniak pozdrawia IP: *.aster.pl 28.07.06, 09:27
          część billy, strzelasz trochę za szybko. Zobacz, czy nie trafiłeś się w stopę.

1. Morskie Oko. Szosa do Moka nie jest drogą publiczną. Wysoko prowadzących
          dróg niepublicznych jest dużo, przecież nawet na szczyt Śnieżki wjeżdżają
          samochody.

2. Gubałówka. Jeśli dostępny utwardzoną drogą publiczną jakiś punkt na
          Gubałówce ma ponad 1100 metrów, to proszę podaj jaki oraz wysokość. O ile wiem,
          szczyt Gubałówki ma 1128 metrów, więc niżej od wspomnianego miejsca na
          Głodówce. A mówimy o szczycie Gubałówki, nie o najwyższym punkcie drogi.

3. Hala Gąsienicowa. Nie spełnia dwu kryteriów, które wymieniłem - droga tam
          ani nie jest utwardzona, ani publiczna.

pozdro,
          Twój Śmieszniak
          • Gość: billy. Re: śmieszniak pozdrawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 21:23
            • Gość: billy. Re: śmieszniak pozdrawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 21:27
              no faktycznie, chociaz do m.o. chyba jednak jest publiczne. ale nie dla każdego
              dostepna.
              • Gość: nietypowe i leniwe test na publiczność IP: *.aster.pl 31.07.06, 01:12
                czy droga jest publiczna? proponuję prosty test. Wjedź na nią swoim samochodem. Jeśli nie jesteś prezydentem Polski (wojewodą, starostą, funkcjonariuszem ABW w czasie czynności służbowych, pracownikiem PKL na służbie etc) i zgodnie z prawem możesz wjechać, to droga jest publiczna.
          • zdanka1 Re: śmieszniak pozdrawia 30.07.06, 10:12
            Nie chciałam tu strzelać, ale przecież droga na Gubałowke jest utwardzona i
            publiczna ( z tym, z emożliwość wjazdu dotyczy tylko mieszkańcow Gubałówki, bo
            przecież o tę drogę od lat trwa awantura, w ktorej namiętnie udziela sie
            gospodarz z Furmanowej, do którego jezdzę ). No i w okolicach zjeżdzalni to ona
            będzie miala około 1100 metrów n.p.m. jak nic, może nawet trochę więcej. Poza
            tym na samą Głodówke też sie nie wjedzie:)
            • Gość: nietypowe i leniwe spox, podaj namiar IP: *.aster.pl 31.07.06, 01:08
              spox, ja się nie uparłem że tu a nie gdzie indziej i że zagryzę każdego, kto się nie zgadza. Ja szukam miejsca. Gubałówka? Super, może być Gubgałówka, ja nie mam działki na Głodówce. Podaj proszę które miejsce i wysokość. W każdym razie dzięki za info i zainteresowanie.
              • Gość: wroobel Re: spox, podaj namiar IP: 80.51.139.* 02.08.06, 12:11
                najwyzej połozonym miejscem w Polsce z dostępem drogi publicznej utwardzonej
                jest Polana Włosienica w Tatrach Polskich. Nie umiem podać Ci wysokości, ale
                jest to na pewno ponad 1250 m.n.p.m.
                a dla wszystkich co się nie zgodza że to droga publiczna informuję że ma status
                drogi powiatowej ale jest na niej zakaz ruchu
                pozdry
                • Gość: nietypowe i leniwe droga publiczna IP: *.aster.pl 02.08.06, 15:37
                  dzięki za post.

Nie chcę bawić się w dzielenie włosa na czworo i debatowanie, co to jest droga
                  publiczna. Rozpoczynając ten wątek miałem na myśli taką drogę, którą każdy może
                  jechać samochodem. Ponieważ do Włosienicy nie może, pozostaję przy Głodówce.

**

Jeśli w świetle polskiego prawa, a zwłaszcza ustawy z 1985, droga do Włosienicy
                  ma status drogi publicznej, to muszę przeformułować tytuł mojego wątku i
                  przeprosić za nieścisłość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka