Dodaj do ulubionych

Wrzesień w górach - czy warto?

IP: 217.153.4.* 27.08.03, 15:09
Czy warto jechać w góry we wrześniu? Planuję pojechać w słowackie Wysokie
Tatry w połowie września - ale trochę się waham - chodzi o pogodę. Oczywiście
nigdy nie można być jej pewnym w górach - ale czy mógłby mi ktoś
odpowiedzieć, kto bywał jesienią w wysokich górach - czy wrześniowa pogoda
należy już do bardziej kapryśnych i deszczowych? Czy może lepiej wybrać się w
jakieś niższe partie(np.Karkonosze)?
Obserwuj wątek
    • Gość: AdamM Rada IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 15:44
      Po prostu sprawdź pogode na stronie Accuweather na Kasprowym na 7 lub 14 dni
      wprzód. Oczywiscie wiadomo, ze prognozy sa obarczone bledem, jednak jesli
      zobaczysz ciąg pogodowy prez 7 dni z rzędu to mozesz spokojnie jechac.

www.accuweather.com/adcbin/public/intlocal_index.asp?reg=EU%3BEUROPE&cntry=EU%3BPL&wxcountry=EU%
      3BPL&wxcity2=KASPROWY+WIERCH+&Select+city=Prze%26%23347%3Blij+kwerend%26%23281%
      3B&partner=accuweather
    • Gość: MiG Re: Wrzesień w górach - czy warto? IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 27.08.03, 19:01
      Jest duża szansa że pogoda będzie niezła. Dane historyczne pokazuja, że
      najwięcej opadów w Tatrach jest w czerwcu i lipcu (doświadczyłem tego w tym
      roku :-( ), natomiast dużo mniej we wrześniu i październiku. Oczywiście może
      być "nieco" chłodniej.
      Parę lat temu byłem w Tatrach w październiku i było OK (0 deszczu czy śniegu).

MiG
    • kicia7 Re: Wrzesień w górach - czy warto? 27.08.03, 20:18
      Pewnie, że warto. Bardzo długo jeździłam w Tatry we wrześniu i rzadko zdarzało
      mi się zawieść na pogodzie. Jedyny feler wrześniowego wyjazdu to krótki dzień.
      Na długie trasy trzeba startować gdzieś 6-7 rano.
    • Gość: Bartek Re: Wrzesień w górach - czy warto? IP: 217.153.156.* 27.08.03, 21:15
      czy warto???
      ja bym jechal, tylko polukaj wlasnie na prognoze, a polecam tez poczytanie na
      ten temat z pl.rec.gory:
      - niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec.gory&tid=5947233

i jeszcze jakby ci umknol link zawarty w jednej z odp to tez go daje:

- www.ime.pw.edu.pl/1/images/1/Pogoda.htm , (wiekszosc linkow z tej str.
      ktore sa tam zawarte niedziala niewiem czrmu;/;/)

pozdr barteq
    • Gość: ada Re: Wrzesień w górach - czy warto? IP: 217.153.4.* 28.08.03, 08:56
      Bardzo Wszystkim dziękuję za odpowiedzi!
    • Gość: cyd Re: Wrzesień w górach - czy warto? IP: 195.117.237.* 22.09.03, 14:54
      Ha,ha,ha. Dobre pytanie. Siedzę od 10 wrzesnia w Tatrach. Pogoda jak w Grecji w
      środku lata. Zero deszczu i upały. Ale ze mnie farciarz.
      • n.krug Re: Wrzesień w górach - czy warto? 22.09.03, 17:33
        Warto, bardzo to warto:) Wybieram się na ostatni tydzień września. We wrześniu
        może być lato, jak wspomniał przedmówca, może być i zima, po której często
        przychodzi wiosna. Najbardziej cenię sobie spokojne, wrześniowe dni, kiedy
        słonko nie za mocno grzeje i można się leniwie przemieszczać, pamiętając tylko
        o krótkim dniu.
        Można oglądać rudziejący Ornak i słuchać ryczących jeleni, o innej porze roku
        tego się nie doświadczy.
        • sledzik4 Re: Wrzesień w górach - czy warto? 23.09.03, 08:54
          Nigdy nie gościłem w Tatrach we wrześniu, ale jak czytam (od kilku lat) opisy
          tych, którzy tam byli, bywają, są - to im zazdroszczę. Może za kilka lat, jak
          córcia podrośnie to też zaplanuję sobie urlop na WRZESIEŃ. Pozdrawiam.
    • macrad Re: Wrzesień w górach - czy warto? 23.09.03, 14:14
      Polecam numeryczną prognozę ze strony icm.edu.pl - tam się liczy prognozy, z
      których potem korzysta IMGW. Prognoza jst publikowana tylko na około trzy dni,
      ale na ogół sprawdza się świetnie, przynajmniej co do tendencji.
      Czy warto w Tatry we wrześniu? Bardziej, niż kiedykolwiek. Ludzi już mało, a
      pogoda potrafi być jeszcze cudna. Byłem niedawno i myślę o pojechaniu drugi raz.
      Uwaga - wyżej jest już śnieg. Nie jakoś strasznie dużo, ale miejscami "miałem"
      przeszło po kolana, a w dodatku był zmrożony Jeśli masz więc raki - weź.
      Tatry słowackie mogą być o tyle przyjemne, że to są południowe stoki, a więc
      bardziej nasłonecznione - mniejsza obawa o oblodzenie i zaśnieżenie. Chociaż...
      ja się zdsiwiłem, kiedy na południowym stoku Koziego Wierchu zobaczyłem śnieg
      głębszy, niż na północnym.
      I jeszcze jedna uwaga na koniec - słowackie szlaki są bardzo długie, a dzień
      już krótki. Trzeba więc bardzo ostrożnie planować trasy, bo w przypadku
      napotkania płatów śniegu czas przejścia może się radykalnie wydłużyć.
      • Gość: MiG Re: Wrzesień w górach - czy warto? IP: *.acn.pl / *.acn.pl 23.09.03, 21:39
        Północny stok Koziego jest chyba bardziej stromy, więc śnieg się "nie trzyma"
        podłoża.

MiG

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka